METT AV DAGE: Jervetispa i Bymarka i Trondheim ble funnet i en så dårlig forfatning at den ble avlivet av dyrevelferdshensyn.
METT AV DAGE: Jervetispa i Bymarka i Trondheim ble funnet i en så dårlig forfatning at den ble avlivet av dyrevelferdshensyn. Foto: Jan Arne Stokmo / Rovdata NTB scanpix

Norges eldste jerv (18) er død

INNENRIKS

Det som trolig var Norges eldste jerv er blitt avlivet. Jerven ble minst 18 år, og ble avlivet av hensyn til dyrets velferd.

  • NTB
Publisert:

Jervtispa, bedre kjent som Jervtrud eller Bymarkajerven, hadde 18 år på baken, og var dermed den eldste viltlevende jerven kjent i Norge, ifølge Miljødirektoratet.

Det kan nå virke som om den høye alderen innhentet jerven. En turgåer fant dyret i Bymarka i Trondheim tirsdag. Jerven lå sammenkrøket under et grantre og reagerte verken på turgåeren eller hunden hans.

Denne må du se! Her møtes gaupe og jerv

– Jerven var tydelig syk og avmagret, i tillegg virket den å være helt eller tilnærmet blind. Derfor ble den avlivet, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn (SNO).

Jerven ble første gang registrert i Spekedalen i Hedmark i 2001 og hadde da valper. Vinteren etter hadde hun forflyttet seg til Bymarka i Trondheim, og ble med jevne mellomrom registrert i området.

Trist? Det blir stadig færre jerv i Norge

Det er ikke påvist andre jerver i Bymarka-området, og det er derfor sannsynlig at det er den samme jerven som nå har blitt avlivet.

Her kan du lese mer om