1 av 10Påtroppende partileder Jonas Gahr Støre blir valgt som partileder etter Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsmøte lørdag. Foto: KYRRE LIEN

Støre: Jeg gleder meg

Varsler helt ny klimapolitikk

INNENRIKS

Vil ha Norge utslippsfritt

FOLKETS HUS (VG) - Jeg er klar. Med disse ordene åpnet Jonas Gahr Støre (53) sin første tale som Ap-leder. Lørdag ettermiddag lanserte Støre visjonen om et fullstendig utslippsfritt Norge i fremtiden.

Publisert: Oppdatert: 14.06.14 17:49

Han varslet en helt annen klimapolitikk for Ap enn den som Stoltenberg har stått for.
Mens Stoltenberg har villet bruke de store pengene på klimakutt der de er mest effektive, gjennom regnskogkjøp og kvoter, sier Jonas Gahr Støre:

- Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter.

Han fortsatte:

- Vårt svar skal være å bygge null-utslippsamfunnet Norge, sa den ferske Ap-lederen.

Han varslet at han selv skal lede et klimapanel som Ap skal sette i gang om kort tid, men sa at nye boliger må bygges for null-utslipp og - om mulig - gå i pluss.

Etter landsmøtet presiserte Støre at han ikke er imot klimakvoter. Tvert imot mener han at et fungerende kvotemarked må til for å få ned utslipp globalt.

- Jeg skal ikke, som statsministeren, snakke ned kvotesystemet samtidig som henns miljøvernminister forsøker å få det opp. Tvert imot er jeg veldig for kvoter, selv om det ikke virker som det skal akkurat nå.

- Men å kjøpe kvoter er ikke nok. Jeg vil stimulere til handling på alle nivåer for å løse et veldig alvorlig problem, sier Støre til VG.

Gleder seg

Støre åpnet talen med å takke for tilliten på denne måten:

- Jeg står her og gleder meg til det som ligger foran meg og foran oss, la han til.

- Jeg er overveldet her jeg står. Dere skal vite hvordan dette varmer meg og jeg kjenner allerede nå hvordan det forplikter. Et ord oppsummerer følelsen: Dyp takknemlighet, sa Støre.

Han startet talen med å takke av forgjengeren Jens Stoltenberg:

- Det kjennes vemodig å være den nyvalgte lederen som skal hilse til Jens. Men ordet vemod passer så utrolig dårlig på Jens Stoltenberg, sa han.

Støre lovet å ikke ta opp vanen med å nynne slik Stoltenberg har hatt som uvane.

- Lite av det du har oppnådd kom i medvind. Det var støy. Men du har en tidvis irriterende motvilje mot lettvinthet. Etter 22.juli så vi en stor statsmann og et varmt menneske som samlet landet og satte en ny og høyere standard for politisk lederskap, sa Ap-lederen.

- Umoderne

Støre hadde også en hilsen til LO-leder Gerd Kristiansen som nå er valgt inn i Aps sentralstyre. Han tok skarp avstand fra de nye forslagene fra Solberg-regjeringen om endringer i arbeidsmiljøloven - som også LO har reagert kraftig på.

- Det er gammeldags å tro at lavere lønn og redusert vern er veien til et bedre næringsliv, sa Støre.

Han latterliggjorde regjeringens nye forslag i revidert budsjett:

- Ap kommer aldri til å prioritere taxfree og påhengsmotorer foran en permitteringsordning som hindrer oppsigelser, sa Støre.

Klappet inn

Til stående applaus ble Jonas Gahr Støre valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg lørdag ettermiddag.

Ingen av de 300 delegatene følte behov for å si noe etter at Martin Kolberg hadde lagt frem valgkomiteens innstilling, men klappet så lenge at Støre måtte opp på stolen sin to ganger for å

I stedet brøt de 300 delegatene og flere hundre tilhørerne ut i en øredøvende applaus.

Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg introduserte Støre med å understreke at de ikke er så like som mange later til å tro. Støre er for eksempel ikke like glad i plansjer og kurver som forgjengeren.

- Han har et dødelig konkurranseinstinkt, men det kan være en fordel brukt på den riktige måten, sa Stoltenberg.

- Han går med meg på ski under Aps motto «alle skal med». Utenom det finner jeg få svakheter ved Aps nye leder, avsluttet Stoltenberg før han overrakte partiets klubbe til den nyvalgte lederen.

Her kan du lese mer om