FEIL NETTSIDE: Mottar du en e-post fra det som skal være Netflix, så er det svindel. Lenken som er vedlagt fører deg til et annet nettsted, svært likt orginalen, og ber deg om å endre betalingsinformasjonen din. Foto: Skjermdump ,

Falsk e-post fra Netflix er svindel

Har du mottatt denne eposten de siste dagene? Den bør du slette.

  • Angelica Hagen
  • Siri Marie Seim Sønstelie
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Vi klarte ikke å fakturere ditt medlemskap for inneværende måned. For å sikre at tjenesten ikke vil bli avbrutt, bør du οppdatere din infοrmasjon i dag.»

«Hvis du vil οppdatere betaΙingsinfοrmasjonen, kan du klikke: Logg inn for å Νetflix etter det vil du bli bedt om å οppdatere betalingsinfοrmasjonen.», heter det i mailen som er sendt ut.

Denne e-posten er ikke sendt fra Netflix. Det er nemlig feil avsender-adresse, adressen som oppgis er noreply@dlx.com, og du vil heller ikke komme fram til den riktige Netflix-siden om du følger stegene du blir bedt om, skriver Din Side.

E-posten er godt skrevet og utformet, og svært lik e-postene som Netflix sine egne e-poster. Det kan få selv en dreven til å stusse. Men, ikke gå i fella, dette er svindel, melder nettstedet.

Svindlet over nett: Kjøpte mobil til 4500 kroner - fikk makrellboks

Slik avslører du svindel

Svindlere på nett, gjennom det som blir kalt «nettfisking», blir stadig mer kreative. Det er i ferd med å skje en endring, og svindlerne er mye mer nøye i utformingen enn tidligere.

– Det som var vanlig før, var at språket svindlerne brukte var dårligere. Nå er det ikke det lenger, de etterligner store virksomheter i mye større grad enn tidligere. Vi ser forskjell på det, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, Peggy Heie, til VG.

I tilfellet med Netflix stemmer ikke lenken, og dersom du trykker på den blir du ikke sendt til Netflix. Lenken som kommer opp er til en side med domenet, «mikromax.com.tr», og «tr» viser til tyrkiske nettsider, skriver Din Side videre.

Posten rammet av e-postsvindel: Posten advarer mot epostsvindel

Fortvil ikke om uhellet skulle være ute, for det finnes råd, opplyser Heie

– Det man kan gjøre er å holde musepekeren over avsenderadressen, for å sjekke om den er endret til noe annet enn den legitime kilden, sier Heie, før hun utdyper:

– Se på lenken om den fører til rett sted. Om den ikke går tilbake til den legitime kilden bør det ringe noen varselbjeller.

Din Side sjekket lenken i den falske e-posten fra Netflix, og lenken førte til en falsk Netflix-innlogging før du blir sendt til selve «oppdateringen av betalingsinformasjonen».

Det er ofte vanlig at svindlere er ute etter betalingsinformasjonen til uheldige nettbrukere.

Hva gjør man om man har vært uheldig og trykket på lenken som er vedlagt i eposten?

– Dersom man har trykket på lenken og endret betalingsinformasjonen, må du ta kontakt med banken eller kredittkortleverandøren din slik at de kan sperre kortet, sier Heie.

Svindlere er sleipe og selv om de ofte ber om små summer, setter de opp faste trekk hvor en liten sum kan bli til stor. De får deg til å tro at du betaler til Netflix, mens du egentlig betaler rett til svindlerne.

Peggy Heie har råd for dette også, og ber om at folk er føre var før de endrer betalingsinformasjonen sin.

– Du skal kun endre betalingsinformasjonen dersom kortet har utløpt eller du har fått nytt. Dersom du må gjøre endringer så gå alltid direkte innom siden til den legetime kilden og ikke via lenken du har mottatt i en epost, oppfordrer hun.

Nettsvindlere blir stadig mer kreative: Ikke la deg lure av denne!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder