NEKTET: Den ansatte ved Nordfjord kjøtt nektet å bruke hørselvern. Nå har lagmannsretten konkludert med at han ikke ble usaklig oppsagt (Illustrasjonsfoto). Foto: Joe Raedle Afp

Nektet å bruke
hørselvern – tapte sak om oppsigelse

En arbeider tok saken til retten da han ble oppsagt for å nekte å bruke hørselvern. I lagmannsretten falt argumentene hans for døve ører.

  • Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var Gulating lagmannsrett som kom frem til at den ansatte ved Nordfjord kjøtt ikke ble usaklig oppsagt, etter at han nektet å bruke hørselvern. Det skjedde etter at tingretten først hadde kommet til motsatt konklusjon, skriver Sunnmørsposten.

Der fikk han opprinnelig medhold i usaklig oppsigelse, og fikk til sammen 220.000 i erstatning og oppreisning. Les også: Rema vil granske kjøttleverandør

Arbeideren fra Slovakia hadde nektet å ta i bruk hørselvern etter at det hadde blitt avdekket mye støy i fabrikken i 2014. Han hadde jobbet for Strynbedriften siden 2012. Etter nederlaget i lagmannsretten må han nå også betale bedriften saksomkostningene på 126.000 kroner.

HMS-ekspert: Ikke opp til den enkelte

Ketil Karlsen leder Industri Energis Europakontor og er ekspert på HMS. Han har selv opplevd situasjoner der ansatte har nektet å bruke sikkerhetsutstyr.

– Det har skjedd at folk har fått gjentatte advarsler. Hvis de da fortsetter å nekte så må man bare si adjø, sier Karlsen til VG.

Han forteller om en episode fra flere år tilbake, da han var tillitsmann på en rigg. Der var det en person som nektet å bruke sikkerhetssele. Etter flere advarsler ble han til slutt sagt opp.

Har du lest? Også svært lave lyder kan skade hørselen

– Sikkerheten må tas på alvor. Det er ikke noe som er opp til hver enkelt å tulle med, slår Karlsen fast.

– Kjenner du til noen tilfeller der ansatte har nektet å bruke hørselvern?

– Nei. Men hørselsskader er et av de problemene som øker mest innen arbeidsmiljøskader. Det har pågått i flere i år nå. Så en innskjerping er helt på sin plass, sier Karlsen.

­– Mister kontakten med folk

På generelt grunnlag forteller han at enkelte kvier seg for å bruke hørselvern, fordi de opplever det som ekkelt å miste en av sansene sine. I denne aktuelle saken skal den ansatte ha oppgitt at han ble svimmel av å bruke hørselsvernet.

– Jeg vært borti en del folk som har mistet hørselen i voksen alder på grunn av jobben de har hatt. De mister kontakten med venner og familie. Det er veldig ille. Mange blir sittende alene og mister litt lysten på livet, fordi de ikke kan kommunisere med folk, sier Karlsen.

Les også: AC/DC-vokalist risikerer å bli døv

Han mener det er åpenbart at arbeidsgiver må kunne gripe inn dersom ikke de ansatte følger HMS-reglementet.

– Det er et ansvar som den enkelte har, og som ledelsen og vernetjenesten har. Man må sørge for at folk følger regelverket. Hørselvern ser kanskje ikke vakkert ut, men det er viktig for å berge hørselen til folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder