Men foreløpig ikke i egen lommebok

BEVARER ROEN: Idar Kreutzer i Finans Norge tror nordmenn vil bruke det samme nominelle beløpet som tidligere, selv om vi er historisk negative til landets økonomi. Foto: CF-Wesenberg , Finans Norge

Vi spår norsk krise

Det norske folk er for første gang siden 1992 blitt mer pessimistiske enn EU-borgerne.

  • Bjørn Haugan
  • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Det viser Finans Norges forventningsbarometer – som har vært målt siden 1992.

Årets barometer har to svært overraskende funn:

** For første gang er fremtidstroen lysere blant EUs innbyggere, enn i Norge.

** Troen på eget lands økonomi er dårligere enn under finanskrisen i 2008 og 2009 og det dårligste siden målingen ble startet.

Foto: ,

Foto: ,

– Troen på landets økonomi neste år er nå den laveste i forventningsbarometerets historie, og spareviljen har aldri vært høyere, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Les også: Størst fall i troen på norsk økonomi blant unge

Den gode nyheten er at folk ikke selv opplever krisen.

– Vi er langt mer optimistiske på egne vegne enn på vegne av landets økonomi. Andelen som tror på en bedring i privatøkonomien viser faktisk en liten økning. De fleste har heldigvis trygge jobber, en trygg privatøkonomi og kan dermed opprettholde et normalt forbruk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

– Fremdeles bunnsolid økonomi

Det er helt essensielt; hvis folk selv opplever at deres økonomi innskrenkes, vil psykologiske faktorer gjøre at de vil bruke mindre penger, slik at de bidrar til at økonomien stanser opp, slik som skjedde under finanskrisen før jul 2008.

– Vi er ikke der at folk har en slik kriseopplevelse. Og det er det ingen grunn til. Renten er lav, det er lønnsvekst og selv om ledigheten stiger, er den forholdsvis lav. Det betyr at folk vil få det bedre økonomisk neste år.

IKKE VOLDSOMT BEKYMRET: Leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen. Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

– Ingen grunn til å redusere antallet gaver under juletreet?

– Nei, og det viste Virke sin undersøkelse nylig; folk vil bruke omtrent det samme nominelle beløpet som i fjor.

Leder i Norsk Industri (NHO), Stein Lier-Hansen, er bekymret.

– Alle nordmenn har hørt om de enorme rikdommene i Nordsjøen, og nå får vi høre at vi ikke lenger kan lene oss på dette. Debatten rundt hvordan vi skal løse dette, gjør nok nordmenn litt nervøse, sier han.

Samtidig sier han at vi ikke har grunn til voldsom bekymring.

– Vi står foran en korreksjon i norsk oljeindustri, men norsk økonomi vil fremdeles være bunnsolid. Det som skjer, er at vi blir mer som andre nordiske land. Vi kan ikke lene oss så tungt på olje og gass, heller ikke sysselsettingsmessig, som det vi har gjort tidligere.

Sannhet med modifikasjoner

– Det er alltid grunn til bekymring. Oljebransjen selv varsler nå en større nedgang i 2016 enn 2015, så det vil selvsagt få betydning for oljeriket Norge. Når det gjelder EU, så er det slik at de har glede av det vi tar skade av. Da er det naturlig at de er positive, mens vi er negative, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Les også: Salget av New York-reiser stuper

Forventningsbarometeret viser en kraftig utvikling gjennom de siste 12 månedene:

I fjerde kvartal i fjor var det en liten positiv forventning til landets økonomi neste år, på 3,2. Den har falt til minus 51,2.

Men ser en på tallene for egen økonomi, er folk fortsatt optimistiske, selv om det er en liten nedgang.

Råd til å spare

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen sier problemorienteringen fester seg.

SKEPTISK : Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, tror nordmenn er mer negative til egen økonomi enn det Idar Kreutzer og Finans Norge skal ha det til. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg forstår at folk er urolige. Norsk økonomi utsettes for virkelig sterke krefter. De har blitt veldig negativ til egen økonomi også; det er en sannhet med modifikasjoner at den fortsatt er høy. Bare i 2008 og 1992 har vi vært mer negative til egen privatøkonomi.

Foreløpig har forbruksveksten gjort at vi ikke opplever presset økonomi; vi tar oss råd til å spare.

– I forventningsbarometerets snart 24-årige historie har vi ikke registrert høyere tall for spareviljen enn i dette kvartalet. Å bygge buffere og redusere gjeldsgraden opptar tydeligvis folk, sier Kreutzer, og legger til:

– Det paradoksale er at de som har en trygg jobb og utsikter til stabil inntekt trolig vil få en bedring i kjøpekraften neste år som følge av lønnsvekst og lav lånerente. I så måte er det ikke overraskende at flertallet av husholdninger tror på uendret eller bedret privatøkonomi neste år.

Nye tall: Nordmenn har bolig nummer to for over 300 milliarder

Kreutzer fremholder at relativt svake veksttall for norsk økonomi og stigende arbeidsledighet bidrar til å skape usikkerhet.

– Norsk næringsliv står foran en omstillingsutfordring som de må møte på en offensiv måte. En lavere kronekurs gir selvsagt god drahjelp. Myndighetenes bidrag er å føre en ansvarlig økonomisk politikk, stimulere omstilling og entreprenørskap, og sørge for et konkurransedyktig skattesystem. Finansnæringen spiller en viktig rolle med kapitaltilgang og kompetanse. Det er derfor viktig at denne næringen får gode rammebetingelser, sier Kreutzer.

Kreutzer: – Historisk

Finans Norge har sammenliknet med sammenliknbare forventningstall fra EU:

– I EU har de økonomiske forventningene steget de siste tre årene i takt med økonomiske forbedringer i flere medlemsland. I Norge, derimot, har pilen pekt nedover. Nå er tilliten i EU høyere enn i Norge, for første gang siden Forventningsbarometerets oppstart i 1991.

– Dette er et speilbilde av den økonomiske utviklingen i EU og Norge, men det forteller også om stor kriseforståelse i Norge. Det er positivt at folk forbereder seg på tøffere tider, men vi må unngå krisemaksimering. Omstillingen i norsk økonomi er godt i gang, og de aller fleste har fortsatt en trygg jobb å gå til, sier Idar Kreutzer.

Julie (20): Har tapt titusener på valutasmell

Han sier de har tatt utgangspunkt i de fem spørsmålene som EU stiller i sitt forventningsbarometer, så spørsmålene er like.

– At europeerne nå er mer optimistiske enn i nordmenn, er historisk.

Om Forventningsbarometeret:

Det er en kvartalsvis undersøkelse der et tverrsnitt av den norske befolkningen (ca. 1000 personer i telefonintervju) blir spurt om forventninger til egen og landets økonomi. Undersøkelsen er et samarbeid mellom Finans Norge og TNS Gallup. Målingene startet i 1992.

Mer om

  1. Personlig økonomi

Flere artikler

  1. Størst fall i troen på norsk økonomi blant unge

  2. Økende økonomisk optimisme blant nordmenn

  3. Norske økonomer: – Få ned gjelden!

  4. Ja til det regulerte arbeidslivet!

  5. Pluss content

    Ekspertene: Slik blir din økonomi i 2018

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder