Var sjåfør da kamerat slo 19-åring ned i Namsos: – Turte ikke stoppe volden

Den unge mannen skulle bare være festsjåfør for noen kompiser. Det endte opp med at en 19-åring ble hetset og banket opp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Av: Monica Irén Solberg Susegg, Sivert Rossing (Trønder-Avisa) og Mona Byrkjedal (VG)

Det var natt til 5. juli at en mann tvang 19-åringen ned på kne, for så å slå hodet hans ned i bakken. Kameratene filmet det hele mens de lo av hendelsen.

Sjåføren som kjørte bilen i voldsvideoen fra Namsos sier til Trønder-Avisa at han bare skulle være festsjåfør da han havnet opp i voldsepisoden.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det er for jævlig. Jeg har ikke gjort noe, men alle tror det, sier han.

Han forteller om meldinger fra folk som ikke vil snakke med ham lenger. Enkelte av meldingene har vært svært lite hyggelige.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Mange har spurt om jeg ikke kunne stoppe det som skjedde, men jeg turte ikke. Jeg tror ikke noen andre hadde turt heller, sier han.

VGTV: Se videoen der mannen tvinger offeret ned i bakken

Voldsvideo

19-åringen som blir utsatt for volden kom til Norge som flyktning for to år siden. Han bor i en kommunal leilighet tilrettelagt for enslige mindreårige flyktninger i Skage. Han skulle overnatte hos kamerater i Namsos natten voldsepisoden skjedde, og hevder selv han ikke forstår hvorfor han ble utsatt for volden.

– Jeg kjente ikke gjerningspersonene fra før, har offeret uttalt til VG.

BLE SLÅTT: Offeret forteller at han møtte gjerningspersonen i sentrum, men at han ikke hadde noen relasjon til dem. Foto:Marius Langfjord,TRØNDER-AVISA

Totalt skal det ha vært fire personer i bilen – to av dem er siktet for legemsfornærmelse etter episoden.

Sjåføren forteller at han ikke kjenner de to siktede særlig godt, men at han har gått skole sammen med en av dem.

– Jeg fikk beskjed om å hente han som vises i videoen og to kompiser ved Storsenteret litt før klokken 05.00. De sa de trengte skyss fra en fest til en annen. Da jeg kom dit var de ikke der, sier han.

Les også: Offeret: – De slo meg fordi jeg er utlending

– Hoppet inn i bilen

Litt etter fikk han beskjed på telefonen om å hente dem ved Rema 1000 ved Rock City, hvor volden utspilte seg.

– Da jeg kom dit hoppet de inn i bilen. Jeg skjønte at det hadde vært noe bråk, men jeg visste ikke hva. Jeg kjørte videre oppover gaten. Så hoppet han ut av bilen i fart.

Mannen som hoppet ut av bilen, er mannen som torsdag blekonfrontert med videomaterialet. Han har innrømmet forholdet og erkjent straffskyld.

Den siktede mannen skal ha løpt etter 19-åringen, forteller sjåføren.

Sjåføren hevder at to voksne menn så kom løpende mot bilen. Den siktede mannen hoppet da inn i bilen. Sjåføren forteller at han ble redd.

– Jeg forsøkte å kjøre vekk, men den ene mannen rakk å sparke en bulk inn i døren på passasjersiden og den andre kastet et balltre mot frontruten, slik at den knuste, hevder han.

I videoen hører man at guttene som sitter på i bilen ler og banner, og sjåføren sier at han skal «kjøre dem ned».

– Jeg mente det ikke, men sa det fordi jeg ble sint da de ødela bilen. Jeg sa etterpå at jeg ikke tenkte å gjøre det, sier den unge mannen, som kjørte sin bestefars bil.

– Nytt møte

Etterpå kjørte han opp en sidegate, før han gikk ut av bilen og ringte politiet for å anmelde ødeleggelsene på bilen. I mellomtiden skal gjerningsmannen ha pratet med offeret og hans venner.

Sjåføren hevder at det ble enda et møte mellom guttegjengen i bilen og de andre mennene i morgentimene 5. juli. Da skal det ha blitt gjort et forsøk på å ordne opp mellom de to gjengene.

– Det ble sagt unnskyld for det som skjedde, sier 18-åringen.

Avhørt

Få timer etterpå, klokken 08.00, ble guttegjengen tatt inn til avhør, sier sjåføren.

– Jeg ble stilt masse spørsmål, blant annet om vi hadde kjørt på noen med bilen, men jeg har ikke gjort noe. Jeg er kun i saken som vitne nå, sier sjåføren.

Han hevder han ikke visste om filmen før han fikk den tilsendt da den ble delt på sosiale medier denne uken.

– Jeg aner ikke hvorfor det ble filmet, eller hvorfor den ble delt. Jeg har ikke noe med filmen eller volden å gjøre, sier sjåføren, som er tydelig preget under samtalen.

– Sterkere inntrykk

Politiadvokat Amund Sand var jourhavende jurist torsdag kveld. Han sier videoklippet får fram alvoret i saken på en langt tydeligere måte.

– Mine tanker om det er at når du får en slik hendelse dokumentert i levende bilder, gir det et sterkere inntrykk enn om jeg får beskrevet det med ord. Det har helt sikkert vært episoder i Nord-Trøndelag og andre steder som på langt nær har fått en slik oppmerksomhet, fordi det ikke har vært bilder. Sånn sett er det en sak som kanskje ikke er verre enn andre saker, som man bare har en liten notis om på mandag, sier Sand.

Politiadvokat Trude Skogen bekrefter til Trønder-Avisa at sjåføren ikke er siktet i saken.

– Det er to personer som er siktet i saken. Sjåføren er ikke en av disse, forteller hun.

Saken vil etterforskes videre etter helgen.

VG har forsøkt å komme i kontakt med gjerningsmannen som er siktet i saken. Han har ikke besvart henvendelsene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder