Alf E. Jakobsen er Finnmarks sterke mann

Sammenlignes med Nord-Koreas leder - har styrt Hammerfest siden 1999

INNENRIKS

Alf E. Jakobsen jager reinsdyr og plukker søppel.
Finnmarks mektigste ordfører har lovet kona å trappe ned snart, men først må han vinne et siste valg.

Publisert: Oppdatert: 29.08.15 22:32

Alf E. Jakobsen (Ap) tar imot VG utenfor rådhuset i Hammerfest. Her har han vært valgt til ordfører siden 1999, og med et unntak av årene 2006-2009, da han hadde permisjon for å være vararepresentant på Stortinget, har han styrt byen.

– Noen mener jo at det har blitt for mye makt på én mann. Altaposten sammenlignet meg jo med Nord-Koreas leder, og det synes jeg var litt spesielt. Men jeg står på for byen så lenge jeg får jobben.

Les også: Ville ha forbud mot stripping

På sin lille scooter, eller «knallert» som han sier, viser han VG vei mot området der han bor. I et boligfelt nær flyplassen, som heter Prærien, har en håndfull reinsdyr tatt seg inn for å spise i folks hager.

Jakobsen, som har samisk mor og er godt vant til dyra, stanser på siden av veien og styrer en simle med en kalv vennlig mot utkanten. De virker ikke veldig skremt, mens to reinokser med kraftige gevir er borte før VGs fotograf rekker å nærme seg.

Gjerde rundt byen

Hammerfest gjerdet inn byen for ti år siden, men fortsatt kommer dyrene seg inn.

– Før vi bygde gjerdet kunne det være flokker på 70–80 dyr inne i byen. Vi brukte nær en million kroner på å fjerne skitt fra sandkasser i skoler og barnehager, og på å erstatte ødelagte planter og blomster.

De fleste dyrene er ikke farlige, men Jakobsen peker på en hvit flekk oppe i en skråning. En fullvoksen reinokse som han daglig jager fra boligfeltet i grålysningen, fordi den er «sky», og kan bli sinna.

Søppelplukking og reinjaging er en daglig syssel på vei til og fra jobb.

– Det kan jo bli en fin pensjonistjobb for meg, for nå har jeg lovet kona at jeg kun tar fire år til.

Frykter økonomisk smell

Jakobsen forsikrer om at han ikke tar valgseieren på forskudd, men merkbart redd for å miste posisjonen er han ikke.

– Jeg begynte jo på rundt 50 prosent, har vært oppe i 68 prosent på det meste, og fikk 65 prosent ved forrige valg. Så vi ligger bra an.

Da er han mer bekymret for den økonomiske utviklingen i byen. Et forslag fra regjeringen om å endre muligheten for kommunal eiendomsskatt kan koste kommunebudsjettet 180 millioner kroner.

– Vi vil slite tungt om det forslaget går gjennom, vi håper at KrF og Venstre følger opp signalene om ikke å støtte det.

Eiendomsskatten får Hammerfest primært inn fra gassproduksjonen på Melkøya. Men selv hvis kuttforslaget i den skatten ikke går gjennom, er byens økonomi under press grunnet fallende priser på olje- og gass.

– Vi er ikke like hardt rammet som Rogaland, fordi noe av nedgangen demmes opp av satsingen på oljefeltet Goliat. Men det er klart vi er bekymret for utviklingen. Det er 85 bedrifter i kommunen som er knyttet til olje- og gassnæringen.

PS: Redaktør i Altaposten Rolf Edmund Lund forklarer at sammenligningen med Nord-Korea ble brukt for å vise hvilken sterk posisjon Jakobsen har i nabobyen.

– Alf er nok den mest populære ordføreren i Finnmark, så vi er nok mest litt misunnelige på Hammerfest, sier Lund til VG.

VGs valgtur starter i Nord-Norge

Fra lørdag klokken tolv kan du følge VGTVs valgsendinger. VGs team skal reise landet rundt og dekke valget, og begynner i olje- og gassbyen Hammerfest i Finnmark.

– Hammerfest er den store gassbyen i nord, og nå som næringen er i krise, vil det bli et tema i debatten. Vi skal også ta opp forholdet til Russland, som er veldig aktuelt her, sier VG-kommentator Frithjof Jacobsen.

Få siste nytt om valget i VGs valgstudio #vgvalg

Debatten skal ledes av VGTVs reporter Nora Thorp Bjørnstad, som har følgende temaer på menyen de første tre dagene:

Hammerfest: Er byen i gasståken? Og hvordan sikrer man en bærekraftig fremtid etter oljen og gassen tar slutt?

Alta: Bør Alta slås sammen med Kautokeino, Loppa og Kvænangen, til en kommune like stor som flere land?

Tromsø: Ordførerduell med nesten 50 års aldersforskjell når 24-åringen treffer 72-åringen!

Her kan du lese mer om