SOM I DAG: En enkel variant av dagens skilt blir også fremtidig skiltløsning i bomringen i Oslo, har veidirektøren bestemt. Foto: Jan Petter Lynau VG

Dropper monster-skilt om bomsatser

Veidirektøren drar i håndbrekket, og stopper prosessen med store, avanserte bomskilt i Oslo-bomringen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Diskusjonen har gått høyt, først og fremst mellom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i Oslo om hvilken type skilt som skal fortelle om fremtidige bomsatser i Oslo-bomringen.

Byråd Berg fryktet at hele innføringen av nye bomsatser og dermed hele kollektivsatsingen Oslopakke 3 kunne bli forsinket av skilt-trøbbelet.

Bakgrunnen er at i høringsnotatet fra Vegdirektoratet var det lagt opp til at alle skilt måtte skiftes ut slik at de viste alle de nye takstgruppene ved tids- og miljødifferensierte bompenger.

Tid og penger

Dette ville imidlertid koste både uoverskuelig tid, plass og penger. Samt at det kunne utgjøre en trafikkfare ved at bilister ville ha problemer med å fange opp skiltets budskap i fart.

VG tillot seg å designe et skilt - slik det i tilfelle kunne ha blitt. Men slik blir det nå altså ikke seende ut:

Nå har nemlig Vegdirektoratet tatt en håndbrekksving.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen skriver i et brev til Samferdselsdepartementet, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune at han legger bort avanserte, store bomskilt med mange detaljerte bompenge-fakta.

Les: Aldri har vi betalt mer i bompenger

Må forstå budskap i høy fart

– Direktoratet har på nytt utredet hvordan miljødifferensierte takster skal skiltes. Vi har lagt til grunn at skiltingen skal være enkel, fleksibel og fremtidsrettet samtidig som sikkerheten skal ivaretas. Skiltene må utformes slik at bilistene har mulighet for å forstå budskapet også i høy fart, skriver Moe Gustavsen.

Han legger til at detaljert informasjon om takster og rabatter må formidles i andre kanaler enn på takstskilt ved bommene.

Les: Flertall for bomsjokk i Oslo og Akershus

Endelig avgjort

– Dette innebærer at tids- og miljødifferensiering for Oslo og Akershus kan starte opp uten anskaffelse av nye skilt. Prosessen vil derfor ikke forsinkes av nye skilt, skriver veidirektøren i brevet.

Terje Moe Gustavsen var ikke tilgjengelig for utdyping og kommentar torsdag, men kommunikasjonsavdelingen i Vegdirektoratet formidler overfor VG at saken nå er endelig avgjort.

BESTEMTE SEG: Veidirektør Terje Moe Gustavsen valgte å gå inn for nye skilt som kun skal vise noen få av de nye bomsatsene i Osloringen. Foto: Terje Bringedal VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder