SVINDEL: Myndighetene aksjonerte onsdag mot fem steder etter mistanke om ulovlig eksport av biler, bleier og tørrfisk til Nigeria. Her på en eiendom på Alnabru. Foto: Terje Pedersen ,

Storaksjon mot bil- og tørrfiskeksport til Nigeria

Flere etater deltok onsdag i en større aksjon mot mistenkt ulovlig eksport av biler, bleier og tørrfisk til Nigeria. Tre personer er pågrepet, mistenkt for brudd på utlendingsloven.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Etatene mistenker at mye av eksporten i virksomheten er svart økonomi, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet.

Aksjonen kommer etter tidligere avsløringer om svindel med årsavgift og utbetaling av vrakpant, sier han.

AKSJON: Bleier er en av varene politiet mistenker blir ulovlig eksportert til Nigeria. Her fra en av varebilene på Alnabru. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Vi mistenker nå omfattende svindel på flere områder. Derfor er dette en større tverrfaglig kontrollaksjon som involverer en rekke etater, forteller Bjørn Røse.

Blant annet mistenker myndighetene at store mengder tørrfisk blir sendt ut av Norge uten at eksporten rapporteres, eller at det oppgis for små mengder.

Etatene slo til på fem steder litt over klokken 12 onsdag. Et stort område på Alnabru ble sperret av, ifølge Aftenposten. Røse ønsker ikke å si noe om hvor mange firmaer det ble aksjonert mot.

For et par uker siden stoppet Mattilsynet en container med tørrfisk som skulle sendes til Nigeria. Ifølge avisen inneholdt containeren også en lastebilmotor som lekket olje som trakk inn i fisken.

Rundt 50 tjenestemenn Skatteetaten, Miljødirektoratet, Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Oslo kemnerkontor og politiet deltok i aksjonen etter initiativ fra Tollvesenet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder