I dag fortsetter Monika-rettsaken på fjerde dagen i Nordhordland tingrett. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Professor i avhør: Rettsmedisinere kan ha forsterket teori om selvdrap

BERGEN (VG) De to rettsmedisinerne som hadde ansvar for Monika-saken, kan ha bidratt til at politiet først konkluderte med at jenta hadde tatt sitt eget liv.

Artikkelen er over tre år gammel

Det går frem av forklaringen professor og rettsmedisiner Inge Morild ved Universitetet i Bergen har gitt i et tidligere avhør med Spesialenheten for politisaker.

I avhøret har Morild, som er en av rettsmedisinerne som undersøkte Monika, uttalt at han i ettertid har tenkt at de ordla seg litt sterkt i selve konklusjonen, om at det var rimelig å anta at dødsårsaken var kvelning ved hengning.

Monikas mor til tiltalte: - Ditt dyr!

- Forsterket teori

Professoren sier også i avhøret at det kan være at de to rettsmedisinerne i sin kontakt med politiet kunne ha forsterket en teori om at det kunne være selvpåført.

Det er Spesialenheten som referer til avhøret i påtalevedtaket fra februar i fjor, der Hordaland politidistrikt ble ilagt en bot på 100.000 kroner for behandlingen av varsleren Robin Schaefer.

I dag har Morild og rettsmedisiner Peer Lilleng forklart seg om de rettsmedisinske undersøkelsene etter at åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i leiligheten moren leide i Sund på Sotra 14. november 2011.

På spørsmål fra tiltaltes forsvarer Aasmund Sandland bekreftet Morild at det hadde vært diskutert om Monika kunne ha tatt sitt eget liv, på bakgrunn av at det ble funnet en barnetegning i leiligheten med noen engler på.

Les også: Slik forklarer han politiets DNA-bevis

Barnetegning med engler på

- Det lå en tegning der, med engler på, som kunne passe inn i selvmordstenking. Vi vet at små barn henger seg. Det er sjelden, men i USA er det mange tilfeller med barn under ti år. Å si at det er helt umulig, det er feil.

- Også innbrudd ble diskutert. Ulike teorier ble luftet.

Morild sa også at det ble diskutert om moren kunne ha fingert et innbrudd, for å dekke over at datteren hadde tatt sitt eget liv.

- Det ble kastet frem om moren hadde en religion der barn som tar selvmord ikke gravlagt på kirkegården. Men vi la ikke vekt på det i rapporten på noen måte, sa Morild.

Få oversikt: Dette er de viktigste bevisene i Monika-saken

Fant belte på gulvet

Da politiet kom til stedet lå Monika på gulvet inne i leiligheten. Delvis oppe på jentas venstre arm og delvis på gulvet mellom avdøde og en boddør lå det et sort belte, med en knute cirka ti centimeter fra enden.

Det er dette beltet påtalemyndigheten mener Donatas Lukosevicius (34) brukte til å kvele den lille jenta med.

BEVIS: Påtalemyndigheten mener åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble kvalt med dette beltet. Foto: Politiet/Hallgeir Vågenes VG

I den foreløpige rapporten fra den rettsmedisinske undersøkelsen slås det fast at "det synes rimelig å anta at dødsårsaken er kvelning ved hengning".

I den endelige rapporten, som forelå fem uker senere, fastholder rettsmedisinerne konklusjonen.

Funn som ved hengning

- Det synes rimelig å anta at dødsårsaken er kvelning. Det kan verken utelukkes eller bekreftes at døden kan skyldes manuell kvelning eller struping, men det er ingen funn som taler for dette. Funnene er for øvrig slik en ser det ved hengning.

Morild sa i retten i dag at det normalt vil være flere skader på avdøde når det er snakk om manuell kvelning, enn det var på Monika.

- Ofte når det er likeverdige motstandere, og det har vært kamp, vil det være kloremerker og hudavskrapninger. Men hvis en stor sterk mann kveler en ung kvinne, kan det være et raskt kvelertak.

Monika Sviglinskaja ble funnet død i en leilighet i Sund på Sotra 14. november 2011. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Tingrettsdommer Håkon Rastum spurte Morild i hvilken grad dette kunne være et uhell ved lek.

- Kan det være at hun har lekt at hun har hengt seg?

- Hun har ikke hektet seg tilfeldigvis fast. Hun var undertøttet, og ville hatt muligheten til å reise seg opp.

Etterforskningen av Monikas død ble henlagt 14. august 2012. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold, og kodet som selvdrap.

Tre år etter at Monika ble funnet død, ble morens eks-samboer siktet for forsettlig drap og senere tiltalt for drap på åtteåringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder