RAMMES: For andre gang må Haukeland hotell stenge som følge av streik. Dette bilde er fra streiken i 2010, da NHO service streiket. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Sykehushotell rammet av storstreik: Driftsdirektør: – Kan ramme syke, uskyldige mennesker

Hvis ikke streiken i hotellnæringen avblåses innen i morgen, står 160 pasienter på Haukeland i fare for å miste sengeplassen sin. – En alvorlig situasjon, sier driftsdirektør.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Askjell Utaaker, divisjonsdirektør Drift/Teknisk divisjon ved Haukeland sykehus, er bekymret. Hvis partene i hotellstreiken, som trådte i kraft søndag, ikke kommer til enighet innen mandag formiddag, vil pasientene ved Haukeland hotell rammes hardt.

– Dette er ikke et vanlig hotell. Det er et hotell for syke mennesker som er avhengige av nærhet til sykehuset. For oss er dette en alvorlig situasjon, sier Utaaker til VG.

– Det er ikke uvanlig at en tredjepart rammes i en streik, men det at man ikke tar hensyn til liv og helse, er noe vi ikke er vant med.

Sett denne? Her tømmes Norges største hotell

BEKYMRET: Divisjonsdirektør ved Haukeland sykehus Askjell Utaaker er redd for at streiken i hotellbransjen skal ramme uskyldige pasienter. Her er han sammen med leder for kreftavdelingen Anne Louise Falck. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Må stenge hotellet mandag

Søndag klokken 08.00 ble 3500 hotell- og restaurantansatte tatt ut i streik. Både hoteller, kantiner og restauranter rammes. Situasjonen de står i, er forårsaket av at meklingen om en ny avtale for hotell- og restaurantbransjen havarerte denne helgen.

Hva har du krav på når hotellet streiker? Få rådene her.

Haukeland hotell fungerer som en sengepost for Haukeland sykehus og har plass til 160 pasienter. Dette var Norges første pasienthotell. Her bor alt fra akuttpasienter til mennesker som er alvorlig syke og trenger bemanning døgnet rundt.

– Frem til i morgen formiddag greier vi å holde hotellet i gang innen forsvarlige rammer, men kommer ikke partene til en enighet snart, må vi stenge. Denne streiken kan ramme syke, uskyldige mennesker hvis det ikke kommer en rask løsning, sier divisjonsdirektør Utaaker.

– Det er overraskende at dette skal gå så hardt ut over oss.

Han får støtte hos Fellesforbundet.

– NHO skyver uskyldige foran seg. Det er kynisk, mener forbundsleder Jørn-Henning Eggum.

Fellesforbundet: – Pasienthotellene må selv ta ansvar

Sigbjørn Mygland, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Service, mener ikke det er arbeidsgiverforeningen som setter liv og helse i fare.

– Dette er en situasjon Fellesforbundet må løse. Det er de som har valgt å ta ut pasienthoteller i streik, og de må ha forstått at det kan få alvorlige konsekvenser for pasientene, sier han.

Men informasjonsansvarlig for Fellesforbundet, Vidar Grønli, går ikke med på at det de som setter liv og helse på spill i hotellstreiken.

– Pasienthotellene må selv ta ansvar for sine pasienter ved å søke sin arbeidsgiverforening, NHO Reiseliv eller NHO Service, om dispensasjon fra streiken. Fellesforbundet vil innvilge dispensasjon på timen for den delen av hotellene som drives som sykehotell, og hvor en streik kan ha konsekvenser for liv og helse, sier Grønli.

Se oversikten: Disse tas ut i streik

Sigbjørn Mygland i NHO Service synes det er merkelig at Fellesforbundet legger skylden på arbeidsgiverforeningen.

– Det er ikke en arbeidsgiverforenings rolle å administrere streiken for Fellesforbundet. De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, sier han.

– Vi er forberedt på det verste

Utaaker forteller at flere bekymrede pasienter har ringt hotellet i dag. De er redde for at det ikke vil være en sengeplass til dem når de kommer for behandling i morgen.


– Vi er forberedt på det verste. Kanskje må vi utsette behandlinger, utsette pasientdiagnostikk og flytte pasienter til andre hoteller i Bergen. Dette er alvorlig, fordi mange av våre pasienter er avhengige av nærhet til sykehuset.

Den mest alvorlige konsekvensen på kort sikt vil være for pasienter som mottar strålebehandling. De følger et nøye planlagt behandlingsopplegg som helst ikke bør utsettes, forteller Utaaker.

LES OGSÅ: Rammes av storstreik - Må forlate hotellet

VAKT: Flere hoteller rundt i Norge er rammet av streiken i dag. Her står streikevaktene utenfor hotell Plaza i Oslo. Foto: Camilla Huuse

Ullevål hotell: – Kritisk situasjon

Også hotellet tilknyttet Ullevål sykehus merker streiken. Pressekontakt for hotelldriften, Kathinka Friis-Møller, sier til VG at de klarer å drifte hotellet som vanlig frem til tirsdag. Om streiken fortsetter utover det, vil driften kun gå for halv maskin.

– Dette er selvfølgelig en kritisk situasjon for pasientgruppene som bor hos oss, og er forberedt på at dette kan ta tid. Vi følger saken tett.

På Ullevål hotell er det 130 rom, og flere pasientgrupper, som for eksempel hjerte- og lungepasienter, ligger her. Det er også en stor barselavdeling på hotellet.

– Selv om alle skal få mat, vil streiken kunne innebære at vi må endre litt på mattilbudet. Vi er i tett dialog med Ullevål sykehus om driften i dagene fremover og har en plan på hvilke pasientgrupper som kanskje må flytte fra hotellet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder