Oljeminister Tord Lien (Frp) tar selvkritikk

Erna om Lofoten-tabben: – Glemte samarbeidsavtalen

Statsminister Erna Solberg sier det ikke var meningen å åpne Lofoten-områder for oljeselskapene.

Artikkelen er over tre år gammel

Solbergs forklaring på hvordan det likevel kunne skje er av det sjeldne slaget i norsk politikk:

– Slik det første brevet gikk ut, så inneholdt det åpninger som ikke er regjeringens politikk. Det var ikke vi klar over heller, egentlig, før vi så medieoppslagene. Derfor har olje- og energiministeren korrigert dette i dag.

– Hvordan er det mulig å sette i verk politikk som ikke er regjeringens politikk?

– Det at vi ikke eksplisitt unntok disse områdene, det har vært fordi man har tenkt litt annerledes. Også har man glemt samarbeidsavtalen, som vi har forpliktet oss til, sier Solberg til VG.

Bakgrunn: Regjeringen snur om Lofoten – åpner ikke for oljeselskapene likevel

Den forklaringen tror ikke Venstre-leder Trine Skei Grande noen ting på.

– Jeg har kjent den damen (Solberg) så lenge at jeg vet at hun ikke er i stand til å glemme noe som helst. Denne feilen ligger nok et annet sted, sier Trine Skei Grande til VG torsdag kveld.

– Hva tenker du om snuoperasjonen?

– Det var veldig lurt av regjeringen å snu. Men jeg forstår ikke hvorfor de stilte seg slik. Du skal ha fascinerende dårlig politisk teft om du tror at dette kunne gå under radaren, sier Grande.

Lever på avtale

Da nyheten om at regjeringen ville be oljeselskapene om å melde sin interesse for enkelte områder i Lofoten og utenfor Møre-kysten onsdag, gikk alarmklokkene for fullt i miljøbevegelsen og i Venstre.

IKKE IMPONERT: Venstre-leder Trine Skei Grande, her sammen med SV-leder Audun Lysbakken. Begge har de hindret to regjeringer i å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeaktivitet. Foto: Fredrik Solstad VG

Og samtidig satt Venstres leder Trine Skei Grande sammen med Solberg på et arrangement, ifølge VGs kilder.

Skei Grande skal da ha gitt statsministeren streng beskjed om at regjeringen holdt på å krysse en rød linje, og at regjeringen her var over Venstres smertegrense.

Solberg skal da ha vært klar på at dette var feil i behandlingen fra Olje- og energidepartementets side. En kilde sier til VG at det etterlatte inntrykk var at statsministeren personlig ville rydde opp.

Snudde torsdag

Etter regjeringskonferansen torsdag ettermiddag kom kontrameldingen.

Les saken: Regjeringen snur – åpner ikke Lofoten for oljeselskapene likevel

Høyre/Frp-regjeringen som Solberg leder styrer på bakgrunn av samarbeidsavtalen som de to regjeringspartiene inngikk med Venstre og Kristelig Folkeparti etter den borgerlige valgseieren i 2013.

Det står det eksplisitt at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal åpnes for oljeaktivitet.

Men det er fort gjort å glemme, ifølge statsministeren.

– Burde ikke den avtalen ligge ganske langt fremme i pannebrasken på denne regjeringen?

– Jo, men det gjør den. Derfor er det også endret.

– Men det har tatt tid. Du var jo selv med på pressekonferansen da dere lanserte denne runden?

– Ja, men vi la ikke frem kartet da. Bare at vi skulle ha en 24. konsesjonsrunde.

– Dette er dårlig politisk håndverk?

– Det er laget et kart og en liste som er bredere enn det som er regjeringens politikk. Slik skal det ikke være, sier Solberg.

Lien: – Kunne vært håndtert annerledes

Olje- og energiminister Tord Lien sier dette om regjeringens helomvending:

– Nominasjonsprosessen er et verktøy for å hente inn oppdatert kunnskap om geologien på norsk sokkel fra oljeselskapene. Det har aldri vært aktuelt å utlyse i 24. runde de områdene som er begrenset gjennom forvaltningsplanene eller samarbeidsavtalen. For å skape ro rundt arbeidet med denne viktige konsesjonsrunden har vi i dag presisert at vi heller ikke ønsker nominasjoner fra selskapene i disse områdene.

– Med den uro dette har skapt ser jeg i ettertid at dette kunne vært håndtert annerledes fra starten av. Når det gjelder det interne arbeidet i regjeringen, er det noe jeg ikke kommenterer på, hverken i denne saken eller andre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder