OPPGITT: Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, her under sin avsluttende pressekonferanse før sommeren i forrige uke. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Støre angriper Ernas lederskap etter lunsjbråket med Sylvi

Sier sur stemning mellom Høyre og Frp ødela asyl-forliket

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han i en privat samtale med Erna Solberg ble enige om å sta sammen og forhandle om asylpolitikken. Nå går han i strupen på hennes lederevner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– I denne saken har ikke Erna Solberg tatt vare på den brede tilliten som regjeringen hadde fått servert på et fat fra et bredt flertall i Stortinget. Det er en trist utvikling, sier Støre.

Denne uken har særlig KrF-leder Knut Arild Hareide, men også Venstre-leder Trine Skei Grande, kommet med svært krass kritikk av sine egne samarbeidspartnere i regjeringen. Hareide gikk så langt som å si at han mener Frp har svekket Erna Solbergs autoritet.

Dårlig håndtering

Uttalelsene kom i kjølvannet av at VG i helgen omtalte hvordan Erna Solberg og Sylvi Listhaug i en regjeringslunsj i slutten av mai havnet i et heftig munnhuggeri om hvilken strategi regjeringen skulle ha rundt forhandlingene om asylpolitikken i Norge.

Les saken: Erna og Sylvi i asyl-feide i regjeringslunsj

Lunsj-feiden ble av VGs kilder omtalt som «følelsesladet» og «intens», og ble anslått å vare i omtrent 10 minutter.

– Jeg har respekt både for statsministeren og statsministerrollen. En statsministers ord og handling veier i politikken. Men her har Erna Solberg og Høyre gjort seg små, der de burde vist et annet lederskap. Denne saken har statsministeren håndtert dårlig. Det er ganske talende at regjeringens støttepartier KrF og Venstre uttaler seg på en så kritisk måte om håndteringen, sier Støre.

TILBAKELENT: Statsminister Erna Solberg (H) i hagen utenfor Regjeringens representasjonsbolig og statsministerens private bolig bak Slottet i Oslo sentrum. Foto: Terje Bringedal VG

Han mener flyktningkrisen og Norges håndtering av denne er en sak av spesiell, nasjonal karakter.

– I noen utenrikspolitiske spørsmål må vi evne å stå sammen og ha tillitsfulle konsultasjoner, som vi nettopp har sett i spørsmålet om norsk militærpersonell i Syria. Migrasjonskrisen i Europa handler også om sikkerhetspolitikk. Derfor bør den samme viljen til å søke brede forlik også gjelde her. Om situasjonen tilspisser seg på nytt vil vi trenge det. Derfor er jeg skuffet over at Erna Solberg ikke prioriterer lederskap for forlik høyere, sier Støre.

Solbergs virkelighetsforståelse

Han reagerer sterkt på at Solberg i et intervju med VG torsdag avviser at hennes tekstmelding (se faktaboks) fra februar var ment som en invitasjon til et bredt forlik hvor Høyre var forberedt på å kompromisse om asylpolitikken.

Erna Solberg: Går tilbake på asyl-sms

– Jeg tror ingen andre oppfattet tekstmeldingen på den måten statsministeren nå sier at hun gjør, sier Støre.

Han gir uttrykk for skuffelse over hvordan regjeringen ifølge ham endret sin strategi og tilnærming til Stortinget.

– Skiftet kom ved nyttår. Fremskrittspartiet hadde behov gjennom forslag og retorikk for å ta avstand til flertallet og forliket. Jeg tror uansett hva regjeringen hadde foreslått og uansett hva Stortinget hadde gått med på, så ville Frp ha krevd å få stå på utsiden for å markere en avstand. Og det har Erna Solberg latt dem gjøre. Det mener jeg er synd, sier Støre.

Personlig prat med Erna

Støre forklarer skuffelsen med at han opplevde å ha strukket ut en hånd til statsministeren fra i fjor høst.

Det skjedde i forkant av NRKs partilederdebatt i Fredrikstad 11. september.

– Før debatten satt jeg og Erna alene i sminken. Da sa jeg til Erna at «det som treffer oss nå er resultatet av en krise ute av kontroll i Europa og her må vi stå sammen om å løse det som kommer til Norge». Jeg holdt fast ved det både internt i Arbeiderpartiet og eksternt i debatter. Den alvorlige situasjonen Norge sto overfor og sikkerhetssituasjon for Europa kalte på løsninger i fellesskap. Jeg opplevde at statsministeren var enig med meg i det, sier Støre.

Skryter av vaffel-forliket

Ap-lederen gir regjeringen skryt for at de den høsten og vinteren «samarbeidet godt».

– Vi gjorde noe som ble unikt i Europa. Av 169 stortingsrepresentanter stilte 161 seg bak det brede forliket. Da var Høyre en aktiv partner for å få til forliket, slik de også var i forliket om kvoteflyktninger da vi gjorde opp en enighet om politikken på kjøkkenet hjemme hos Høyres parlamentariske leder Trond Helleland («vaffelforliket» red.anm.), sier Støre, og legger til:

– Når jeg ser tilbake på det nå, så er det klart for meg at de som var mest ubekvemme med å stå sammen bak et bredt forlik i Stortingets vandrehall var Frp. De tåler ikke å stå bak en bred enighet om asylpolitikken og det må Høyre nå leve med, sier Støre.

På sin avsluttende pressekonferanse før sommerferien onsdag forsøkte Solberg flere ganger å peke på Arbeiderpartiet når hun skulle forklare hvorfor det ikke ble noe bredt forlik om asylpolitikken. Støre avviser blankt at han ikke var forhandlingsvillig.

– Selvsagt var vi klare til å forhandle. Da måtte vi åpnet alle politikkområdene og diskutert dem. Det var vi forberedt på, sier han.

«Elefanten i rommet»

Men Støre sier Arbeiderpartiet kun ble kontaktet av regjeringspartiene kvelden før Stortinget skulle stemme over forslagene, flere dager etter at forhandlingene var avsluttet. Henvendelsen handlet om ett av forslagene – økt botidskrav.

– Det opplevde jeg som et «fem på tolv»-forslag. Det er ikke seriøst i en så alvorlig sak, sier Støre.

Han mener måten Høyre og Frp oppførte seg på i Stortinget under samtalene gjorde det vanskelig for andre partier å ta noen initiativer i det hele tatt.

– Stemningen mellom Høyres saksordfører (Ingjerd Schou, red.anm.) og Frp var så dårlig at det forstyrret hele prosessen. Det sier jo sitt at Høyres saksordfører omtalte sin regjeringspartner som «elefanten i rommet», sier Støre.

Gir Støre «rødt kort»

Trond Helleland er ikke videre imponert over kritikken:

– I disse EM i fotball-tider, er det fristende å si at Støre bør få rødt kort for filming i denne saken. Han må rett og slett slutte å overspille, sier Trond Helleland til VG.

– La oss holde oss til de viktige linjene i denne saken. Ledelse handler om å være tydelig på hvilke løsninger man ønsker. I denne saken har Støre vært uklar og vinglet mellom ulike standpunkt, sier Helleland, som mener statsministeren har ledet an for å få til nødvendige innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.

– I løpet av perioden med asylutfordringer har Støre vinglet rundt og ønsket både innstramminger og oppmykninger. Statsministeren og Høyre har vært konsekvente, strenge og rettferdige, og vi har forvaltet forliket i Stortinget på en god måte, sier han og legger til:

– Jeg skjønner at Støre har behov for å få fokus vekk fra egen politisk vingling. Og jeg er glad for at regjeringen fikk flertall for flesteparten av våre innstrammingstiltak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder