SKREDFARE: På Nordlandsbanen har et sørperas 3 mil nord for Mosjøen ført til at underbygningen under skinnegangen er vasket ut over en lengde på 40 meter. Foto: Bane Nor / NTB scanpix

Nordlandsbanen henger i løse lufta - fortsatt skredfare

Snøskredfaren på Helgeland er avtagende, men fortsatt stor. 40 meter av skinnegangen på Nordlandsbanen henger i løse lufta etter et sørpeskred.

  • innenriks.vaktsjef@ntb.no

Sørpeskredet gikk lørdag ettermiddag, tre mil nord for Mosjøen. Nordlandsbanen ble stengt mellom Mosjøen og Drevvatn.

– Arbeidet med å sikre rasstedet og området er omfattende og i gang. Rasstedet skal først sikres, ryddes og renskes opp, opplyser Bane Nor søndag.

Det er vanskelig atkomst til rasstedet og det jobbes med planer for å frakte masser og materialer til stedet for å gjenoppbygge sporet.

les også

Regn gir stor snøskredfare i Nord-Norge – høyeste farenivå lørdag

Sørpeskred

Bane Nor har en foreløpig prognose som sier at togstrekningen kan åpne fredag 27. april klokka 12. NSB opplyser at det settes opp alternativ transport.

Sørperaset førte med seg trær og greiner, tettet en større betongstikkrenne og vasket bort underbygningen under skinnegangen i en strekning på 40 meter.

Det er for tiden gult farenivå for jord-, sørpe og flomskred for deler av Nordland, Trøndelag, Vestlandet og Østlandet, ifølge Varsom.no. Det innebærer at det er en utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre lokale skader.

les også

Familien var på båttur, så kom snøskredet

Rørosbanen

Også Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad grunnet stor vannføring og isgang i Glomma, opplyser Bane Nor tidlig søndag ettermiddag.

Flere fylkesveier i Trøndelag er dessuten stengt som følge av flom og oversvømmelser.

Vakthavende hydrolog Ingeborg Kleivane Krøgli ved flomvarslinga forteller til Namdalsavisa at det ikke er forventet at vannet i elva Namsen skal stige mer.

– Isen er gått og er på tur nedover. Det vil bli mindre smelting i dag, for det er kjøligere og mindre nedbør, så vi håper det ikke skal øke mer. Men det er ikke godt å si hvordan det påvirker isen, vi får håpe den ikke stopper opp noe sted, sier hun.

Stor snøskredfare

Snøskredfaren er også fortsatt stor i Nordland, men er avtagende. For første gang ble det svarte farenivået brukt før helga for å varsle om meget stor snøskredfare på Helgeland. En rekke etater fulgte nøye med på utviklingen, og Forsvaret stilte to helikoptre og en stridsbåt til disposisjon for nødetatene.

Lørdag ettermiddag gikk det flere middels store skred på Helgeland, men verken folk, hus eller veier ble rammet.

Søndag morgen er snøskredfaren nedgradert til rødt farenivå, som betyr stor fare.

– Noen naturlig utløste skred ventes fortsatt på grunn av regn først på dagen, melder NVE.

Folk bes fortsatt om å holde seg unna skredterreng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder