Det bekymrer NATO-sjef Jens Stoltenberg

PEKEFINGER MOT PUTIN; Jens Stoltenberg er gjest på Aps landsmøte i helgen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Russland trapper opp atomtrusler mot NATO-landene

NATO-sjef Jens Stoltenberg reagerer på at Russland stadig oftere henviser til sine atomvåpen. Russerne øver også hyppigere med fly, ubåter og missiler som kan bære atomvåpen.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

På Aps landsmøte i Oslo ble en tydelig rørt eks-partileder Stoltenberg tatt imot som en popstjerne med jubel og klemmer.

NATOs generalsekretær bekrefter overfor VG at Russland øker sitt øvingsmønster med det som kalles kjernefysiske leveringsmidler: Fly, ubåter og missiler som kan bære atomvåpen.

Et større bilde

- Det er en del av et større bilde, av et Russland som viser militær styrke på mange områder. De investerer, trener og øver mer, sier Stoltenberg.

Men Russland stopper ikke der. Ifølge rapporter tester de også hyppig sine kjernefysiske kontroll- og varslingssystemer.

- Det nye er at de også stadig oftere omtaler sine kjernefysiske våpen i sin kommunikasjon med omverdenen. De øver mer, men de snakker også mer om sine atomvåpen, sier Stoltenberg.

Atom-beredskap

I vinter fortalte Russlands president Vladimir Putin at han var klar til å sette sine atomvåpen i alarmberedskap under krisen på Krim i 2014.

Russland har også lagt ut bilder av langtrekkende missiler som skytes opp, moderniserte og i stand til å bære atomstridshoder.

- Russland har begynt å øve mer med kjernefysiske leveringsmidler. De ruster også opp sine konvensjonelle styrker. De får nytt utstyr, de øver mer, og de gjennomfører raske øvelser uten forhåndsvarsel, noen av dem ganske store, og de kommer uten forhåndsvarsel. Det bidrar ikke til forutsigbarhet og trygghet, sier han.

Snakker mer om det

- Hva tenker du om at Russland moderniserer sine atomvåpen?

- Alle land har rett til å trene sine styrker, og både Russland og NATO har kjernevåpen. Men det nye er at Russland viser til at de har kjernevåpen oftere, de investerer i det og de snakker mer om det.

Les mer: Russland ser på NATO som sin største trussel

- Øker det trusselen mot NATOs medlemsland?

- Dette er ingen umiddelbar trussel mot noen NATO-land, heller ikke mot de baltiske landene. Men det er en ny og mer krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Vi ser at Russland viser mer vilje til makt over hele spekteret, både konvensjonelt og kjernefysisk. Det nye er at de også er villig til å bruke det mot naboland, som vi har sett i Ukraina.

- Er de på vei til utkanten av det de har lov til etter internasjonale avtaler?

- Det å vise til kjernevåpen er ikke ulovlig, og det å øve med leveringsmidler av kjernevåpen er heler ikke ulovlig. Men amerikanerne har sagt at de er på kanten til å bryte avtalen om mellomdistanseraketter, INF, fra slutten av 80-tallet.

- Kan du bekrefte at Russland bryter denne avtalen?

Mer offensive

- Nei, jeg kan bare vise til det amerikanerne sier. Dette er ikke et spørsmål på NATOs bord, fordi dette er en bilateral avtale mellom tidligere Sovjetunionen og USA. Men hele poenget er at Russland er mer offensive også på dette området.

- Frykter du mer alvorlige hendelser fremover?

- Jeg mener at vi fortsatt skal jobbe for dialog og samarbeid med Russland. Men grunnlaget er at vi har et sterkt forsvar, og på det grunnlaget invitere Russland til fortsatt samarbeid.

Russiske militære sjefer har også sagt at Russland må stille inn atomvåpen mot de nye rakettskjoldene som NATO nå bygger i Sør-Europa. Det reagerer Stoltenberg slik på:

- NATOs rakettskjold er ikke rettet mot Russland, og det vet Russland, sier NATO-sjefen.

Avviste Putins versjon

Dagen før Stoltenberg kom til Oslo, sa Putin at Russland ikke lenger har soldater på bakken i Ukraina. Det kommenterte NATO-sjefen slik:

– Det er ingen tvil om at det er russiske styrker i Øst-Ukraina. For det første er det ingen tvil om at det er russiske styrker på Krim, etter at Russland har annektert halvøya, som er første gang i Europa siden andre verdenskrig at et land har tatt landområder i et annet land.

– Det andre er at etterretningen vi har fra flere NATO-land er entydig. I tillegg er det åpne kilder som medier, pårørende til russiske soldater, og det er rapporter fra FN og OSSE om at utstyr har gått over grensen til Ukraina.

Les også

 1. Putin sammenligner USA med Sovjet

  I sitt årlige «Putin møter folket»-program innrømmet Putin…
 2. NATO-Jens gir pappa'n full valgstøtte

  NATO-sjef Jens Stoltenberg mener pappa Thorvald (83) har mer enn nok energi til å gå inn i Oslo bystyre.
 3. Støres Putin-analyse: Mener Norge kan ha nøkkelrolle

  Russland under Putin kan raskt oppleve store omveltninger. Norge sitter på en mulig nøkkelrolle, og må ikke se…

Mer om

 1. Nato
 2. Russland
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Atomvåpen

Flere artikler

 1. Putin: – Ikke vær redd for Russland

 2. Stoltenberg: Russland senker terskelen for bruk av atomvåpen

 3. Stoltenberg: Derfor må NATO fortsatt ha atomvåpen

 4. Ordkrig om atomraketter i Europa: Putin nekter å gi seg

 5. Ønsker Norge inn i NATOs missilforsvar

Fra andre aviser

 1. Putin og freden

  Bergens Tidende
 2. NATO henter fram igjen atomretorikken

  Bergens Tidende
 3. Putin og Trump moderniserer sine atomvåpen. Men ingen av dem har råd til et nytt våpenkappløp.

  Aftenposten
 4. Det norske Nato-dilemmaet

  Bergens Tidende
 5. Stoltenberg: – Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp

  Bergens Tidende
 6. Tid for ein forsvarspolitisk tenkepause

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder