«FLOMMA»: E16 ved Kongsvinger ble onsdag stengt som følge av flom i Glomma. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tora (82) flomevakuert i Hedmark: – Jeg har kjøpt meg vadere

Tora Nerberg (82) ble onsdag evakuert fra gården sin ved Trysilelva, hvor vannføringen har passert merket for femårsflom.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Adkomstveien til gården hennes står nå under vann, og Nerberg er midlertidig bosatt på et eldrehjem i Trysil kommune.

– Det er ikke noe morsomt å måtte flytte. Jeg har kjøpt meg vadere og staver slik at jeg kunne gå over selv om det var litt vann, men nå er det for mye, sier 82-åringen til NRK.

Onsdag formiddag ble E16 er stengt mellom Kongsvinger og Masterud som følge av flom. Omkjøring er skiltet, melder Vegtrafikksentralen øst.

Bakgrunn: Ber folk holde seg unna elvebreddene

MYE VANN: Her ser man hvordan Glomma gikk over sine bredder og stengte E16 onsdag. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Stille før flommen

Onsdag kveld er E16 fremdeles stengt og kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Per Kollstad sier at de forbereder seg på en eskalering av situasjonen.

– Det er stille før flommen. Vi forbereder oss på at vannet skal stige, sier Kollstad til NTB.

les også

Årets første høysommerdag: Her var det varmest i landet

Det ventes nedbør i østlandsområdet torsdag og fredag, men det er foreløpig usikkert både nøyaktig hvor og hvor mye. Den videre flomutviklingen vil bli avhengig av dette

Torsdag ettermiddag er det varslet om økt jord-, sørpe- og flomskredfare og varslingsnivået er oppjustert til oransje nivå – nivå tre av fire. Spesielt bratte dalfører i Gudbrandsdalen, Begnadalen og Hallingdal er utsatt. Det fryktes at bebyggelse, vei og jernbane kan bli rammet.

STIGER STADIG: En sklie står under vann ved Sanngrund ved Glomma som følge av flommen. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ikke like stor som i 2014

Sør-Odal kommune har egne målinger for vannstanden i Glomma, og fra fredag til tirsdag viste målingene at elva steg med over én meter, skriver avisen Glåmdalen. Dermed kryper vannet stadig nærmere veier og campingplasser.

les også

Langtidsvarsel: To milde mai-uker over hele landet – varmt signal for hele måneden

Onsdag morgen passerte vannføringen i Trysilelva merket for femårsflom, men NVE mener årets flom her ikke vil bli så stor som i 2014, skriver Østlendingen.

Flomfaren er onsdag på oransje nivå – nivå tre av fire – for Buskerud, Oppland og Hedmark, ifølge varsom.no. Kraftig snøsmelting har gitt stor vannføring i elvene på Østlandet. Trysilelva, Glomma og Drammenselva er mest utsatt.

Slik så det ut ved Trysilelva i 2014:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder