Gunhild Stordalen: Min egen kropp ble min verste fiende

I fjor trodde Gunhild Stordalen (36) at hun hadde 50 år til å gjøre jorden til et bedre sted. Få måneder senere måtte hun stille seg selv spørsmålet: Hvor stor forskjell kan jeg skape på ett år?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Like etter klokken 10.00 mandag formiddag åpnet Gunhild Stordalen (36) den andre internasjonale EAT-konferansen i Stockholm.

– I fjor tenkte jeg at jeg hadde hele livet på meg til å gjøre en forskjell. Jeg glemte bare et viktig spørsmål: Hva er en livstid? spurte en tydelig rørt Stordalen fra scenen.

Videre fortalte hun at den korte hårsveisen ikke er valgt frivillig:

– For å si det slik: Jeg byttet inn hestehalen for en ny beinmarg.

HOLDER ÅPNINGSTALE: Gunhild Stordalen åpner sitt EAT Stockholm Food på mandag. Foto:Magnus Sandberg,VG

– I en lang periode, mye slik mange ignorerer klare signal på at økosystemet er på vei mot et kritisk punkt, klarte jeg ikke å innse at min egen kropp ble til min verste fiende.

– Et levende bevis

I oktober ble hun diagnostisert med en livstruende sykdom, men fra scenen fortalte 36-åringen at hun er på bedringens vei.

– Jeg er et levende bevis på at selv om noe ser utenkelig ut eller uhelbredelig ut, trenger det ikke å være det. Så langt har min eksperimentelle behandling fungert, og forventet levealder er tilbake til det vanlige.

Petter Stordalens varme ord til kona: Jeg elsker deg, savner deg

Ifølge Stordalen selv er hun tilbake til sitt vanlige jeg, bortsett fra en stor forskjell:

– Jeg har beholdt ettårsperspektivet. Og her er min beskjed til dere: Hvis det er ett år hvor vi skal skape dramatisk forskjell for generasjonene som kommer etter oss – så er 2015 det året.

EAT-prosjektet handler om å få helsevesen, politikere og næringslivet til å gå sammen for å finne felles løsninger på en av verdens store utfordringer: At den raskt voksende befolkningen krever økt matvareproduksjon, samtidig som dagens produksjon allerede står for en stor andel av klimautslippene i verden.

Følg konferansen direkte her:

Solberg: – Vi må ta tøffe valg

Statsminister Erna Solberg var også invitert til EAT Stockholm Food Forum, og fra talerstolen fortalte hun at Norge må ta noen tøffe valg.

– For et oljeproduserende land må vi ta mange tøffe valg i fremtiden. Men en ting er sikkert, vi skal fortsette med vårt samarbeid med miljøforkjemperne og vi skal gjøre vår del i Norge for å kjempe for miljøet.

– I 2015 har vi bevilget 3 milliarder norske kroner til klima- og skoginitiativet. Vi vil opprettholde dette nivået fram til 2020 for å støtte ytterligere reduksjoner.

– Glad Gunhild er tilbake

I 11-tiden møtte Stordalen og Solberg pressen. Statsministeren fortalte at det er veldig bra med denne type initiativ.

– Jeg er veldig glad for at Gunhild er tilbake. Nå er det viktig at hun får fokusere på det hun er opptatt av, nemlig bærekraftig mat i fremtiden, sier Solberg.

Stordalen peker på at ingen kan løse problemene alene:

ENGASJERTE: Gunhild Stordalen og statsminister Erna Solberg på EAT-konferansen i Stockholm. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Vi trenger mer forskning og politikere om bord for å gi føringer. Vi som konsumenter må stille krav. Norske forbrukere ønsket ikke palmeolje, og industrien svarte med å fjerne det. Det er et godt eksempel på hvordan myndigheter, forbrukere og næringslivet kan samarbeide, sier Stordalen og forteller at det er viktig at alle gjør litt for å bedre miljøet.

– Alle kan redusere inntaket av bearbeidet mat, og rødt kjøtt. Man bør spise mer plantebasert kosthold, det er bedre for miljøet og for helsen.

I tillegg til Solberg er det norske kronprinsparet og Sveriges kronprinsesse Victoria til stede under konferansen. Senere i dag skal kronprinsesse Mette-Marit holde innlegg.

Kjempet for livet

Det var ingen selvfølge at Stordalen i dag står på scenen og holder åpningstalen. I november kom nyheten om at Stordalen var alvorlig syk, og kjempet for livet.

Systemisk sklerodermi er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevedannelse, såkalt sklerose. Sykdommen kan være dødelig, og rammer kvinner hyppigere enn menn.

VELKOMMEN: Gunhild Anker Stordalen tar imot kronprinsesse Mette-Marit. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

I perioden november til januar var Stordalen innlagt på sykehus i Nederland, hvor hun fikk eksperimentell stamcellebehandling.

Les også: Petter Stordalen: Gunhild sier, «I'll be back»

Da Stordalen var på sitt sykeste, bidro hun til utviklingen av EAT på sin egen måte.
Fra sykesengen kontaktet hun potensielle foredragsholdere til den store konferansen i Stockholm.

VG+: Gunhild Stordalen: Jeg vet ikke hvor mange invitasjoner jeg sendte ut i tung morfinrus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder