Tror drapsmannen var alene

- Drapene har vakt oppsikt i FBI

KRISTIANSAND (VG) Sannsynligheten er stor for at én mann alene drepte Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand.

Artikkelen er over 20 år gammel

Etter drøyt to ukers intensiv etterforskning er det delte oppfatninger blant etterforskerne om hvorvidt det var en eller to gjerningsmenn.

- Vi kan ha våre meninger, men det er farlig å vektlegge og binde seg til noen bestemt retning. Vi må gå åpent ut for begge muligheter, sier kriminalsjef Arne Pedersen ved Kristiansand politidistrikt.

Understreker

Han understreker at etterforskerne fortsatt venter på resultater av biologiske og tekniske spor fra åstedet, som kan gi svar på flere sentrale spørsmål om gjerningsmann/-menn.

Med forbehold om at han ikke kjenner politiets funn i Baneheia, sier Nordens fremste ekspert på såkalt gjerningsmannsanalyse, Stockholm-politiets Ulf Åsgård, til VG:

- Det er ekstremt uvanlig med to gjerningsmenn i denne type saker. Vi har sett det forekomme ved voldtekter, men da er det sjelden kombinert med drap.

Ulf Åsgård, som er politilege med tilleggsutdannelse fra det føderale amerikanske politiet FBI, mener sannsynligheten er liten for at en person som går med planer om å utføre en slik ugjerning skal finne en likesinnet og at de blir enige om å samarbeide.

- Det kan selvsagt forekomme at to kriminelle galninger møtes i fengsel eller ved en psykiatrisk institusjon. Men er det to gjerningsmenn, vil det trolig også finnes DNA-spor fra begge på åstedet og/eller ofrene, sier Ulf Åsgård.

Han karakteriserer Baneheia-saken som svært uvanlig, også i internasjonal sammenheng.

Profilanalyse

- Jeg var ved FBI i USA da drapene skjedde i Kristiansand, og jeg snakket med amerikanske kolleger om hvor spesiell denne saken var. Jeg kan ikke huske at det har skjedd to drap på småjenter i Sverige de siste 25-30 årene, sier Ulf Åsgård, som med sin profilanalyse bidro sterkt til avsløringen av den såkalte «Lasermannen» i Stockholm i 1992.

I USA har man de senere år knapt opplevd en lignende sak som den i Kristiansand, får VG opplyst hos FBI.

- I hele USA i 1998, som er det siste året vi har full statistikk for, ble det drept fem jenter i alderen fem til ti år i kombinasjon med voldtekt, sier Jo Ann Van Atta ved FBIs Criminal Justice Information Services i Virginia.

Mer om

 1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

 1. 10-15 granskes

 2. Uten hovedspor

 3. BARNEDRAPENE: DNA-sjekker 50-100 menn

 4. Jakten på drapsmannens profil

 5. Mer enn 200 sjekket ut

Fra andre aviser

 1. Ung kvinne voldtatt i Baneheia

  Aftenposten
 2. Trolig Baneheia-avgjørelse i juni

  Aftenposten
 3. Palme-saken avsluttes fordi den antatte gjerningsmannen er død

  Bergens Tidende
 4. - Mobilen utelukker ikke Kristiansen

  Bergens Tidende
 5. Finnes det et miljø som angriper eldre?

  Bergens Tidende
 6. Mistenker eget overgrepsmiljø

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no