- VILLE HJELPE: Merete Eriksson forteller til VG at hun følte hun måtte hjelpe asylsøkerne ved mottaket i Kirkenes. Etter å ha fraktet flere asylsøkere bort fra mottaket, ble hun fraktet vekk av politiet. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket: - Kunne ikke sitte og se på

KIRKENES/OSLO (VG) Merete Eriksson er en av dem som har kjørt flere bort fra mottaket i Kirkenes i dag. – Jeg har ikke gjort noe ulovlig, sier hun til VG.

Publisert:

Tidlig torsdag formiddag skal asylsøkere ved ankomstsenteret i Kirkenes ha fått den knusende beskjeden om at de skal fraktes ut av Norge. Beskjeden kommer etter at det forrige uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Frivillig Merete Eriksson sier til VG at hun nektet å se på at asylsøkerne ble kjørt bort og ut av landet. Torsdag formiddag sto hun på parkeringsplassen utenfor ankomstsenteret i Kirkenes – klar til å kjøre asylsøkerne bort.

Bakgrunn: Politiet: Flere skal ha rømt fra asylsenter i Kirkenes

Til VG forteller hun at politiet har fratatt henne vognkort og førerkort.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig. Asylsøkerne kan forlate leiren om de ikke har fått forkynt utreise i dag, slik jeg har forstått det. Vi gjør dette for å vise at vi er imot den inhumane asylpolitikken Listhaug fører. Vi reagerer på at de andre partiene er ganske stille om dette. Hvor er menneskeligheten, spør hun.

Eriksson, som er frivillige i Refugees welcome to the arctic, forteller videre at hun i dag har hatt en mann i bilen som satt og gråt.

– Han sa at han hadde en måned igjen på visumet i Russland. En mor satt og skalv i bilen min. Jeg kunne ikke sitte og se hva som skjer. Av og til må man bare handle og følge samvittigheten, sier Eriksson, som ba arbeidsgiveren om fri fra jobb for å stille opp.

Ble pågrepet

Kort tid etter at VG gjorde intervjuet med Eriksson, ble hun fraktet vekk fra stedet i en politibil.

Også Merete Nordhus fra Refugees Welcome to the Arctic deltok i å frakte asylanter bort fra ankomstsenteret torsdag. Hun tok en syrisk kristen familie inn i bilen sin, men ble stanset av politiet.

– Først hadde jeg ingen tanker om hvor vi skulle, men jeg tenkte at kirken var best. Men jeg ble stoppet før vi kom så langt, av mange politifolk som sperret veien omtrent syv kilometer fra leiren.

– De spurte hvor vi skulle, og jeg var litt vag i svarene. De tok familien med seg, og det var grusomt, for moren skrek og gråt «no Russia, no Russia».

Nordhus ble bedt om å kjørte til politistasjonen, og sier at hun nå er siktet etter utlendingslovens paragraf 108. Hun sier videre at hun har vedtatt et forelegg.

– Jeg har brutt en lov, det har jeg gjort. Det har jeg ikke tenkt på i kampens hete. Det eneste jeg tenkte på var å få ungene og familien i sikkerhet, gi dem litt tid, i håp om at de kunne gjennomgå saken deres på nytt og kanskje snu.

Det var totalt tre personer, to kvinner og en mann, som ble pågrepet av politiet torsdag for å frakte bort asylsøkere fra ankomstsenteret.

– Vi pågrep tre stykker som transporterte migranter til kirkeasyl. De ble pågrepet, avhørt og noen er løslatt og andre er i ferd med å bli løslatt, sier politistasjonssjef i Kirkenes, Hans Møllebakken.

KJØRES BORT: Bildet skal angivelig vise to asylsøkere som blir kjørt bort fra ankomstsenteret i Kirkenes. Foto: TERJE MORTENSEN , VGListe skal ha blitt hengt opp

Det skal torsdag morgen ha blitt hengt opp en liste på asylmottaket på Storskog over hvem som må dra fra Storskog, og hvem som får bli i Norge.

Flere av asylsøkerne skal ha fått beskjed om at de måtte dra fra Norge klokken 10.00 torsdag, men allerede klokken 09.30 skal to asylsøkere ha blitt kjørt bort fra mottaket. Sør-Varanger menighet bekrefter til VG at de har fått to kvinner og en mann som kirkeasylanter.

Bakgrunn: Vil snu asylsøkere på russergrensen

Politiet i Øst-Finnmark bekrefter at de er på plass utenfor leiren i Kirkenes og at de vil sperre av området. De sier også at det er en viss fare for at noen vil stikke av. Sør-Varanger menighet bekrefter overfor VG at de har fått to menn og en kvinne som søker kirkeasyl.

Alle tre er fra Syria og er nå å anse som kirkeasylanter, skriver Sør-Varanger menighetsråd i en pressemelding.

Menighetsrådet opplyser at det ikke ønsker å avvise mennesker fra kirkebygget.

Det skal nå opprettes dialog med kirkeasylantene for å avklare deres behov og ønsker.

Les også: Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Den russiske ambassaden i Oslo avviser kategorisk alle påstander om at det er utrygt for asylsøkere å bli sendt tilbake til landet fra Norge.

– Vi anser Russland for å være et trygt land, sier presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Andrey Kulikov, til Nettavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder