Varm chinookvind feide søndag inn over områdene øst for Lyngsalpene, og det førte til kraftig snøsmelting og bare veier. Bildet er fra Skibotn og E8. Foto: Foto: Statens vegvesen/NTB scanpix
Snøspiservind feide gradestokken godt opp i rødt
En spesiell form for varm vind, på indiansk chinookvind, har dratt temperaturene øst for Lyngsalpene i Troms opp til et tosifret antall varmegrader.
Meteorologene på Yr fortalte søndag om at Manndalen i Troms kunne registrere hele 10,1 grader.
Nå kommer vinteren! Kanskje.
– Chinookvind er kjent for å gi ekstreme temperatursvingninger og snøsmelting i Canada. Søndag har dette fenomenet rammet områdene øst for Lyngsalpene, skriver meteorologene på Twitter.
Sjekk været der du er her.
VÅRLIG: Første helgen i 2019 var det vårlige temperaturer i Oslo. Bare i indre strøk, av Hedmark, Akershus, Buskerud og Østfold var det kuldegrader. Mange hadde tatt turen til området rundt Operaen for å nyte solstrålene, her fra Langkaia søndag ettermiddag. Foto: Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Ifølge nettleksikonet Wikipedia stammer navnet chinook fra det indianske språket brukt av stammer nordvest i Canada og betyr visstnok snø- eller isspiser. Det beskrives som det tilsvarende mer kjente fønvind.
Værobservasjonene for hele landet søndag viste imidlertid at det ikke bare var i Troms og Vest-Finnmark det var langt mellom kuldegradene. Fra Mandal i sør til Honningsvåg i nord var varmegradene dominerende.
Foruten Hemsedal som balanserte på 0 grader og Hovden i Vest-Agder som meldte om 2 minusgrader, måtte man se til Svalbard og for å finne et utvalg minusgrader. Svalbard lufthavn registrerte 5 minusgrader søndag klokken 13. Til sammenligning var det 4 plussgrader på samme tidspunkt i Kautokeino, midt inne på Finnmarksvidda.
Bare i indre strøk, av Hedmark, Akershus, Buskerud og Østfold var det kuldegrader. Men mens Tynset i 2010 kunne notere 42 minusgrader den 8. januar, var temperaturen 6. januar 2019 skarve 1,5 minus.
Noen dager før nyttår avlyste meteorologene den varslede, iskalde januarmåneden.
Noe avtagende snøskredfare
De siste to ukene har det vært periodevis stor snøskredfare i Nordland og Møre og Romsdal. Søndag var det høyeste nivået "betydelig fare".
I Møre og Romsdal var snøskredfaren moderat søndag, mens den var betydelig i Nordland og fra betydelig til moderat i Troms. Mandag melder varsom.no om liten fare i Møre og Romsdal, indre deler av Sogn og Fjordane, Hallingdal og Vest-Telemark.
SMELTER: På Christian Frederiks plass like ved Operaen i Oslo dukket asfalten frem. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Isblokk i veien
Søndag ettermiddag fikk en bil frontskader da en isblokk deiset ned på fylkesvei 30 mellom Singsås kirke togstasjonen på stedet i Midtre Gauldal sør for Trondheim.
– Isblokken kom rett foran bilen og skadet fronten på den, sier sjåføren til Adresseavisen.
Også søndag morgen lå det store isblokker ute i veibanen på den samme fylkesveien, ved Dragåsen mellom Støren og Singsås.
På Svalbard vil Sysselmannen vurdere å evakuere folk i løpet av søndag kveld grunnet fare for sterk vind og betydelig skredfare. Varselet om sterk vind gjør at Sysselmannen oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander.
Flere artikler
Fra andre aviser
Kraftige snøbyger på vei: Her kommer det en halv meter med snø.
AftenpostenStormen er ferdig med Svalbard, men herjer fortsatt i Nord-Norge
AftenpostenFaregraden nedjustert på Svalbard – fortsatt evakuering
AftenpostenSåpeglatte veier flere steder: – Kjør meget forsiktig
AftenpostenTrapper opp leteaksjonen i Troms
AftenpostenFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge
Aftenposten