FINNE FEM FEIL: Den er at de alle fem mener at det er veldig feil at de går ledig mot sin vilje: Thomas Bolme (f.v.), Mads Thomsen, Tommy Tjessem, Aleksander Lea Vatne og Rune Larsen. De ser gjerne at noen som vil gi dem jobb, tar kontakt. Foran på bildet en argumenterende LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Frode Hansen , VG

Fem menn forteller om livet som ledig: Småbarnsfar (27): Det er fortvilende

STAVANGER (VG) Fem menn i sin beste alder sitter og lytter til LO-leder Gerd Kristiansen. Hun gir dem sin støtte, men kan ikke hjelpe dem med det de helst vil ha. En jobb.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

De fem som møtes i Stavanger har ting til felles: De er blitt arbeidsledige.

– Vi jobber febrilsk for å få oss en ny jobb, sier Aleksander Lea Vatne.

Han er småbarnspappa med millionlån på huset.

– Det er heftig, men foreløpig går det. Det har tvunget oss til å se på alle kostnader og utgifter. Vi kjøper mer brukt og billigere matvarer.

Han jobbet seg opp i oljeserviceselskapet National Oilwell Varco, som har måtte si opp 2400 ansatte i Norge gjennom krisen.

Thomas har søkt 1000 jobber: Tilbyr seg å jobbe gratis

Ledig i ett år

VG treffer de fem sammen med LO-leder Gerd Kristiansen som er i oljebyen for å treffe tillitsvalgte, bedriftsledere – og ledige.

Tommy Tjessem (26) er brønnteknikker og ble sagt opp i desember 2014 fra jobben for vedlikeholdsselskapet Baker Hughes i Nordsjøen.

– Jeg har tro på at jeg snart skal få meg jobb, men det har gått ett år nå, så jeg er nervøs. Det betyr at jeg bare har dagpenger igjen i ett år, sier han.

VIL HA JOBB 1: Tommy Tjessem (26) sier han er klar for det meste av jobber i Stavanger-regionen. Tjessem var brønntekniker på plattform i oljeserviceselskapet Baker Hughes i Stavanger. Ble sagt opp i desember. Har kjæreste og en datter på syv år. Leier leilighet og skulle etter planen kjøpe hus til sommeren. – Det går an å håpe, sier Tjessem som har fagbrev som maskinarbeider. Foto: Frode Hansen , VG

Dagpengene utgjør 19.600 kroner måneden.

– Det betyr at inntekten gikk ned fra 35.000 til knappe 20.000 i netto måneden. Jeg har ikke noe lån, så det går. Jeg hadde planer om å kjøpe hus til sommeren, men det håpet er lagt på is.

Han har kjæreste og ansvaret for sin datter på syv år, og kan av den grunn ikke søke jobb utenfor Stavanger-regionen.

– Hvilke jobber søker du?

– Mest innen mekaniske fag. Jeg har søkt en del om jobber på land, men de vil ikke ha folk som har jobbet offshore. De sier at vi er ustabil arbeidskraft som vil forsvinne ut i Nordsjøen igjen når oljeprisen går opp igjen og oljeselskapene går bedre.

– Søker du enklere jobber som i dagligvarebutikker?

– Nei, det har jeg ikke gjort, men det er heller ikke realistisk. Her om dagen leste jeg at 500 har søkt jobb på Nille.

– Men du kan bli pålagt det av NAV?

– Det er nok riktig, men de har så mye å gjøre og sier at jeg har god nok cv til å klare meg selv.

Den ferskeste ledige blant dem er Rune Larsen (47).

– Jeg hadde min første dag på NAV i går. Det var fælt, sier han lavmælt.

I bransjen hele livet

Larsen sier han har jobbet i «oljå» siden han var 16 år.

VIL HA JOBB 2: Rune Larsen (47) håper han kan få en teknisk jobb i oljesektoren. Har vært serviceingeniør i boreutstyrselskapet MHWirth i Stavanger i syv år. Ble oppsagt i oktober og hadde sin første dag på NAV mandag. Arbeidsledig. Har jobbet i bransjen i hele sitt liv. Har samboer, egen bolig og tre voksne barn. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg har lang fartstid, men har bare vært i dette selskapet i syv år. Det holdt lenge, men da de gjennomførte den tredje nedbemanningsrunden på få år, i høst, gikk grensen på syv års ansiennitet. Jeg fikk oppsigelsen i høst og er ute nå.

Selv om han har gått gradene og blitt serviceingeniør i boreutstyrsleverandøren MHWirth, har han liten eller ingen formell utdanning.

– Med min erfaring var jeg ganske sikker på at jeg skulle få meg ny jobb. Jeg ringte rundt til kontaktene mine, men svaret har vært nei uansett hvor godt de kjente meg: De nedbemanner alle sammen.

Han ser for seg at det er oljesektoren som er aktuell.

– Det er det jeg kan. Og jeg har en gammel mor som er avhengig av meg her i Stavanger, så jeg kan ikke flytte.

Aktuelt: Risikerer femdobling av ledighet

Gullforsikring

Larsen kan legge på en god sum oppå dagpengeutbetalingen på 19.600 kroner måneden.

– I juni forsikret jeg meg mot oppsigelse gjennom ordningen SR Bank Rogaland har, hvor du betaler 395 kroner i måneden. Det sikrer en månedlig utbetaling på 13.000 kroner i tre år. Det gjør at jeg kan klare å betjene det store huslånet vi har.

– Hvor mye tjente du?

– Noe over en million kroner. Det betyr et inntektsfall på rundt 40 prosent, selv med forsikringspengene.

Aleksander Lea Vatne sa opp jobben sin i juni.

– Det er klart at jeg angrer på det nå, men det er ikke noe å gjøre noe med. Jeg visste at det kom til å bli tøft, men ikke så utfordrende som det har blitt, å få ny jobb, sier Vatne.

Les også: Strid i LO

– Kan ikke være kresen

Han og kona har tre små barn og rekkehus på Klepp. Kona jobber i barnehage.

VIL HA JOBB 3: Aleksander Lea Vatne (27) sier han er så interessert å komme i jobb at han tar det meste. Vatne så ikke krisetegnene godt nok og sa opp selv som HMS/kvalitetskoordinator i oljeserviceselskapet National Oilwell Varco i Stavanger i juni i fjor. Har ikke hatt betalt jobb siden, men er engasjert som daglig leder i vanngeneratorselskapet Vivalu, uten lønn. Gikk gradene og har tatt utdanning innen kvalitetsledelse. Er gift, har tre barn på ni, seks og to år og har rekkehus på Klepp. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg har ingen lang formell utdannelse og jeg søker alt, også jobb på innen dagligvare, men foreløpig har jeg ikke fått noe som helst. Det er ganske fortvilende. Jeg har nok opplevd at du må kjenne noen. Når en butikksjef får flere hundre søknader og cv-er, kan han ikke lese alt; det er ofte kjennskap og vennskap som gjelder.

Han sier han hadde vel 500.000 i brutto lønn.

– Jeg forventer ikke et slikt lønnsnivå. Med millionlån på bolig og bil, kan jeg ikke være kresen.

Sagt opp for to dager siden

Mads Thomsen (27) er ingeniørutdannet. Han ble permittert fra GMC Maritime på ettersommeren. Selskapet jobber med service og modifikasjon av skip og rigger.

– Jeg ble sagt opp for to dager siden og har en måneds oppsigelsestid. Det er da enda godt det er skuddår i år, sier han galgenhumorsk; det gir en ekstra permitteringsdag i slutten av februar – før alt håp om å forbli i jobben er ute.

Les også: LO-Gerd ut mot au pair-ordningen

VIL HA JOBB 4: Mads Thomsen (27) er sier han er klar for å reise til andre deler av Norge for å få jobb. Han er ingeniør-utdannet innen elektronikk. Ansatt i GMC Maritime i Stavanger, som tilbyr tjenester til oljebransjen og industrien. Ble permittert for 30 uker siden. Ble sagt opp denne uken og har en måneds oppsigelsestid. Har bor alene i leilighet i Stavanger. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg tilhører de som mener det hadde vært en stor fordel om grensen for permittering ble økt fra 30 til 52 uker. Det kunne bidratt til at mange selskaper kunne beholdt folkene lenger, i påvente av at det snur.

– Bare tull

Gerd Kristiansen nikker:

– Det er et av våre viktigste krav. Alle sier at oljebransjen bare skal videre ned. Det er bare tull. Både bransjen og oljeprisen skal opp igjen og 52 ukers permitteringstid vil gjøre at mange permitterte vil kunne beholde jobben.

52 ukers permitteringsgrense betyr at de permitterte kan motta dagpenger i den perioden.

Flere av de fem ledige jubler oppriktig når LO-lederen forteller at regjeringen nettopp har fremmet et forslag som gjør at man kan ta utdannelse når man mottar dagpenger.

– Det er en utrolig god nyhet, sier Thomsen:

– Jeg tenker i retning av å bli lærer og det vil gjøre at jeg kan motta dagpenger samtidig som jeg omskolerer meg.

Aktuelt: DNB nedbemanner

– Hva i svarte

De reagerer på alt pratet om omstilling.

– Jeg ser at alt vi har innen oljeteknologi skal kunne brukes til å utvikle havbruk. Men det har vi sett lite til, sier Thomsen.

– Alle snakker om grønn energi skal ta over. Hva i svarte er det, sier LO-Gerd.

Det løses opp høye og ledige skuldre. De ler.

– Om det er grønne eller blå arbeidsplasser, «det skit æ i». Poenget er at regjeringen gjør for lite for å hjelpe de som nå er ledige og for lite for å skape nye arbeidsplasser. Vi har ikke råd til at så arbeidsivrige folk som dere går ledig. Det er en skam, sier LO-lederen.

Noe annet: Syv feriefavoritter

Han er langtidsledig

De nikker over det siste. Det gjør også den av de fem som har vært ledig lengst. Thomas Bolme (38) har vært ledig siden oljekrisen satte inn høsten 2014. Hans historie kan du lese her.

VIL HA JOBB 5: Thomas Bolme (38) sier han tar alle jobber han kan få. Han er it- og logistikkonsulent med bachelor i It og elektroutdanning, med 12 års erfaring som innleid konsulent i Tess, Statoil, Halliburton og Subsea 7 i Stavanger. Bosatt på Tananger i Sola kommune, utenfor Stavanger. Gift, ett barn på 1 ½ år. Har vært ledig i to år. Mistet dagpengene ved nyttår. Foto: Frode Hansen , VG

– Ledigheten på vei mot seks prosent

– Når vi ser på varslene som har kommet i det siste om permitteringer og oppsigelser, ligger det an til at ledigheten i Rogaland vil vokse videre i 2016. Våre prognoser tilsier at bruttoledigheten, hvor vi inkluderer de på tiltak, kan nå seks prosent i 2016, sier NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl.

Han sier at de i stor grad er unge uten særlig utdanning som sliter mest.

– Voksne med utdanning klarer seg noe bedre. Det er krevende tider i vårt distrikt, men helt mørkt er det ikke; det var 1800 nyutlyste stillinger i Rogaland i januar.

Han sier folk må være innstilt på å måtte flytte for å få jobb.

– Vi stiller krav om det. Unntakene er om du har omsorgsansvar eller små barn.

– Ikke gi opp!

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) råder ledige til ikke å gi opp.

– Jeg har stor forståelse for at det er krevende for dem som nå har mistet jobben. Mitt råd til de som er ledige: Ikke gi opp! Selv om du har søkt mange jobber og fått avslag, sier hun.

– Regjeringen har jekket opp nivået på tiltaksplasser hos Nav for å hjelpe folk tilbake i jobb, 1000 plasser rettet mot unge. Mange av de unge som mister jobben nå har ikke fullført videregående. Kanskje er tida inne for å fullføre videregående og starte studier eller fagutdanning for å stille sterkere på jobbmarkedet, sier hun.

– Jeg har også varslet at det skal bli enklere å kombinere dagpenger med utdanning. Dette vil gjøre veien tilbake til arbeidslivet enklere for mange.

Hun sier de håper at den endringen vil kunne tre i kraft før sommeren.

Les også

 1. Dette er LO-lederens ledighetskrav til regjeringen

  STAVANGER (VG) LO-leder Gerd Kristiansen er «søkk fortvila» over den stigende ledigheten, og fremmer to hovedkrav til…
 2. Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

  NHO-topp Stein Lier-Hansen sier de er varslet om flere store oppsigelser på nyåret.
 3. Ny arbeidsminister om ledigheten:
  – Det er lite sannsynlig at gutta offshore skal omskolere seg til å
  jobbe med omsorg

  Idet Anniken Hauglie (H) tar over stafettpinnen for Norges arbeidsliv, blir hun møtt av 127.000 arbeidsledige nordmenn.
 4. Arbeidsledigheten øker på Sørlandet: Visste at halve avdelingen ville miste jobben: – På grensen til psykisk tortur

  KRISTIANSAND (VG) Arbeidsledige Sverre Messel (51) visste han sto i fare for å miste jobben.
 5. Øivind (62) tok sluttpakke etter 33 år i Statoil

  BERGEN (VG) Mange av Statoils ansatte må bruke julen til…

Mer om

 1. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Hverdagen som ledig: - Har søkt tusen jobber: Ledigheten: Thomas (38) tilbyr seg å jobbe gratis

 2. Heftig duell om den stigende ledigheten: LO-lederen: Dere beveger dere i sirup

 3. Unge sliter med coronakrisen: – Ville tjent på å slutte på skolen for å gå på dagpenger

 4. – Det finnes en verden utenfor oljen også

 5. Navs beredskapsleder til VG: «Nav er ikke rigget til å ta unna så mange søknader»

Fra andre aviser

 1. Oppussing av badet. Barnehageregning. Kjøp av mat i kantinen. Alt blir vanskelig når dagpengene fra Nav uteblir.

  Aftenposten
 2. Hotellkrisen rammer lavtlønte: Nana måtte kjempe for permitteringsbrev

  Aftenposten
 3. Oilers permitterer alle spillere og ansatte: – Det er helt forferdelig

  Aftenposten
 4. Mistet oljejobben - nå venter sosial stønad

  Bergens Tidende
 5. Tomme innbokser. Knuste drømmer Altfor mye tid. For mange er koronakrisen langt fra over.

  Aftenposten
 6. Usikkerheten henger over Ågotnes. Hvem er den neste som mister jobben?

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder