Aftenposten: DNB-topper hadde kontakt med Mossack Fonseca

To nåværende toppsjefer i DNB mottok dokumenter om postboksselskaper på Seychellene, skriver Aftenposten.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over tre år gammel

Søndag ble det kjent at DNB har sendt rike kunder til skatteparadis ved hjelp av advokatfirmaet Mossack Fonseca. DNB-sjef Rune Bjerke har gått ut og sagt at verken han selv, DNB-styret eller konsernledelsen kjente til praksisen.

Nå melder imidlertid Aftenposten at to personer som i dag har toppstillinger i DNB, hadde kontakt med Mossack Fonseca. Avsløringen er en del av det internasjonale graveprosjektet Panama Papers.

Bakgrunn: Dette er Panama-papirene

Administrerte selskapene

De to toppsjefene skal ha mottatt dokumenter som handler om administrasjon av selskap på Seychellene. En av dem har signert en rekke dokumenter om postboksselskapene, skriver Aftenposten.

De to DNB-toppene som navngis av avisen er Håkon E. Hansen og Jarle Mortensen. Hansen er nylig utnevnt daglig leder i DNB Private Banking, mens Mortensen er divisjonsdirektør i DNB med ansvar for bedriftsmarkedet i Oslo, Asker og Bærum.

Les også: Presset øker mot DNB-Bjerke

Mortensen var styreleder i DNB Luxembourg fra mars 2009 til mars 2010, og var da oppført som Mossack Fonsecas kontaktperson i Luxembourg.

Hansen har vært administrerende direktør i DNB Luxembourg siden 2006, og skal i denne perioden ha møtt Mossack Fonsecas representanter i Luxembourg. Aftenposten skriver også at de har tilgang på eposter som viser at Hansen administrerte en rekke av postboksselskapene.

SV om skatteavsløringene: – Må få konsekvenser

DNB: – Vi undersøker saken

Rune Bjerke har tidligere sagt at DNB-styret og konsernledelsen ikke kjente til praksisen med å opprette postboksselskap.

– Vi har gått gjennom alt av protokoller og dokumenter, men vi finner ikke noen spor av at DNBs ledelse i Oslo fikk noen informasjon om at vår datterbank i Luxembourg opprettet selskaper på skatteparadiset Seychellene for våre kunder fra 2006, sier Bjerke til VG mandag kveld.

På spørsmål fra Aftenposten svarer informasjonsavdelingen i DNB om både Hansen, Mortensen og hvorvidt Rune Bjerke står fast ved at ordningen med postboksselskaper har gått under radaren. Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, sier det følgende til avisen:

– Rune Bjerke har sagt at så langt vi vet har hverken styre, konsernledelse eller andre organer i Norge behandlet denne saken. Bjerke sa også til Aftenposten at vi ikke vet alt som har skjedd bakover i tid.

HEVDER HAN IKKE VISSTE: Rune Bjerke har tidligere sagt at DNB-styret og konsernledelsen ikke kjente til praksisen med å opprette postboksselskap. Foto: Frode Hansen VG

Les også: Anonym ville selge norske skatteparadis-navn til skatteetaten

Westerveld understreker også at DNB er i gang med en omfattende undersøkelse for å klarlegge fakta, og at selskapet setter pris på at de får informasjon om den kontakten som har vært.

– Det vil inngå som en del av undersøkelsen, og så må vi komme tilbake med en helhetlig vurdering når undersøkelsen er ferdig, sier Westerveld til avisen.

Les også: Skatteetaten jakter på 30 nordmenn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder