ELGSTUA: Fylkeslederen i Hedmark, Oluf Maurud, sender fire røde delegater og to blå til KrFs skjebnelandsmøte. I kveld hadde de sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Elgstua i Elverum. Foto: Frank Ertesvåg

62 prosent støtter Hareide i Hedmark - flertall for å felle Erna Solberg

ELVERUM (VG) I Hedmark KrF vil 62 prosent felle Erna Solberg og heller gå i regjering med Ap og Sp.

Artikkelen er over ett år gammel

I kveld skal Hedmark, Buskerud og Finnmark velge sine delegater til skjebnelandsmøtet 2. november. Hedmark og Innlandet er regnet som «rød» mark, og da avstemningen var avsluttet, viste stemmetallene 27 delegater for at KrF gikk med i en rød regjering, mens under halvparten (13) ville ha en blå regjering.

– Dette er jeg veldig fornøyd med, sier fylkesleder Oluf Maurud til VG.

DELEGATENE: De seks KrF-delegatene fra Hedmark der de fire mennene til høyre skal stemme for rødt regjeringsalternativ mens de to damene til venstre skal stemme på blått regjeringsalternativ. Fra venstre: Charlotte Hoven, Ragnfrid Granerud, Magne Rydland, Kjell Bjørseth, Thomas Engåvoll og fylkesleder Oluf Maurud. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Tidligere på møtet hadde han sett for seg et delt fylkesparti, men to tredjedeler med støtte til Hareides strategi og en rød regjering, overrasket ham positivt.

– Nå er jeg veldig spent på hva nabopartiet vårt i tradisjonelt røde Oppland stemmer senere i uka, legger han til.

– Kan dere på den røde siden ta igjen de blå i partiet?

– Dette blir spennende, svarer Maurud, som får med seg tre andre fra Hedmark KrF som delegater på den røde siden. To delegater skal stemme blått, og dermed er delegatene representative for fylkesårsmøtets syn som ble anskueliggjort på Elverum mandag.

DELEGAT-GLEDE: Magne Rydland støtter partileder Hareides linje, og vil at KrF går i regjering med Ap og Sp. Her blir han gratulert med at han blir en del av Hedmark-delegasjonen på KrF-landsmøtet om knappe to uker. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Flere i Hedmark KrF mente imidlertid at Knut Arild Hareide har kjørt et løp i retning av Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet som han ikke har hatt nødvendig forankring i partiet.

– Det er meget kritikkverdig at vår leder har ført samtaler på bakrommet med Støre i over et år uten at dette sideskiftet er drøftet med hans nestledere, stortingsgruppen eller velgerne, sier Frøyshov til VG.

Visste du? Slik var Hareide og Støres hemmelige møter

– Dette må karakteriseres som et svik mot oss, sa Frøyshov som er tidligere leder i Hamar KrF og en av drøye 40 delegater på det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Hedmark KrF.

62 prosent støtter Hareide

En avstemning på fylkesårsmøtet viste at 23 av 37 støtter partileder Knut Arild Hareide, mens 14 heller støtter å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Partilederen får altså klar støtte i Hedmark. 

Ledelsen i Hedmark vil denne avstemningen skal være ledende for hvilke seks delegater som skal sendes til skjebnelandsmøtet 2. november.

Fylkesleder Oluf Maurud bekrefter at delegasjonen fra Hedmark blir to delegater for blått og fire for rødt regjeringsalternativ.

Rød side ligger fortsatt kraftig under, se hvordan fylkene skal stemme her:

Geir Frøyshov mener Knut Arild Hareide ikke kan fortsette som partileder om han ikke vinner frem - og får flertall i partiet for å gå med i en Ap-Sp-regjering.

- Nei, definitivt ikke. Det er gjort for mange feilgrep de siste årene. Partiet har en svært lav oppslutning rundt sperregrensen. Han er ikke lenger en samlende figur. Dette valget av side skulle vært gjort for lenge siden, sier Frøyshov, som fremholder Kjell Ingolf Ropstad som en god arvtaker for Hareide.

Status nå: Rød side ligger under

På Rogalands møte i helgen stemte nær en tredjedel i salen for at partiet burde gå til Ap og Sp. Men da delegatene skulle velges, ble 15 av 16 delegater «blå». Det endte med et krisemøte i landsstyret i KrF tidligere i dag. Og det påvirker Hedmark når de i dag skal velge sine seks delegater.

– Det er et problem at en tredjedel av dem som møtte frem på fylkesårsmøtet i Rogaland, ikke er representert på det ekstraordinære landsmøtet, sier leder Oluf Maurud i Hedmark KrF til VG.

Før det ekstraordinære fylkesårsmøtet på Elgstua Scandic Hotel understreket han at de over 40 delegatene på Hedmark-møtet skulle få en helt annen representativ delegasjon enn partivennene i Rogaland.

– ET SVIK: Det er beskrivelsen Geir Frøyshov fra Hamar bruker for å kategorisere partileder Knut Arild Hareiedes hemmelige samtaler med Jonas Gahr Støre. Foto: Frank Ertesvåg

På det ekstraordinære landsstyremøtet mandag ville både Maurud og flere med ham ha en prat om fremgangsmåten for valget av delegasjonene på fylkesårsmøtene.

– Partilederen påpekte at Rogaland ikke hadde gjort noe feil i forhold til retningslinjene, men at de kunne ha gjort dette på en annen måte for å speile den tredjedelen i fylket som ikke ble representert, sier Maurud.

Han vil følge Hareide - og er altså «rød».

– Kan Rogaland vippe landsmøtet i blå retning?

– Ja, det er klart de kan gjøre. Derfor er det viktig at de fylkesårsmøtene som avvikles heretter sørger for at delegatene er representative, svarer Maurud.

Første nestleder Ragnfrid Granerud vil ikke at KrF skal gå inn i regjering, som sin partileder. Men er enig i at valget i Rogaland var problematisk.

Hun sier de delegatene som velges må speile synet innad i fylket.

– Det er veldig viktig. Delegasjonen vår skal bli representativ for møtet i fylkespartiet, det skal avspeile meningene våre, sier Granerud til VG.

– Burde partiledelsen ha gått ut tidligere og understreket behovet for representativitet?

– Her har ting skjedd veldig fort, så det kan være lett å være etterpåklok. Det kan være en stor utfordring å tenke langt nok frem hele tiden, svarer Granerud.

UENIG: Hedmark-fylkeslederens nestleder er uenig med ham, og vil ikke at KrF skal gå inn i regjering i det hele tatt. Foto: Frank Ertesvåg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder