Jens Stoltenbergs lillesøster var døden nær

Familien snakker ut om «den forbudte sykdommen» på TV 2

Utenfor et fengsel i Oslo sitter en desperat og fortvilet fredsmegler Thorvald Stoltenberg. Han venter på datteren Nini, som er i ferd å gå til grunne i hovedstadens tyngste narko-miljø.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

På TV 2s «Rikets tilstand» i kveld står Jens Stoltenbergs lillesøster, den tidligere programlederen Nini (38), frem og forteller om årene som tung narkoman.

- Jeg kjørte rundt overalt i Oslo og så etter henne, på gatene, i byen, i utkanten av byen. Gikk hun tur, eller var hun nede i sentrum på shopping? Jeg var desperat på jakt etter henne, forteller Thorvald.

En gang klarte han å oppspore henne. Han fikk vite at en av Ninis venner var blitt fengslet. Stoltenberg kjørte dit, i håp om at hun ville dukke opp. Det gjorde hun. Han reiste seg opp, sto helt rolig og så på datteren. Slik ble de stående.

Nini karakteriserer det som en evighet.

- Først ville jeg snu og løpe. Jeg fikk panikk med en gang jeg så ham. For det var jo det jeg hadde vært redd for.

Men Nini ble stående, og faren kom bort til henne og holdt henne fast inntil seg.

- Han holdt meg fast, slik at jeg følte jeg ble holdt oppe selv om jeg ikke orket å stå lenger, sier Nini.

Med armene rundt datteren sier pappa Thorvald fire ord til henne: «Jeg elsker deg, Nini.»

Ett år på sykehus

En dag kollapset hun på et fortau, etter å ha kjøpt nye doser med stoff på en Oslo-pub. Årene som hardbarket narkoman hadde påført henne en livstruende infeksjon i ryggen, som lammet begge bena.

Den daværende finansministerens lillesøster lå hjelpeløs på gaten. Folk bare gikk forbi. Til slutt ble hun plukket opp av en drosjesjåfør som hjalp henne hjem.

Familien ante ingenting om hennes tilstand. Etter tre dager var Nini døden nær. Men da grep storesøster inn.

- Camilla er den som reddet livet mitt, sier Nini om øyeblikket da søsteren kom og truet med å sprenge døren inn til leiligheten. Da Nini åpnet gikk Camilla rett bort til telefonen og ringte etter ambulanse. Det bar rett på sykehuset. Der ble hun i ett år.

Hele familien, far Thorvald, mor Karin, søster Camilla og bror Jens holdt kontinuerlig vakt - i ukevis - ved Ninis seng inne på rom 116 på Ullevål sykehus.

I «Rikets tilstand» beskriver Jens de enorme kontrastene mellom budsjettkonferanse i regjeringen og sykebesøk hos sin narkomane og dødssyke søster.

- Jeg opplevde det først og fremst som en veldig sterk opplevelse av nærhet. Og som en opplevelse av hvor sårbart livet er. Jeg var redd for hennes liv, sier Jens.

Mens søsteren sov, brukte han tiden på å jobbe. Han kaller det absurd.

- Jeg var norsk finansminister og diskuterte helsebudsjettet med sosialministeren. Jeg kom rett fra budsjettkonferanse med tall og kolonner, og så rett inn på den spesielle avdelingen på Ullevål, forteller den avgåtte statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder