MILLIONTÅRN:Stupetårnet på Hamar har blitt en kostbar affære. Foto: Trond Lillebo , Hamar Arbeiderblad

Stupetårn til 28 millioner kles i varmekabler

...og så gikk strømmen

Fem-meteren til 28 millioner kroner tåler ikke kulde og is.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi må passe på stupetårnet og se til at det flyter, sier stupetårnansvarlig Anne Midtveit (49), som jobber i park og idrett i Hamar kommune, til Hamar Arbeiderblad.

Milliontårnet har nå fått merke sprengkulden som bredte seg i landet i forrige uke, og den har utløst frykt for ødeleggelser på det kostbare vannanlegget. Tårnet er nemlig bygget slik at det skal følge vannstanden i Mjøsa opp og ned, slik at det til enhver tid er perfekt stupehøyde. To av glidemekanismene som skal sørge for at tårnet beveger seg i takt med vannet frøs.

Løsningen? Å kle føttene på tårnet med varmekabler.

69 meter varmekabler

Denne uken var utsendte fra både kommune, anleggsgartnerfirma og elektrikere ute i ens ærend for å varme opp milliontårnet.

Les også: Fem-metern blir ti ganger så dyr

Hele 69 meter med varmekabler ble strukket rundt de tre føttene, og de skal sørge for at tårnet holder seg varmt om kuldegradene skulle bli for mange.

KLES FOR VARMEN: Stupetårnet på Hamar har nå fått varmekabler. Foto: Trond Lillebo , Hamar Arbeiderblad

– Stupetårnet er jo inne i sitt første driftsår. Vi må passe på litt for å være sikre på at det flyter slik det skal. Det vi gjør nå er litt som en forsikring mot problemer. Det kan jo hende at stupetårnet hadde klart seg godt uten at vi monterte disse varmekablene, sier Midtveit til HA.

Det gikk ikke mange timene fra varmekablene var montert til milliontårnet skapte mer hodebry for kommunen: Strømmen forsvant.

– Jeg tror ikke dette er så alvorlig. Vi får tro at det er en sikring eller noe slikt. Dette er helt normalt, sier leder for Teknisk drift og anlegg i Hamar kommune, Reidar Aas, til HA mandag formiddag.

Fra halvannen til 28 millioner

Stupetårnet hadde opprinnelig en prislapp på halvannen millioner kroner, hvor 500.000 var en gave. De første tankene om kun et enkelt stupetårn, ble etterhvert utviklet til et eget stupe- og badeanlegg på Mjøsa. Men ikke uten en prislapp.

Fikk du med deg denne? Mageplasket i Mjøsa

HA melder at den flytende konstruksjonen endte på den nette sum av 28 millioner kroner, 26,5 millioner kroner mer enn planlagt.

Planleggingen og byggingen av vannanlegget var også en tidkrevende affære, som bød på forsinkelser og uforutsette forhold.

Tårnet var vedtatt bygd i 2008, men stod ikke ferdig før i september 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder