SØSKEN: Journalist og forfatter Erling Borgen er bror til Oslos kommende ordfører, Marianne Borgen (SV). Foto: Jan Petter Lynau / Therese Alice Sanne , VG

Stolt storebror: Slik er Oslos nye ordfører

Oslos nye ordførerer Marianne Borgen var flittig på
skolen, usedvanlig arbeidssom og ryddig - og skolemester i sjakk, forteller broren, journalisten Erling Borgen.

  • David Bach

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag ble det kjent at Marianne Borgen blir SVs aller første ordfører i hovedstaden.

Hun blir også den første kvinnelige ordføreren i Oslo på 20 år, og den andre i rekken noensinne. Storebroren, journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper Erling Borgen, er naturligvis svært glad for resultatet av de rødgrønne partienes forhandlinger.

– Jeg er meget stolt av min søster. Jeg kjenner henne nok bedre enn noen andre, siden vi vokste opp sammen, og jeg vil si at hovedstaden får en usedvanlig klok og hardtarbeidende politiker som ordfører, sier Borgen den eldre.

Oslos ordfører: Bli bedre kjent med Marianne Borgen

– Hjertet på riktig plass

– Jeg er jo spesielt begeistret for at hjertet til Marianne banker på riktig plass, på venstre side. Hun har alltid tatt parti med de svakeste, både i det profesjonelle for Barneombudet og Redd Barna, og i politikken for asylbarna og ved å stå side om side med asylsøkere fra Afghanistan, sier Borgen, som er professor ved dokumentaravdelingen ved Høgskolen i Lillehammer.

BLIR ORDFØRER: SVs Marianne Borgen tar over ordførerkjedet etter Fabian Stang (H). Foto: Therese Alice Sanne , VG

Les også: Fabian Stang ville bli varaordfører, men Ap satte foten ned

SV-politikeren vil fylle ordførerstillingen med mer politikk enn Fabian Stang, spår Borgen, som legger til at han synes Stang var en sjarmerende ordfører.

– Jeg har sett på nært hold hvordan Marianne har arbeidet politisk, og jeg har alltid blitt jævlig forbannet når folk snakker om disse forferdelige politikerne som grafser til seg alt. Marianne har sittet til klokken 2 om natten i årevis og satt seg grundig inn i alle politiske spørsmål. Oslo får en grundig og lyttende politiker som ordfører, og jeg tror vi kan gå fire spennende år i møte, sier Erling Borgen, som medgir at det ikke er tvil om at de to står hverandre nært også politisk.

Les også: Slik blir de rødgrønnes Oslo

Arbeiderklassefamilie

Erling og Marianne Borgen vokste opp i Groruddalen i en arbeiderklassefamilie, forteller Borgen.

– Våre foreldre ga Marianne og meg den muligheten de selv ikke fikk gjennom krigen og egen opppvekst. Jeg husker at Marianne allerede som ung jente var meget flittig på skolen, usedvanlig arbeidssom og ryddig. Hun var også skolemester i sjakk, skryter Borgen, som ikke vil gå inn på sider ved søsteren som eventuelt irriterer ham – ikke på en dag som denne.

De to møtes regelmessig og i alle store familiesammenhenger, og heier forøvrig på hverandre over telefon, forteller han. Møtene ble i perioder mer sporadiske da han var NRKs utenrikskorrespondent i Latin-Amerika og Asia på 80- og 90-tallet.

– Hun er utrolig flink, midt oppe i sin stressende jobb, til å holde familie, barn og barnebarn, bror, svigerinne og venner nær. Og det finnes dessuten ingen som er bedre enn Marianne til å bake kaker.

Les også

Mer om

  1. Kommunevalg 2015

Flere artikler

  1. Skar ut Fabian Stang fra gjestebok

  2. Marianne Borgen om å erstatte Fabian Stang: «Som å hoppe etter Wirkola»

  3. Dette er Oslos nye ordfører

  4. Oslos nye ordfører til VG: – Jeg er glad og stolt

  5. Sier farvel til å bli ordfører igjen: Fabian Stang til kamp for stortingsplass

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder