DEN ORGINALE MÅTEN: Bare i Altay-fjellene i Kina bruker folk fortsatt den gamle teknikken med skinn under treskiene og en stav. Her viser Ma Liqin deltakere under skifestivalen i Lom som startet fredag, hvordan det gjøres. Foto: Espen Finstad, Oppdal fylkeskommune ,

Kineser lærer nordmenn å stå på ski - på gamlemåten

Her lærer den kinesiske skihelten Ma Liqin (38) nordmenn i Jotunheimen hvordan de skal stå på ski på gammelmåten.

  • Linn K. Yttervik

Artikkelen er over fire år gammel

Ma Liqin tilhører det eneste folket i verden som fortsatt bruker den eldgamle metoden med treski, pels og en stav:

– Gjennom 10.000 år har mennesker gått på ski med den tradisjonelle metoden. Denne teknikken døde ut på 1800-tallet i Norge og ble erstattet med Sondre Norheim og den moderne skisporten. Men så har det vist seg at en rest av den gamle skikulturen fortsatt praktiseres i Altayfjellene i Kina.

Det sier fylkesarkeolog i Oppland, Espen Finstad, til VG.

KLARE FOR KAMP: Lokale karer fra Altay-fjellene står klare for skirenn på tradisjonelle ski i januar i år. Foto: Espen Finstad, Oppdal fylkeskommune ,

Han testet fredag skiforholdene i Jotunheimen sammen med Ma Liqin i forbindelse med starten på Lom skifestival.

Altayfjellene skal være det eneste stedet i verden der den originale skiteknikken fortsatt er i bruk.

Bruk av ski på den tradisjonelle måten har gått tapt i andre deler av verden.

Fant perfekt ski med binding i isbre

Hele seks kinesere deltok på skifestivalen forrige helg, blant annet den 38 år gamle kineseren som snakker det lokale fjellspråket fra den etniske gruppa Mongolian Tuva.

I Kina blir han omtalt som «An ancient skiing hero» og Liqin viser fram teknikkene som skijegerne har brukt i mange tusen år i Kina, men som for lengst har mistet popularitet i den norske fjellheimen.

Den spesielle kulturutvekslingen mellom Jotunheimen og Altayfjellene kom i gang etter at arkeologer i Oppland fylkeskommune fant en 700 år gammel perfekt bevart ski med binding i en isbre i Oppland.

– Dette er den eneste skien fra norsk forhistorie som er bevart med binding. Vi begynte å interessere oss for skihistorie og det førte oss til Altayfjellene i Xingjian-provinsen i Kina, sier Finstad.

FORHISTORISK: Hulemaleriene i Kina kan være 10 000 år gamle og viser at mennesker har brukt ski i lange tider. Altay-folket bruker fortsatt tradisjonelle ski blant annet når de jakter. Foto: Espen Finstad, Oppdal fylkeskommune ,

Likheten mellom de gamle skiene fra Oppland, og skiene som i dag brukes i Altayfjellene, er slående.

– Der fins det gamle hulemalerier og helleristninger av skiløpere som kan være opp til 10.000 år gamle. De har fortsatt en levende skitradisjon hvor de bruker treski med skinn under, sammen med en enkelt stav, sier Finstad.

10.000 år lang skihistorie

Han sier at jegere bruker skiene til fangst og transport i fjellet i sitt daglige virke.

Finstad var i januar i Altay på et skiseminar sammen med en norsk delegasjon bestående av arkeologer, historikere, skimakere og skikjørere.

– Vi har kanskje en 10.000 lang skihistorie i verden hvor det var denne måten vi sto på ski på. Å få kunnskap om tradisjonen er å belyse en lang skihistorie, det er et vindu inn i fortiden, sier Finstad til VG.

SKIHELT: Ma Liqin fra Altay-fjellene viser fram de tradisjonelle skiene sine i Jotunheimen fredag. Foto: Espen Finstad, Oppdal fylkeskommune ,

Han mener at toppskikjøring og pudderkjøring er inspirer av de gamle tradisjonene.

– De bruker også bredere ski som ligger oppå snøen, sier Finstad.

Verdens hardeste skirenn

Til neste år vil det arrangeres et skirenn hvor de gamle skiteknikkene blir brukt. I januar 2016 blir «Verdens hardeste skirenn» i Altayfjellene i Kina arrangert.

Da skal alle deltagere gå 100 kilometer over to dager i løssnø i bratte skoger og fjell, på tradisjonelt Altayutstyr. Det vil si brede treski med skinn under og en stav.

En delegasjon skikjørere og fagpersoner fra Norge deltar og reiser fra Norge 28. desember. Skirennet går av stabelen 2. og 3. januar, opplyser Finstad.

Etter skifestivalen i Lom skal den kinesiske delegasjonen blant annet være med på sesongåpningen av langrenn på Beitostølen og besøke skimuseet i Holmenkollen.

TIDLIG KRØKES: En ung skiløper i Altay-fjellene har teket på den tradisjonelle måten med treski og en stav. Foto: Mickael Sundberg ,

Kinesiske Ayiken Jiashan fra Altay-fjellene er også på skifestivalen i Lom.

– Dette er en kunnskap som nedarves i generasjoner fra far til sønn. Det er vanlig at fedre lager ski til barna sine, sier han.

Jiashan har tidligere studert i Norge og har skrevet mastergradsoppgaven sin om skikulturen i Nord-Kina.

– De fleste lærer denne skiteknikken når de er barn. Mange lærer å gå på ski når de lærer å gå. Det er et område med mye snø og det er ikke alle steder det er utbygd veinett. Det er praktisk å bruke ski for å komme seg fram i store mengder med snø, sier han til VG.

GODT GAMMELT: Altay-folket bruker de tradisjonelle skiene i jakt, fangst og reindrift, blant annet. Foto: Espen Finstad, Oppdal fylkeskommune ,

Ifølge Finstad er det flere etniske grupper i grenseområdene som bruker den gamle skiteknikken. I tillegg til kinesere er det folk fra Mongolia og Russland som bor i fjellene og lever tradisjonelt.

– Det har begynt å komme litt oppmerksomhet rundt de folkene som fortsatt bruker treski og man kan spørre seg hvor lenge tradisjonen blir bevart. Skiteknikken er veldig knyttet til det tradisjonelle livet med jakt, fangst og reindrift, og vi vet ikke hvor lenge en slik aktivitet vil holdes levende. Når det moderne livet kommer nærmere er det kanskje heller ikke behov for denne aktiviteten, sier han.

Flere artikler

  1. Pluss content

    De fant isens hemmeligheter

  2. Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

  3. Disse stjernene har blitt beskyldt for kulturtyveri

  4. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

  5. Pluss content

    Han trosset kongens nei

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder