PÅGREPET: Espen Lee sammen med den medsiktede 40-åringen. Foto: Erik Hagen, Fredriksstad Blad/Helge Mikalsen, VG ,

Espen Lee til politiet: «Vi kom hit for å hente bilen»

Dette er nordmennene som ble pågrepet på Kypros

NICOSIA (VG) Da ekstorpedo Espen Lee (60) ble arrestert av
kypriotisk politi natt til mandag, kom svaret kontant: «Vi kom for å hente bilen».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den norske 60-åringen og andre to østlendinger – 40 og 29 år gamle – satt onsdag formiddag i avhør hos politiet på øystaten. Der har de sittet fengslet siden søndag, da de ble arrestert for forsøk på barnebortføring.

Her gjentar de trolig forklaringen de har holdt på siden de ble arrestert: Årsaken til at de var på Kypros, var for å hente en bil for en nordmann (48) hos ekskona hans, som er bosatt på øya.

Politiet og påtalemyndigheten mener imidlertid at de tre var i ferd med å bortføre det norsk-kypriotiske parets datter (3), som paret krangler om i retten både i Norge og på Kypros.

Lokal advokat: Norsk politi varslet om bortføringsplaner

Var på «rødliste»

Klokken nærmet seg 01 natt til mandag, da de tre nordmennene ble stoppet på grenseposten Agios Dometios – på vei fra den tyrkiske til greske siden av Kypros.

Politiet skal etter det VG får opplyst ha blitt tipset om at de tre nordmennene var på vei fra nord til sør på øya fra «europeisk politi». Om det betyr EUROPOL eller norsk politi, som nordmennenes advokat hevdet overfor VG i går, er ikke klart.

«På bakgrunn av informasjonen ble de tre mistenkte satt på Kypros’ «Alert list», og navnene ble distribuert til alle landets flyplasser og grensepunkter», står det i en politirapport VG har fått tilgang til.

VG PÅ KYPROS: Rune Thomas Ege og Harald Henden. Foto: Harald Henden , VG

Fant kart

Da politiet gikk gjennom nordmennenes bagasje, fant de en rekke kart – både utskrifter fra Google Maps og vanlige kart over Kypros og området der 48-åringens ekskone og barn bor.

«Vi fant også notater på kartene. Her var retningsbeskrivelser og steder markert, deriblant bostedet til (kvinnens navn) og hennes foreldre. I tillegg var det skrevet mange notater på norsk på kartene, blant annet ordet «barnehage».» står det i politirapporten.

Les også: Barnefaren har fått bistand fra norske myndigheter

Kartene og advarselen gjorde at de tre nordmennene ble tatt med til kriminalpolitiet i hovedstaden Nicosia, der de én etter én formelt ble arrestert etter korte avhør mellom klokken 04 og 05.

Arrestert nordmann: «Har ikke gjort noe»

Her forklarte alle den samme historien: At de var på Kypros for å hente bilen for sin norske oppdragsgiver.

– Vi kom hit for å hente bilen, var Espen Lees umiddelbare kommentar da han ble arrestert, ifølge politirapporten.

Lees forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt til VG at hans klient nekter straffskyld.

– Han nekter for å ha brutt loven. Han er anklaget for å ville få kidnappede barn tilbake til Norge, har Elden skrevet i en SMS til VG.

PÅ POLITISTASJONEN. Espen Lee og de to andre norske mennene sitter fengslet på tre forskjellige politistasjoner i Nikosia, en av dem på Lykavittos politistasjon. Foto: Harald Henden , VG

28-åringen tidligere voldsdømt

Han ble pågrepet sammen med to andre nordmenn, en 28-åring og en 40-åring.

– Jeg har ikke gjort noe, svarte 28-åringen – mens den 40 år gamle kidnappingsmistenkte kameraten hans nøyde seg med et enkelt «OK», ifølge politiet.

40-åringen har i likhet med Lee tidligere jobbet som pengeinnkrever, i tillegg til at han blant annet har jobbet som dørvakt.

Også han sto for noen år siden frem i pressen og sa at han satset på et roligere liv. I 2013 ble han dømt til 21 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for å ha hatt et Beretta haglgevær uten at han hadde gyldig våpenkort.

28-åringen har to ganger tidligere blitt dømt til fengsel for vold, og har også innrømmet at han har hatt et problem med sinne.

Espen Lee selv har fortalt at han tidligere har vært leiesoldat i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten fra 70-90-tallet. I programmet «Etterlyst» på Viasat 4 i 2008, hevdet han at han kunne ha 117 eller 132 liv på samvittigheten, men at noen av dem også kunne «tilfalle» kameraten ved siden av ham.

Les også: – Skjøt mot barn på oppdrag i utlandet

For mange er han imidlertid mest kjent for sin virksomhet som pengeinnkrever over flere år. De tre nordmennene er foreløpig varetektsfengslet frem til torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder