Juryens Jensen-kjennelse satt til side av fagdommerne

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Juryen ville frikjenne den tidligere politimannen Eirik Jensen (61) for medvirkning til smugling av narkotika, men fagdommerne mener det er utvilsomt at han er skyldig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fagdommerne Kristel Heyerdahl, Jørgen Brunsvig og Steingrim Bull har enstemmig kommet frem til at juryens kjennelse skal settes til side og at saken mot Eirik Jensen dermed skal behandles på nytt av andre dommere.

Jensen så ned i bordplaten da han fikk høre fagdommernes vurdering, før han lente seg bakover på stolen.

– Eirik Jensen, forsto du beslutningen? spurte Heyerdahl.

– Egentlig ikke, men ja, svarte Jensen.

les også

Eirik Jensens skjebnetimer: Har gjort forberedelser i tilfelle dette skulle gå helt galt

Når saken blir behandlet på nytt vil det skje med såkalt utvidet meddomsrett – ikke med jury.

Eirik Jensen anker beslutningen om å sette juryens kjennelse til side. Det opplyser hans advokat John Christian Elden.

Noen få minutter etter klokken 13 leste juryen i ankesaken opp sin kjennelse i sal 250 i Oslo tingrett.

Direkte fra retten: Få siste nytt og følg VGTVs direktesending

Juryformann Annstein Garnes sa at juryen svarer nei på spørsmålet om Eirik Jensen har medvirket til ulovlig innførsel av narkotika. Juryen svarte ja på spørsmålet om Jensen er skyldig i grov korrupsjon.

Kjennelsen medførte gledesscener blant Eirik Jensens støttespillere. På vei ut av rettssalen ga Ragna Lise Vikre og Eirik Jensen hverandre en stor, lang klem.

Etter at juryens kjennelse ble lest opp noen få minutter over klokken 13 mandag ettermiddag trakk fagdommerne seg tilbake for å vurdere om de eventuelt ville sette juryens kjennelse til side.

Jensen drar hjem

Klokken 14.20 var fagdommerne igjen tilbake med sin avgjørelse, og det ble dermed klart at den omfattende straffesaken vil komme opp for retten en tredje gang.

På nytt omfavnet Jensen og samboeren hverandre i blitsregnet inne i rettssalen

– Jensen noterte seg juryens avgjørelse. Han var uenig i korrupsjonsdommen, sier Jensens forsvarer John Christian Elden etter at kjennelsen ble satt til side.

Elden forteller at Jensen nå drar hjem fordi det ikke skjer noe mer i dag som angår ham.

– Det er ikke noe fellende bevis som tilsier at han er skyldig. Da har juryen gjort jobben sin når de ikke har funnet dem. Det har vært en underlig seanse, sier Jensens forsvarer.

– Man har brukt lang tid på at juryen skal ta en avgjørelse. De har gjort en samvittighetsfull jobb. Så kommer man tilbake og sier «sorry, vi mener noe annet», fortsetter han.

Juryens kjennelse ble en kortvarig glede for Eirik Jensen som hele veien har hevdet sin uskyld. Han har tidligere sagt at livet er over dersom han blir dømt i lagmannsretten.

Dersom juryens kjennelse hadde blitt stående ville det vært et stort tap for Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten, som tok ut tiltalen.

Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus sier til VG de forholder seg til beslutningen som er tatt og forbereder seg til en ny runde.

Presthus vil ikke kommentere at Jensen nå har anket fagdommernes beslutning til Høyesterett.

– Vi ble ikke overrasket over beslutningen. Vi har prosedert på at Jensen er skyldig, og sånn sett er tilsidesettelsen i tråd med vår prosedyre, sier Presthus.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Juryen ga ingen begrunnelse for sin avgjørelse. Men siden de svarte nei, så betyr det at de mener Spesialenheten for politisaker ikke har lagt frem tilstrekkelig med bevis for at Jensen har medvirket til én eller flere av de 48 hasjinnførslene i tiltalen.

les også

Lagdommer om Jensen-juryen: – En svært krevende oppgave

Det andre hovedspørsmålet var:

– Er tiltalte Eirik Jensen skyldig i å ha mottatt en utilbørlig fordel i anledning av stilling?

– Ja, med flere enn seks stemmer, svarte juryformannen.

Juryen svarte også ja på om korrupsjonen er å anse som grov.

Siste jurysak

Dette er den siste saken som føres med den gamle juryordningen i Norge. Juryen har også brukt svært lang tid på rådslagningen.

Onsdag ettermiddag trakk juryen seg tilbake for å diskutere skyldspørsmålet, like før klokken 11 mandag ble pressen varslet om at kjennelsen var klar.

Det er få ankemuligheter for Spesialenheten for politisaker. Skyldspørsmålet er i utgangspunktet endelig avgjort nå, men det er mulig å anke eventuelle feil under rettsbehandlingen til Høyesterett.

I forrige rettsrunde ble Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel for medvirkning til innførsel av ca. 13,9 tonn hasj i perioden 2004-2013, samt for å ha mottatt penger og tjenester verdt 667.800 kroner av medtiltalte Gjermund Cappelen.

FRIKJENT: Et stort flertall av juryen i Borgarting lagmannsrett mener Eirik Jensen ikke kan dømmes for medvirkning til narkotikasmugling. Foto: Gisle Oddstad

– Det er overraskende

– Det kan vel tenkes at bevisene for korrupsjon, med denne klokken han skal ha fått og med baderommet var klarere, sier VGs krimekspert Øystein Milli.

Milli sier videre at det kan være juryen ikke var sikre nok på om meldingene mellom Jensen og Cappelen handlet om narkotika eller informasjon.

– Ja, dette er overraskende. Dette vil ha mye å si for straffeutmålingen. Han kan kanskje komme ned på en tredjedel. Strafferammen er maks 10 år, men man vet ikke om han skal helt opp på det nivået. Det blir mye mindre enn i tingretten, sier Milli.

SISTE: Juryformann Annstein Garnes avsier sin kjennelse i saken mot Eirik Jensen. Foto: Gisle Oddstad, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder