Arbeidsrettsekspert: Kan medføre arbeidsrettslige konvekvenser

I TWITTER-TRØBBEL: DN-journalist Mina Ghabel Lunde har bidratt til en twitter-konto som harselerer med kolleger, sjefer og andre samfunnsdebattanter, men avviser at det er hun som har tvitret dem. Foto: Privat

DN-journalisten om Twitter-hetsen: – Jeg vil helhjertet beklage

Mina Ghabel Lunde som ble avslørt som bidragsyter til en Twitter-konto som hetset journalister og DN-sjefer, beklager at det er blitt sparket nedover.

  • Felicia Alvsing
  • Siri Marie Seim Sønstelie

Artikkelen er over tre år gammel

Det er i et intervju i Dagsnytt 18 onsdag at Ghabel Lunde snakker om nyheten som sprakk onsdag morgen i Medier24. Lunde, som siden 2013 har vært ansatt i Dagens Næringsliv, har bidratt til en anonym Twitter-konto, @fruhjorth, som har hetset intervjuobjekter, kollegaer og sjefer i DN.

Selv hevder hun at hun ikke har skrevet negativt om kollegaer og DNs ledelse på kontoen, men hun tar på seg ansvaret for ikke å ha stoppet visse Twitter-meldinger - spesielt meldinger hvor andre journalister og privatpersoner har blitt hetset.

Husker du? DN-journalist avslørt for plagiat i 40 artikler

– Forferdelig leit

Blant dem som fikk kjenne på vreden til @fruhjorth var en Aftenposten-journalist som ble kalt både «klatremus» og «attention whore».

– Jeg synes det forferdelig leit. Jeg vil helhjertet beklage at det er blitt sparket nedover. Jeg har personlig ikke skrevet noe av det, men jeg er her for å beklage for at jeg ikke stoppet det. For det kunne jeg gjort, sier Lunde til programleder Fredrik Solvang.

Hun får kommentarer av Solvang på at hun var feig som kom med sine kommentarer anonymt. Hun har blant annet kritisert VG-kommentator Anders Giæver. Slik svarer hun på det:

– Jeg syntes ikke den type kommentarer er verdt å ta konsekvensene av selv. Min rolle har vært å påpeke og snakke om ting, kritikk og harselas som snakkes om pressen i mellom, men som publikum der ute ikke får høre.

Les også: DN klaget inn for PFU etter «Fotballfrue»-intervju

Søkt om sluttpakke

SJEFEN: Hvorvidt sjefredaktør Amund Djuve og Dagens Næringsliv vil innvilge Lundes sluttpakkesøknad er ikke enda kjent. Foto: Fredrik Solstad VG

Hverken sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, eller Lunde selv har kommentert hvorvidt hendelsen vil få konsekvenser for hennes stilling i avisen. Onsdag kveld avslører hun imidlertid at hun har søkt om sluttpakke.

– Jeg ble, som alle andre, tilbudt en sluttpakke for en tid tilbake, og jeg søkte om den sluttpakken lenge før dette her skjedde, sier hun.

Om sluttpakken blir innvilget er imidlertid ennå ukjent. Djuve skriver i en SMS til VG onsdag kveld at fristen for sluttpakkene går ut søndag.

«Vil ikke kommentere nå hvem som har søkt eller ikke», skriver ham.

På spørsmål om hvorvidt han tror denne saken og tidligere omstridte saker blant DN-journalister de siste årene vil påvirke lesernes tillit til avisen, svarer Djuve slik:

«Jeg tror det viktigste for lesernes tillit er avisens journalistikk. Vi har noen av landets beste journalister, noe som blant annet ført til at DN er en av de mest prisvinnende redaksjoner på 2000-tallet. Vi er ikke feilfrie, men forsøker å lære av de feilene vi gjør - og har de senere år få fellelser i PFU.»

Han legger til:

«At en medarbeider i DN bidrar til en anonym konto på Twitter som angriper avisens kilder, konkurrenter eller medarbeidere, er selvsalgt ikke egnet til å bygge tillit».

Kan få konsekvenser

En av landets fremste arbeidsrettsadvokater og partner i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, Henning M. Heitmann, sier til VG at en slik hendelse kan medføre arbeidsrettslige konvekvenser for Lunde.

– Avvikling av ansettelsesforholdet er nærliggende, basert på at en journalists opptreden på denne måten undergraver tilliten til mediehuset hun er ansatt i og har lojalitetsplikt til, og det synes ikke å foreligge en forsvarlig varsling om kritikkverdig forhold som gir henne vern mot slike tiltak fra arbeidsgivers side.

– Dersom hun har fått en sluttpakke før arbeidsgiver ble kjent med opplysningene om journalistens rolle, er det nærliggende å anse dette som bristende forutsetninger for inngått avtale, og dermed at avtalen bortfaller.

Røper ikke andre

Lunde hevder at hun er én av minst seks bidragsytere til Twitter-kontoen, og har ikke ønsket å si hvem de andre er. Det ønsker hun heller ikke å gjøre onsdag kveld.

– Jeg vet hvem de fem andre er, men vil ikke si hvem de er. Jeg har gått mange runder med meg selv på dette i dag. Grunnen til å si navnet deres er at det gjør ting enklere for meg, både overfor mine sjefer og for å pulverisere hva dette er. Men den ripen i lakken det gir meg å eventuelt ikke bli trodd på at jeg står alene, er en ripe i lakken jeg heller tar enn å angi de andre.

Hun forteller dog at hun har bedt de andre stå frem som bidragsytere. Per onsdag kveld har ingen ennå stått frem.

Mer om

  1. Medier
  2. Data
  3. Sosiale medier

Flere artikler

  1. Lunde har fått innvilget sluttpakke

  2. DN-journalist bidro til twitter-konto som hetset egne kollegaer og sjefer

  3. VG felt i PFU

  4. XXL-sjef beklager å ha kalt politikere «idiot» og «heks» – nekter for Thunberg-hets

  5. Anonyme kolerikere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder