VERKET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg Studio NTB scanpix

Naboene avviser kompromiss om Utøya-minne

Naboene som går til sak for å stanse oppføringen av et minnested etter 22. juli på Sørbråten, mener det ikke er tilstrekkelig bare å droppe kunstverket «Memory Wound».

 • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

«Omfanget av minnesmerkevirksomheten har det ikke vært tale om å begrense, og tilbudet er da ikke tilstrekkelig», skriver saksøkerne i et siste prosesskrift før partene møtes til saksforberedelser onsdag.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig i sommer, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket.

Bakgrunnen: Saksøker staten for minnesmerke

Frykter trafikk

Av prosesskriftet framgår det at det ikke kun er det omstridte kunstverket «Memory Wound» naboene ønsker å stanse, de frykter betydelig trafikk til stedet der et minnesmerke er planlagt satt opp.

Det saksforberedende møtet onsdag er det første i rettsprosessen, og kan teorietisk sett ende i en enighet mellom partene. Men med de standpunktene de har lagt til grunn i sine prosesskrifter så langt, synes partene svært langt fra hverandre.

– Vage løfter

I sitt siste tilsvar til regjeringsadvokaten stiller naboene seg avvisende til kompromissforslaget, og ber retten se bort fra regjeringens løfter om skjermingstiltak, som saksøkerne mener bører preg av fortsatt å være på idéstadiet.

«At søksmålet handler om å hindre oppføringen av et kunstverk er ... en for snever tilnærming. Som nevnt i stevningen har Statsbygg dimensjonert anlegget for 5.000 årlig besøkende. Saksøkerne anfører et betydelig høyere sannsynlig besøkstall», skriver saksøkerne i prosesskriftet.

Flere artikler

 1. Rettssak om minnestedet på Sørbråten til våren

 2. VG mener: Vi kan ikke svikte Utøya-ofrene nå!

 3. Vurderer å forkaste omstridt 22. juli-minnesmerke på Sørbråten

 4. Avbestilte Utøya-minnesmerker kostet 13,8 millioner

 5. Slik kan 22. juli-minnesmerket i regjeringskvartalet bli

Fra andre aviser

 1. Rettssak om 22. juli-minnesmerke starter til våren

  Aftenposten
 2. Striden om Utøya-minnesmerke trolig opp for retten

  Bergens Tidende
 3. Sørbråten-kunstner håper å få fullføre arbeidet

  Fædrelandsvennen
 4. Regjeringen tilbyr å forkaste 22. juli-minnesmerke

  Fædrelandsvennen
 5. Støttegruppen oppfordrer til forlik om Sørbråten

  Fædrelandsvennen
 6. Utøya-naboene: - Slik som AUF har fått Utøya tilbake, må naboene få Utstranda tilbake.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder