Venstre-lederen om asylforslaget: Skuffende og arrogant

Heller ikke denne gangen er Stortinget fornøyd med Listhaugs asylinnstramminger. Venstre sier fortsatt blankt nei, Ap det samme, og KrF krever endringer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Venstre-leder Trine Skei Grande skrotet de 40 asylforslagene i romjulen. Hun skroter også de nye og endelige innstrammingsforslagene til utlendingsloven, som regjeringen la frem i dag og som skal behandles i Stortinget. Der er det ventet motbør.

– Jeg er skuffet. Jeg synes Høyre har gjort et knefall for Frp. Jeg trodde de kom til å bruke makten sin til å normalisere politikken de la i bånn, sier Grande til VG.

Bakgrunn: Slik vil Listhaug stramme inn

– Men de har faktisk endret enkelte at de mest omstridte forslagene, som kravene til familiegjenforening og midlertidig opphold for asylbarn. Er det ikke nok?

– Nei, har de egentlig det, i realiteten? Poenget fra innvendingene i høringene er ikke tatt. Familiegjenforeningskravet er lettet med ett år, men kritikken gikk på at flyktninger skulle inn i samme gruppe med samme prinsipper. Nå kan politimenn avvise retten til å i det hele tatt levere en asylsøknad. Alt dette står fortsatt, og det plasserer Norge på ytterkanten i Europa, svarer Skei Grande.

KrF krever flere endringer

Listhaug uttalte under dagens pressekonferanse ved Statsministerens kontor (SMK) at lovforslaget ikke bryter med folkeretten eller internasjonale forpliktelser. Dette tror ikke nødvendigvis Venstre-lederen noe på.

– Da mener de at alle faginstansene som uttalte seg under høringen tar feil, og at det bare er de som har rett. Det er en arrogant holding, mener hun.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen sier at forslaget fra regjeringen er et grunnlag for forhandlinger.

– De har kommet flertallet i Stortinget noe i møte, men det er fortsatt flere punkter hvor vi må se endringer for å kunne stille oss bak dette. For KrF handler det særlig om barn og om reglene for familiegjenforening, sier Syversen.

Les også: Vil sende ut asylbarna så snart de fyller 18

Støre: Støtter ikke forslaget

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, sier de vil gå gjennom hvert enkelt forslag - men sier nei dersom de ikke bli forandret. Foto: Helge Mikalsen VG

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre har regjeringen justert forsvinnende lite på det opprinnelige høringsutkastet.

– De har tatt hensyn til høringsuttalelsene til et minimum. De fremmer fortsatt økt midlertidighet, og det er Arbeiderpartiet i mot. Det hemmer integrering, og er noe samfunnet vil betale dyrt for det, sier Støre.

Ap vil behandle forslagene både enkeltvis og samlet i komiteer i Stortinget fremover, men Støre er tydelig på at han ikke vil støtte dagens lovendringsforslag:

– Hvis dette forslaget skulle ha kommet nå, «ja eller nei», er det nei fra oss.

Bakgrunn: Dette er dagens asylsituasjon

SV, som hele veien har stått utenfor asylforliket som ligger til grunn for lovforslaget, er ikke overraskende kritiske.

Stortingsrepresentant Karin Andersen sier til VG at slik hun ser det, rammer regjeringens asylforslag de som har krav på beskyttelse, og kun dem.

– Det blir spennende å se om noen på Stortinget kan gå med på dette, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder