KJÆRLIGHETSPARTIET: Det er bare Kristelig Folkeparti som har hjerteformede ballonger, og KrFs fungerende partileder Dagrun Eriksen hopper gjerne sammen med partiets byrådslederkandidat i Bergen og sexolog Dag Inge Ulstein på broen over Nidelven i Trondheim og håper lokalvalget til høsten tar dem til himmels. Foto:Geir Otto Johansen,VG

Han er KrFs toppkandidat i Bergen: – Sex er det beste som finnes

TRONDHEIM (VG) I Bergen går KrF til valg med en
toppkandidat som er sexolog, familierådgiver og popartist.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi må snakke mer om sex – også i KrF.

Det sier Dag Inge Ulstein (34). Han er partiets kandidat som byrådsleder i Bergen. Han er ikke ukjent med byrådet fra før. I ett år, fra juni 2013 til 2014 var han sosial- og boligbyråd i Bergen.

Da ble KrF kastet ut av byrådet av Høyre og Frp på grunn av bybane-saken.

Målet til høsten er derfor at KrF igjen kan få byrådsmakt.

LES OGSÅ:Hareide må droppe landsmøtet

Føler seg hjemme

På veien dit har imidlertid KrF gjort et uvanlig valg når de har utpekt 34-åringen fra Ålesund som sin førstekandidat.

Med bakgrunn som artist og sexolog vil noen kunne hevde at han ikke passer inn i KrF. Det er han selv helt uenig i.

KILDER TIL VG:KrF nevnte knapt søndagsbutikker i Nydalen-forhandlingene

– Jeg er sikkert litt annerledes enn en del andre i KrF. Men jeg kjenner meg veldig hjemme her og trives utrolig godt i KrF. Jeg vet jo at det er veldig mange som sympatiserer med det som KrF står for. Men det er en del fordommer om hvordan KrF er og skal være. Der kan jeg kanskje bidra til å nyansere det bildet, sier Ulstein i dette intervjuet med VG.

Han får full støtte av fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen:

– Vi har mange dyktige og spennende toppkandidater i KrF. Dag Inge er definitivt en av dem, sier hun.

Familievern viktig

At han er en uvanlig KrF-er er lett å forstå når han argumenterer for sin hjertesak: styrking av familievernkontorene og at ventetiden for familierådgivning kraftig reduseres.

– Familievernet er viktig for meg. Det handler om det gode samfunnet og hvordan vi kan legge til rette for det, sier han før han utdyper:

– Hvis du ser på samfunnet nå med mange relasjonsbrudd, så er det å kunne være tydelig med at det finnes noen grunnleggende og gode verdier viktig. Alle disse bruddene har noen konsekvenser som vi må få lov til å sette ord på selv om det angår nesten absolutt alle sammen. Derfor sier jeg: Snakk om den gode sexen og viktigheten av det i relasjoner. Selvsagt kan det bidra til at vi får færre skilsmisser, sier Ulstein.

LES OGSÅ:Forbereder full søndagskrig

Som familierådgiver og sexolog har han ingen problemer med å snakke høyt om sex.

– Snakk mer sammen

– Jeg tror det er bra å være med å snakke opp det naturlige og gode ved det. Vi må bare kjøre på da, og si at «hallo, sex er det beste som finnes», sier Ulstein, og legger til:

– Folk burde snakke mye mer om sex i sine parforhold. Det er utrolig viktig at man er åpen overfor hverandre om hva man ønsker og liker. Sex er en viktig del av det å ha et godt parforhold.

FÅR STØTTE: KrFs nestleder Dagrun Eriksen omtaler Dag Inge Ulstein som «en spennende kandidat». Foto:Geir Otto Johansen,VG

– Har du noen gang opplevd at det å være i KrF og si at folk bør snakke mer om sex kan være vanskelig?

– Nei. Jeg tror folk synes det er kult at jeg kan snakke vanlig om sex.

– Hvordan snakker man om sex i KrF?

– Nei, det har jeg ikke hørt så mye om.

– Hva tenker du om det?

– Som ellers i samfunnet; det burde være naturlig å snakke om sex – også i KrF. Vi ønsker veldig å legge til rette for den gode familiepolitikken og at folk kan ha høye fødselsrater. Da er det kjempebra hvis jeg og andre kan bidra til at det blir lettere å snakke om sex.

– Hva er ditt syn på prevensjon?

– Jeg kan vise folk hvordan de trer dem på, for å si det sånn. Folk må selvsagt nyte og utforske. Prevensjon er en kjempeviktig ting og det er viktig at samfunnet gjør det lett tilgjengelig og KrF ønsker også at det skal være gratis.

– Troen er viktig

Ulstein har en sterk og kristen tro. Det er en tro han deler med de fleste av sine partifeller.

– Troen er det viktigste i livet mitt. Jeg er vokst opp i et kristent hjem. Så kom det et punkt hvor jeg studerte teologi og stilte mange spørsmål ved troen. Ting som skjedde i livet og folk nær meg som jeg mistet førte til at jeg kunne tenke «Gud, du finnes ikke». Men så gir det meg likevel en mye sterkere tro. Jeg er mye mer trygg nå på at Gud finnes. For jeg har kjent at det er noe der som holder meg fast.

– Hva er ditt syn på sex utenom ekteskapet?

– Mitt syn på det er at folk må velge selv hvordan de lever livene sine. Det er slik det bør være. For min egen del … Jeg har hatt sex mer enn fire ganger da, ettersom jeg har fire barn. I et ekteskap. Kona mi og jeg giftet oss ganske tidlig, og vi er glade for det at vi visste at det var innenfor rammen av oss to. Det er det en egen trygghet i. Det er en fantastisk ting for oss, sier Ulstein, og legger til:.

– Utrolig digg

– Det er viktig at alle føler seg trygge på å kunne utforske sex. Det er jo utrolig digg. Jeg tuller ikke med det.

Han sier behovet for å styrke tilbudet for familier som trenger hjelp er desperat.

– Det er tabubelagt å søke hjelp. Det å be om råd kommer altfor sent på banen. Familierådgivningen kan noen steder ha opp mot seks måneders ventetid, og da er ofte relasjonene ødelagt før hjelpen kan komme inn. Det er noe av det viktigste for meg å jobbe for: at ventetidene skal gå kraftig ned for familierådgivning.

KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke selv til stede på partiets landsmøte i Trondheim. Han er hjemme i Oslo og venter på at kona Lisa Maria skal føde deres andre barn. Paret hadde termin rett før landsmøte. Usedvanlig dårlig familieplanlegging, sier Ulstein og ler:

– Jeg bør ta en prat med Knut Arild og gi ham ekspertrådene han trenger om familieplanlegging, sier KrF-kandidaten.

På tekstmelding til VG svarer Hareide:

«Jeg burde oppdaget den kompetansen litt tidligere!».

– Ikke så typisk

I tillegg til sin åpenhet om sex skiller Ulstein seg også ut ved å være popartist og vokalist i bandet Electric City.

I 2013 gjorde bandet suksess med låten «Bittersweet» som lå på P3-listen i flere måneder på rad.

Senere laget også jentesjarmøren LidoLido en egen remiks av låten.

– Jeg driver med elektronika/pop-musikk. Mange oppfatter det nok ikke så typisk for en KrF-er. Det er jo litt synd da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder