IKKE GJENVALGT: Kristian Eilertsen stilte til gjenvalg som nestleder i FpU etter å ha brutt partiets etiske retningslinjer. Foto: Tore Skadal/Harstad Tidende

Vraket som nestleder av FpU etter brudd på etiske retningslinjer: - Maktkamp

FpU gir ikke Kristian Eilertsen fortsatt tillit som nestleder i ungdomspartiet. Andreas Brännström blir valgt, med 40 mot 30 stemmer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Valget av nestleder har vært en opprivende sak for Frps ungdomsparti.

FpU-nestleder Kristian Eilertsen er av flere kvinner anklaget for seksuell trakassering. Frps organisasjonsutvalg konkluderte før påske med at han brutt partiets etiske retningslinjer. Han fikk en «kraftig advarsel», men ble likevel ikke fratatt noen verv.

les også

FpU må velge om nestlederen får fortsette etter varslersak: - Uansvarlig av Frp

Dermed var det opp til FpUs landsmøte å bestemme om de fortsatt har tillit til Eilertsen gjennom nestledervalget, i en kampvotering mellom ham og Andreas Brännström.

Kristian Eilertsen fikk 30 stemmer, og Andreas Andreas Brännström fikk 40 stemmer. Dermed får ikke Eilertsen fornyet tillit.

– Jeg anser dette for å være et viktig tilsvar fra ungdomspartiet som FrP nå må ta til etterretning, sier Ingeborg Bjørnevik som sammen med leder Martin Jonsterhaug i Hordaland FpU har mobilisert til et internt opprop som protest mot Frps håndtering av varslingssaker.

– Maktkamp

Eilertsen har de siste dagene vært taus om reaksjonene på håndteringen av varslene mot ham. Fra talerstolen på landsmøtet adresserte han saken:

– De to siste månedene har vært ekstremt tunge og vanskelige. Det har vært en vanskelig tid både for varslere, for partiet og for meg. Og jeg har lyst til å si unnskyld, og igjen beklage til alle som har opplevd min oppførsel som upassende, sier Eilertsen.

les også

Frp-politiker: – Varslere blir ikke ivaretatt

Til pressen sier Eilertsen etter at valgresultatet er klart at han har opplevd det han mener er en maktkamp mot seg.

– Jeg har stått i en maktkamp i FpU i to år, og var forberedt på utfallet i dag, sier Eilertsen, og forteller at han ikke angrer på at han ikke trakk seg.

les også

Siv Jensen om varslersak: - Må komme oss videre

Under sin valgappell til landsstyret sa Eilertsen at det ikke er for alle å beholde roen når det stormer rundt en, og at det ikke er for alle å tenke partiet fremfor seg selv.

På spørsmål fra itromsø etter valget om han føler han har satt partiet foran seg i denne saken, svarer han ja.

– Jeg står opp for det jeg mener er rett, sier han.

Splittet FpU

FpU-erne har vært splittet i saken om nestledervalget. De som har signert det interne oppropet mener det ikke er greit at Eilertsen fikk fortsette i vervene sine på tross av at Frp har konkludert med at har brutt etiske retningslinjer.

Et mindretall i valgkomiteen ønsket likevel at han skulle fortsette, og få fornyet tillit. 30 av delegatene på landsmøtet stemte på Eilertsen.

les også

FpU-medlemmer starter internt opprop etter metoo-sak

Bjørnevik mener fortsatt det er uansvarlig at spørsmålet om Eilertsens tillit skulle håndteres på FpUs landsmøte, der man ikke har avstand til saken og heller ikke kjenner innholdet.

– I utgangspunktet burde ikke FrP satt oss i dette situasjonen, og det er det denne kritikken oppropet dreier seg om. Dette handler om hvordan organisasjonen som helhet håndterer saker forbundet med seksuell trakassering, sier hun til VG.

Kritiserer Frps organisasjonsutvalg

Bjørnevik mener det er nødvendig med en en evaluering av hvordan Frps organisasjonsutvalg skal håndtere saker om seksuell trakassering.

– Vi evaluerer våre utvalg løpende og hele tiden vi, sier partileder Siv Jensen (Frp) til VG om dette.

les også

Njåstad om varslersak i FpU: – Terskelen for å frata medlemskap er høy

Bjørnevik sier hun er veldig fornøyd med signalene Siv Jensen sender ut, etter at hun på landsmøtet sa at at tillitsvalgte skal være forbilder.

– I kjølvannet at denne prosessen etterlyser vi derimot også at det kommer konkrete tiltak på bordet, noe som hele tiden har vært målet fra vår side.

På landsmøtet ble Bjørn-Kristian Svendsrud gjenvalgt som leder i Fpu. Svensrud sier han ikke opplever at saken om Eilertsen har gjort Fpu til et splittet ungdomsparti.

– Mener du at Frps organisasjonsutvalg har håndtert saken på en god måte?

– Vi må erkjenne at dette har vært veldig tungt for Fpu og organisasjonsutvalget. Jeg opplever at man alltid kan bli bedre av situasjoner man har vært igjennom, og aldri skal si seg fornøyde med gjennomførte prosesser uavhengig av hvordan det har gått, sier Svensrud til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder