SIKTET: Talsmann Ubaydullah Hussain (30) i ekstremistgruppen «Profetens Ummah». Foto: MATTIS SANDBLAD ,

Ubaydullah Hussain siktet for rekruttering til terror

Nekter straffskyld

Hussain: En politisk og religiøs forfølgelse

Talsmann Ubaydullah Hussain (30) i den radikale ekstremistgruppen «Profetens Ummah» er siktet for rekruttering til terror.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De hemmelige tjenestene mener Ubaydullah Hussain har rekruttert en eller flere personer fra Norge til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Syria.

– Vi har en pågående etterforskning hvor to personer er siktet for deltagelse, støtte eller rekruttering til terror, sier politiadvokat Line Nygaard i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

Natt til 8. juni dro en norsk statsborger (18) med bil fra Oslo til Landvetter flyplass i Gøteborg. I den aktuelle bilen satt også Ubaydullah Hussain.

Les også: Ubaydullah Hussain: Slik ble han ekstrem

Da de kom frem til flyplassen ble 18-åringen pågrepet av Säkerhetspolisen. Han er siktet for forsøk på å slutte seg til en terrororgansiasjon – noe han nekter straffskyld for.

SAMMEN I RETTEN: Her er forsvarer John Christian Elden sammen med Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett i forbindelse med en annen straffesak. FOTO: TROND SOLBERG ,

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

– Ikke kjent med hva han mistenkes for

I forbindelse med denne turen hadde PST en pågående etterforskning mot Ubaydullah Hussain, og de har nå valgt å sikte ham for terrorrekruttering.

30-åringens forsvarer kjente ikke til den formelle siktelsen mot Hussain.

Den 30 år gamle islamisten var mandag til stede i Oslo tingrett under et rettslig avhør av en barndomskamerat av den terrorsiktede 18-åringen. Hussain fikk være til stede siden han har status som siktet i samme straffesak.

– Han har siden juni vært det du kaller formelt siktet, men det er ikke skrevet noen siktelse mot ham, så det skyldes gjennomført beslag, sier forsvarer John Christian Elden til VG.

Se VGTV: Ubaydullah Hussain om norske kvinner: De undetrykker seg selv

Forsvareren opplyser viderer at Hussain heller ikke er kjent med hva han mistenkes for.

– Han er heller ikke spurt om avhør, og han er ikke kjent med at han har gjort noe galt, sier Elden.

Ubaydullah Hussain sier til VG at han opplever saken som en politisk og religiøs forfølgelse av ham.

– Jeg vet ikke hva saken går ut på da dokumentene og etterforskningen tydeligvis er hemmeligholdt av PST, sier Hussain til VG.

Hussain om IS-bil i fjor: - Jeg viftet ikke med IS-flagget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder