SENDT UT: Abdullah og Ahmed fra Jemen forsøker nå å skaffe penger til flybillett ut av Russland. De sier at myndighetene vil utvise dem i kveld hvis de ikke kan bevise at de har billett. De to har ingen penger. Foto: Passfoto ,

Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

Norge anser Jemen for å være et så farlig land at ingen flyktninger returneres dit.

 • Anne Stine Sæther
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag kveld ble Abdullah (29) og Ahmed (36), fra krigsherjede Jemen, transportert fra Storskog og til Russland, rett før visumene deres utløp.

De to skal nå befinne seg i Moskva, noe Abdullah sier til VG på telefon torsdag kveld.

Der truer angivelig russiske myndigheter med å utvise dem til Jemen.

– Jeg har ingen penger eller sted å være. I natt måtte jeg sove på gaten. Jeg håper å få sove et sted. Akkurat nå er jeg i retten, sier Abdullah på meget gebrokkent engelsk til VG.

Ingen asylsøkere er sendt tilbake fra Norge til Jemen siden april i fjor.

– 48-timers frist

På grensen ved Storskog tirsdag kveld viste de fram hvert sitt russiske visum, som angivelig gikk ut noen timer senere.

– Abdullah forteller at han fikk et migrasjonskort på russisk side av Storskog-grensen og beskjed om at de måtte være ute av landet innen ti dager. Vilkårene var frammøte for politiet på flyplassen i Moskva innen 48 timer for å vise fram en flybillett ut av landet, sier Mai Atlai i organisasjonen Refugee Welcome.

VISUM: Dette skal vise at Ahmeds visum gikk ut ved midnatt 19.januar. Foto: Privat ,

– De har forsøkt å få forlenget fristen. Russerne svarer blankt nei og varslet at utvisningen vil skje i kveld, sier Atlai som selv har holdt en tett dialog med mennene.

Trengte penger - solgte telefonen

De to jemenittene ble sendt ut av Norge uten penger. Derfor solgte en av de to mennene mobiltelefonen sin i Murmansk for å få penger til togbilletter til Moskva, ifølge Atlai.

Hun sier at det to håpet at de ved å forklare situasjonen kunne få litt ekstra tid i Russland og en sjanse til å tjene nok penger til flybillett.

VISUM: Dette stempelet skal vise at Abdullah kunne oppholde seg i Russland til midnatt 19.januar. Noen timer før ble han sendt ut av Norge og til Russland. Foto: Privat ,

– De forteller at russiske myndighetene nekter å forlenge fristen og svarer at de uten billetter blir utvist i løpet av kvelden, sier Atlai.

Les også: Dette møter flyktningene i Russland: Korrupsjon, inten rettigheter, nesten ingen asylmottak, ingen økonomisk støtte.

– Brudd på menneskerettighetene

Advokat Mohammad Ahsan Rashid representerer 29-åringen Abdullah. Han fikk utvisningsvedtaket i posten i går, dagen etter uttransporteringen.

– Norge sender ingen tilbake til Jemen, fordi landet er for farlig. Dette er uttransportering til Jemen via Russland, sier advokaten.

Han mener det er opplagt at norske myndigheter har visst at Abdullah og Ahmeds russiske visum løp ut tirsdag kveld.

UTE AV NORGE: Her krysser bussen med asylsøkerne krysser til Russland, i bakgrunnen, mens norsk politi avslutter arbeidet sitt denne tretti grader kalde vinterkvelden. I bussen er tretten flyktninger, blant dem de to mennene fra Jemen. Foto: Terje Mortensen , VG

– Likevel sender de dem ut av landet, helt uten penger. Det er en ikke menneskelig behandling, svært kynisk og brudd på alt som er av menneskerettigheter. Det er også brudd på norsk lov fordi internasjonale flyktningkonvensjoner er tatt inn i norske lover, sier advokat Mohammad Ahsan Rashid.

Rashid regner nå med at de to jemenittene blir fengslet.

– De har ikke penger, ikke noe sted å sove. De kommer mest sannsynlig til å bli fengslet før de blir utvist til sine hjemland, sier han.

I en epost til VG skriver presserådgiver i UDI Vibeke Shjem følgende som kommentar til denne saken:

«UDI behandler søknadene i henhold til Justis- og beredskapsdepartementets instruks, hvilket innebærer at Russland anses som et trygt land for de fleste tredjelandsborgere, og ikke vil returnere personer til forfølgelse. Asylsøkerne må derfor søke beskyttelse hos russiske myndigheter hvis de risikerer handlinger i strid med EMK art 3 i Jemen.»

Stoppet returer

Jemen regnes i øyeblikket som ett av verdens farligste land. 15.april i fjor meldte UDI og UNE at de hadde besluttet å utsette utreiseplikten til Jemen for personer med endelig avslag på søknad om opphold.

BOMBET: Dagen før de to Abdullah og Ahmed ble transportert til Russland, ble politiets hovedkvarter i Sanaa bombet. Minst 30 mennesker ble drept, skriver nyhetsbyrået AP. Begge de to flyktningene har pass utstedt i Sanaa. Foto: Mohammed Huwais , Afp

– Vi følger situasjonen i Jemen nøye. På grunn av den forverrede og uoversiktlige sikkerhetssituasjonen i landet, har vi besluttet å stoppe returer dit. Det er også i tråd med UNHCRs anbefaling, sa avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Hanne Jendal.

Dette innebærer at jemenittiske borgere som har fått endelig avslag på søknad om opphold inntil videre ikke plikter å reise tilbake til hjemlandet. Dette omfatter – i tillegg til tidligere asylsøkere – også personer med utreiseplikt etter avslag på søknad om andre typer oppholdstillatelse.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug forsikret Stortinget tirsdag kveld at det er trygt å sende asylsøkere tilbake til Russland. Hun kunne ikke svare VG på hvorfor hun mener det er et trygt returland.

I programmet «Debatten» på NRK torsdag kveld fortalte Listhaug at hun nå har grepet inn for å undersøke saken VG nå omtaler:

– Jeg har bedt UDI gå inn og sjekke den saken som VG har publisert i kveld. Det er viktig for oss å avklare om det skjer hendelser i enkelttilfeller som kan få konsekvenser for vår praksis.

Les også

 1. Krever stans av retur: Advokat: Familie med falskt visum sendes tilbake til Russland

  UDI planlegger uttransportering av en syrisk småbarnsfamilie som har falskt visum til Russland.
 2. Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forsvarte de omstridte returene av asylsøkere til Russland…
 3. Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere:
  – Det kan ikke jeg gå inn på

  Tirsdag kveld sendte Sylvi Listhaug ut 13 asylsøkere til Russland fordi hun mener landet er trygt.
 4. 371 sendt tilbake til Russland i 2015

  371 mennesker ble i 2015 sendt tilbake til Russland etter å ha kommet til Norge over grensen ved Storskog og Finnmark.
 5. Vadsø: 40 personer forsvunnet fra mottak siden søndag

  TROMSØ (VG) En opptelling tirsdag formiddag viser at rundt 40 personer skal ha forlatt Oscarsgata mottak i Vadsø, i…
 6. Russland sier ja til retur av asylsøkere i busser

  Russiske myndigheter går med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog, skal…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Jemenitt sendt ut over Storskog: Ahmed i Russland: - Jeg har gitt opp

 2. NOAS: Ahmed og Abdullah hentes til Norge

 3. Abdullah (29) fra Jemen ble tvangsreturnert fra Norge: Advokat: Nå er han bøtelagt og utvist fra Russland

 4. Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

 5. Nå er Abdullah fra Jemen tilbake i Norge

Fra andre aviser

 1. Listhaug kan bli tvunget til asyl-retrett

  Fædrelandsvennen
 2. Russland-returer i vinterkulda opprører

  Bergens Tidende
 3. Russland lover å stoppe ny asylbølge over Storskog

  Aftenposten
 4. Diplomatisk hastemøte om arktisk asylstrid

  Bergens Tidende
 5. Resultatløst diplomatisk hastemøte om arktisk asylstrid

  Aftenposten
 6. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no