FØRST UT: Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for helse og arbeid i Oslo kommune, har ikke hørt om andre norske kommuner som har tatt i bruk hen-ordet. Foto: Helge Mikalsen, VG

Oslo-byrådet vil innføre HEN-ordet

Oslo-byrådet vil bruke pronomenet HEN i det kommunale språket. Språkviter Sylfest Lomheim gir seg ikke hen i ellevill begeistring.

Publisert:

– Ja, vi ønsker å skape norsk kommunal språkhistorie. Mangfoldet må få utvikle seg i takt med toleransen og respekten for det som er annerledes, begrunner byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) overfor VG.

Hun sender nå bruken av hen-ordet ut på høring til ulike instanser i Oslo kommune.

Men Dahl legger ikke skjul på at hun synes det er på tide at kommunen hen-vender seg bedre til en tredje kjønnskategori og transpersoner i den mangfoldige hovedstaden.

I 2017 gikk Aps egne velgere mot et forslag fra Ap om å innføre et tredje kjønn og hen-ordet i sitt programforslag. Men det stopper ikke Oslo-byråden.

SPRÅKVITER: Sylfest Lomheim er professor emeritus ved Universitetet i Agder, tidligere språkdirektør og mangeårig programleder for programmet Språkteigen på NRK. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG

– Ofte feilkjønnet

- «Skeive» blir ofte feilkjønnet i møte med kommune og myndigheter. Særlig når de mottar skjemaer eller skal skrive søknader kan det oppleves som diskriminerende at de ikke har noe annet valg enn hun og han, sier Dahl.

les også

– Kall meg gjerne HEN

Pluss content

Hun mener den sterke hetero-normaliteten som preger samfunnet og det offenlige norske rommet gjerne kan bli utfordret av hen-ordet.

les også

Livet som transperson i Pakistan: Frosset ut, utnyttet og drept

– Kan dette fremstå som et litt krampaktig forsøk av Oslo-byrådet på å være politisk korrekt?

– Nei, dette handler om å være en mangfoldig by og anerkjenne innbyggerne som de er, svarer Tone Tellevik Dahl.

Inkluderende språkbruk

Byrådet vil gi skeive rett til rett kjønn, ved å innføre en mer inkluderende språkbruk og bruke pronomenet hen i dokumenter, undersøkelser og rapporter der kjønn registreres.

PROFESSOR PIRELLI: Esben Esther Benestad Pirelli leste nylig høyt fra boken hen har oversatt fra tysk til barnehageansatte i Sandefjord. Foto: Ingunn Saltbones, VG

Esben Esther Benestad Pirelli, som selv jobber på timebasis for Oslo kommune, er hen-rykt over ordbruken.

les også

Trump får nekte transpersoner i militæret mens rettssak pågår

– Ros, ros, ros og massevis av hjerter til Oslo-byrådet. Nå ble det plutselig én til to prosent flere innbyggere som føler at de finnes i kommunen, jubler Benestad Pirelli mens hen feirer Valentines-dagen torsdag kveld.

– Unødvendig ord

Hens kollega på Universitetet i Agder, språkviter Sylfest Lomheim, er ikke like hjertelig imøtekommende til ordbruken.

les også

Transperson saksøker staten for tvangskastrering

– Det er fullt mulig for Oslo-byrådet å prøve dette ut. Men etter mitt syn er ordet helt unødvendig og umodent ennå. Det er ikke noe problem å bruke et kjønnsnøytralt ord som vedkommende i kommunal bruk, sier Lomheim til VG.

les også

Pastor og lærer ut mot lokal Pride-festival: – Gud sørger

– Bør ikke kommuner og myndigheter vise raushet og respekt mot transpersoner ved å bruke hen-ordet?

– Det er fritt frem for dem som vil bruke hen. Men hvis Oslo kommune hadde spurt meg, så hadde jeg ikke rådet kommunen til det. Tiden er ikke moden, svarer Sylfest Lomheim.

STUSSER: Aina Stenersen i Oslo Frp synes byrådet «roter med rare utspill» når det vil innføre hen-ordet i kommunen. Foto: Frp

Frps førstekandidat i Oslo, Aina Stenersen synes utspillet fra byråd Tellevik Dahl om bruk av hen-ordet, er rart.

– Dette er et underlig utspill fra helsebyråden. Det er hverken noe folkekrav eller en aktuell utfordring. Dette er ikke noe vi i FrP støtter. Det bør ikke være en oppgave i det hele tatt for kommunen, skriver Stenersen i en epost.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder