SNUR: Solberg-regjeringen ønsker ikke lenger at oljeselskapene nominerer blokker i fredede Lofoten. Her er statsministeren på besøk i det omstridte området. Foto: Kyrre Lien VG

Regjeringen snur om Lofoten – åpner ikke for oljeselskapene likevel

Lien nekter å snakke om helomvendingen

– Ekstremt pinlig for ham, sier Bellona

Onsdag satte regjeringens tilbud til oljeselskapene sinnene i kok hos støttepartiene og miljøvernerne. Dagen etter er det helomvending – oljeselskapene skal likevel ikke få nominere blokker i fredede områder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag skrev VG at regjeringen har invitert oljeselskapene til å nominere blokker i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og møre-kysten.

Les også: Regjeringen utlyser 24. konsesjonsrunde

STUM: Olje- og energiminister Tord Lien vil ikke kommentere at tilbudet er trukket tilbake. Foto: Petter Emil Wikøren VG

Disse områdene er stengt for både petroleumsvirksomhet og konsekvensutredning fram til 2017-valget, som en følge av avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF fra Nydalen i 2013.

Onsdag sa Olje- og energiminister Tord Lien til VG at muligheten til å nominere fredede områder handlet om «kunnskapsinnhenting».

Nå snur regjeringen, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– I et brev til selskapene torsdag presiserer departementet at det ikke ønsker å motta nominasjoner fra oljeselskapene på blokker som ikke er aktuelle å utlyse til våren, heter det i uttalelsen.

Tord Lien ønsker ikke å snakke med VG om snuoperasjonen, og henviser til pressemeldingen.

Der uttaler han følgende:

– Som ved tidligere konsesjonsrunder vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp også i 24. runde. For å unngå videre spekulasjon om noe annet har oljeselskapene i dag fått beskjed om at vi ikke ønsker å motta nominasjoner i blokker som aldri har vært aktuelle å utlyse i runden.

Priser rask reaksjon

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, reagerte sterkt på at oljeselskapene skulle få nominere blokker som er fredet for oljeboring, og satte som krav at regjeringen skulle rydde opp.

Nå har han fått det som han ville.

– Det er bra at de har reagert så raskt, og i tråd med den enigheten vi har fra tidligere. Det er et godt grunnlag for at vi også kan en enighet fremover, sier Elvestuen til VG i dag.

Han mener også at dette er en fordel for oljeselskapene.

– Nå slipper de å ha denne usikkerheten, sier han.

Statoil-sjefen: Lofoten-utbygging er bra for klimaet

– Solid smekk

FORNØYD: Bellonas Frederic Hauge langer ut mot regjeringen, og tar æren for at de nå har snudd. Foto: Frode Hansen VG

Bellona-leder Frederic Hauge kaller regjeringens snuoperasjon for «en solid smekk for olje- og energiminister Tord Lien».

– Dette var en hårreisende ting av ham å gjøre, og ekstremt provoserende for Venstre og KrF, men også overraskende for statsministeren, tror jeg. Det er ingen tvil om at hennes kontor har grepet inn her, sier Hauge.

Han omtaler det siste døgnet som hektisk, og mener at Bellona sammen med regjeringens støttepartier Venstre og KrF har fått stoppet det han kaller et forsøk på snikinnføring bakveien.

– Regjeringen har hele tiden sagt at de skal ha en skrittvis tilnærming. Håndteringen av Goliat er i ferd med å bli en svært stor skandale. Det å snike Lofoten inn på denne måten er direkte uredelig.

– Ekstremt pinlig for Lien

Hauge tror ikke det var tilfeldig at Lofoten ble åpnet for nominasjoner.

– Når man ser hva Tord Lien har sagt om at han vil åpne disse områdene etter neste stortingsvalg, så virker det som han prøvde seg på en snarvei nå, for å slippe nominasjonsrunden etter valget dersom Høyre og Frp skulle få flertall. Derfor var det helt avgjørende å få stoppet dette. Liens politiske troverdighet er kraftig svekket.

– Betyr det at du mener han bør gå av?

– For å si det slik; Dette er alvorlig, og ekstremt pinlig for ham. Det er vanskelig å se at han nå kan ha tillitt hos samarbeidspartiene.

– Fingra av oljefatet

Også Natur og Ungdom mener måten det ble åpnet for nominasjon fra oljeselskapene var suspekt:

– Det er bra at Tord Lien har fått seg en smekk over fingrene, men det er verdt å stille spørsmål om hva som kunne skjedd dersom feilen i dokumentene ikke hadde blitt oppdaget. Vi er redd for at dette har vært en måte der regjeringen har prøvd å brøyte veien for oljeboring i Lofoten og Møreblokkene, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

– Tord Lien må holde fingrene av oljefatet, fortsetter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder