LEDER: Lørdag skrev varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam (Ap) på Facebook at hun skal lede 17. mai komiteen i Oslo. Det fikk FrPs Inger-Marie Ytterhorn til å reagere. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mener varaordføreren ikke bør lede 17. mai- komiteen: Vil ha «kronisk norsk» leder

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17-mai komiteen», skrev Frp-profil Inger-Marie Ytterhorn, da varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam (Ap) kunngjorde på Facebook at hun skal lede neste års 17. mai-komité i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I kommentarfeltet på Gunaratnams innlegg skriver den profilerte FrP-politikeren:

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17-mai komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?», skriver Inger-Marie Ytterhorn på Facebook-posten til Gunaratnam.

REAKSJONER: Det har ikke manglet på reaksjoner, etter Inger-Marie Ytterhorn (Frp) kommentar i forbindelse med at Kamzy Gunaratnam (Ap) skrev at hun skulle lede 17. maikomiteen i Oslo. Foto: Facebook

Gunaratnam sier at kommentaren fra Ytterhorn er klart rasistisk, men at den ikke går særlig hardt innpå henne.

– Jeg kjenner at det hun sier ikke går inn på meg som person og min identitet: Jeg vet at jeg er norsk og osloborger. Å være norsk innebærer at du kan ha en mangfoldig bakgrunn, sier hun til VG.

Ytterhorn har ikke svart på VGs, eller andre mediers, gjentatte henvendelser søndag.

LEDER: Lørdag skrev Kamzy Gunaratnam (Ap), som er varaordfører i Oslo, at hun skal lede 17. maikomiteen i Oslo. Foto: Facebook

Ytterhorn var medlem i Nobelkomiteen fra 2000 og frem til i fjor. Hun var på Stortinget for Frp fra 1989 til 1993 og hun har vært vara på Stortinget frem til 2001. I tillegg har hun også vært aktiv i kommunepolitikken i Bergen i en årrekke.

les også

Faktisk.no: Inger-Marie Ytterhorn (Frp) møtte som vara på Stortinget mens hun satt i Nobelkomiteen

– Ufattelig provosert

Gunaratnam, som flyttet til Norge fra Sri Lanka da hun var tre år gammel, sier denne saken egentlig ikke handler om henne.

– Dette er barnas dag, og jeg lurer da på hva slags rollemodell hun ønsker å være. Ytterhorn prøver å gjøre dette til et spørsmål om hvem som er norsk og ikke. Mange barn og unge i Oslo som har en flerkulturell bakgrunn ønsker å ta en rolle i hva som skjer i Oslo. Ytterhorn rokker ved dette, og det gjør meg ufattelig provosert.

les også

Ytterhorn danket ut Hagen

– Du har fått lignende kommentarer på sosiale medier før. Er det annerledes at en profilert FrP-politiker kommer med kommentaren?

– Absolutt. Vanligvis er nettroll folk som ikke vet bedre. Jeg forventer at Ytterhorn vet bedre etter alle rollene hun har hatt i norsk politikk.

PROFILERT: Inger-Marie Ytterhorn (Frp) har hatt en rekke viktige verv, deriblant som medlem av Den norske nobelkomité fra 2000 og frem til 2017. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Til motmæle

Etter at flere titalls kommentarer tok til motmæle mot Ytterhorns innlegg, skrev Ytterhorn dette i kommentarfeltet på søndag formiddag:

«Hva er rasistisk, «kronisk» eller «norsk»? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mere naturlig at en etnisk nordmann – og aller helst en Osloborger- leder 17. mai komiteen i Oslo. Hvis det er rasistisk – så ok.»

les også

Ja, vi elsker dette landet!

Gunaratnam har selv ikke deltatt i debatten på Facebook.

– Jeg synes vi egentlig skal fokusere på alle som tok til motmæle i kommentarfeltet, de trengte ikke å si noe. De stilte alle spørsmålene jeg lurte på. Jeg er overveldet over dette, avslutter hun.

OVER STREKEN: FrP-leder Siv Jensen sier at partiet tar avstand fra Inger-Marie Ytterhorns uttalelser i denne saken. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Frp tar avstand

FrP-leder Siv Jensen mener kommentaren fra Ytterhorn er langt over streken.

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentaren er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, uttaler Jensen til VG.

– Jeg er sikker på at vareordfører Kamzy Gunaratnam er en god representant for demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai, sier Jensen videre.

Aina Stenersen, som er innstilt som 1. kandidat fra Oslo FrP til kommunevalget, tar også avstand fra Ytterhorns uttalelser.

– Dette er ikke representativt for Oslo FrP. Kamzy er en flott representant for Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder