FOTPATRULJE: På et kjøpesenter i Orkdal gikk politibetjent Viggo Hansen og Martin sammen for å sjekke at alt sto bra til. Gutten syntes det var litt skummelt, men det gikk bra da han fikk holde politimannens hånd, forteller Hansen. Foto: Orkdal og Agdenes lensmannskontor

Her er Martin (5) på politipatrulje

Han er bare fem år, men Martin Budeng-Karlsvik har allerede rukket å patruljere som politimann i Orkanger og å etterforske istyveri.

Artikkelen er over tre år gammel

Den unge gutten fra Ertvågsøya i Møre og Romsdal vil bli politibetjent når han blir stor. Så da barnehagen hans arrangerte karneval på vårparten, fikk femåringen et politikostyme å kle seg ut i.

– Det så steinbra ut. Så jeg tok et bilde av ham og sendte til lensmannskontoret og skrev noe slik som at her er en ny betjent til styrken deres. Dermed var Martin invitert til inspeksjon, og vi tenkte at det måtte vi få til, sier guttens far Trond Runar Karlsvik til VG.

Det var Orkdal og Agdenes lensmannskontor i Sør-Trøndelag som fikk tilsendt bildet av Martin på sin Facebook-side.

– Jeg synes det var såpass allright å se en så ung betjent i uniform at jeg sa han kunne komme og inspisere bilparken vår, sier politioverbetjent Viggo Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet

PATRULJERTE: Politibetjent Viggo Hansen og Martin (5) på tur i Orkanger torsdag. Foto: Orkdal og Agdenes lensmannskontor

Og torsdag denne uken var det duket for besøk. Tidlig morgen sto far og sønn opp og tok ferge for å komme seg til Orkanger. Der ventet både fotpatrulje på det lokale kjøpesenteret, og ikke minst etterforskning av istyveri fra fryseboksen på lensmannskontoret.

Politiet har selv omtalt besøket på sin Facebook-side.

– Vi iførte oss riktig utstyr og fant fram kriminalteknisk utstyr. Så klarte vi å fremkalle et fingeravtrykk, sier Hansen.

Ingen tyver ble imidlertid pågrepet.

ETTERFORSKERE: Ved hjelp av pulver som fremkaller fingeravtrykk, klarte de to politibetjentene å finne spor etter istyven. Foto: Orkdal og Agdenes lensmannskontor

– Etterforskningen endte med at da vi åpnet boksen, hadde tyven fått dårlig samvittighet og lagt isen tilbake. Vi avsluttet saken ved å spise isen, sier Hansen.

Politibetjenten opplyser at Martin hadde flere nyttige personlige egenskaper som politimann: rolig, nysgjerrig og veldig blid.

– Det hadde vært moro å kunne treffe han som kollega om 15-20 år, sier Hansen.

Pappa Karlsvik forteller at Martin hadde en fantastisk dag som lovens lange arm i omtrent to timer.

– For en femåring som higer etter å bli politi, er dette noe som kommer til å sitte i lenge, sier han.

Karlsvik mener også det er viktig at politiet tar seg tid til slike oppdrag:

– En liten innsats for dem gjør så mye for en liten kropp. Mange foreldre skremmer ungene med politiet, og det er helt feil å gjøre. Det er viktig at politiet bygger gode relasjoner til både unge, ungdom og voksne. Reaksjonene fra folk er at dette helt tydelig slo an, sier Karlsvik.

Politibetjent Hansen forsikrer at det er forsvarlig å ta med femåringer på oppdrag av den typen som Martin fikk være med på.

– Han satt godt i politibilen, og vi kjørte noen få hundre meter fra lensmannskontoret til kjøpesenteret. Vi hadde på forhånd snakket med far og hadde en forståelse av at vi når som helst kunne komme til å måtte sette dem av og fortsette videre på oppdrag. Vi lever et samfunn hvor politiet kan gå sammen med barn uten at det medfører fare for barnet, sier Hansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder