Listhaug latterliggjort etter redningsstunt

Etter at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) hoppet i Egeerhavet, blir hun latterliggjort og utskjelt for å sammenligne sitt frivillige bad med hvordan båtflyktninger blir reddet opp av havet.

Artikkelen er over tre år gammel

Med journalister og fotografer som vitner, hoppet hun i vannet fra den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss», før en gummibåt kom henne til unnsetning og plukket henne opp.

«I dag skal jeg sitte på en stol i fem minutter for å virkelig kjenne hvordan de lamme har det», skriver advokat Brynjar Meling på Twitter.

«Nei Listhaug har ikke prøvd en mm av det flyktningene opplever. Du har badet med overlevelsesdrakt da 400 druknet», skrev SV-representant Karin Andersen.
Se et utvalg tweets nederst i artikkelen!

Fantastisk å bli reddet

Etter stuntet, som skjedde i overlevingsdrakt og i trygg avstand til land, fortalte statsråden til Dagbladet hvor fantastisk det måtte være å bli plukket opp om man skulle være i ferd med å drukne:

– Når du har på overlevelsesdrakt blir det en helt annen situasjon enn dem som opplever det her på ekte, men øyeblikket man ser en sånn båt hvis man holder på å drukne, må være helt fantastisk, sa hun til avisen.

Listhaug var i Hellas blant annet for å besøke den norske redningsskøyta, som har plukket opp 4863 mennesker fra havet gjennom månedene i tjeneste i Hellas.

Les også: Listhaug står knallhardt på omstridte asylforslag

– Uspiselig stunt

Brynjar Meling forsvarer sin melding på Twitter, og mener at hans sammenlikningen er helt rettferdig.

– Mine fem minutter i stolen reflekterer like lite hvordan det er å være lam, som det hennes tur med våtdrakt i Middelhavet på våren reflekterer det å være båtflyktning, sier han.

– I beste fall kan man beskrive det å bade med pressen til stede, sett i lys av henne holdninger i asylpolitikken, som direkte uspiselig, legger han til.

Listhaug: – En opplevelse

Listhaug selv forteller at hun er stolt av det norske redningsmannskapets innsats.

«Mannskapet på redningsskøyten spurte meg om jeg ville se hvordan de jobber og bli reddet opp av sjøen, og det gjorde jeg med glede. Det var en opplevelse å se hvordan våre norske helter ombord utfører jobben sin med å redde menneskeliv», skriver innvandrings- og integreringsministeren i en epost til VG.

«Jeg er stolt av innsatsen deres. På bare denne båten har de reddet over 3000 liv fra drukningsdøden», legger hun til.

Abid Raja om Listhaug: – En dårlig representant for kristendommen

Ble utfordret til å hoppe

Rikke Lind, Redningsselskapets generalsekretær, tar Sylvi Listhaug i forsvar og sier at det var mannskapet på redningsskøyta som utfordret henne til å hoppe i havet:

– Det er helt vanlig at vi utfordrer politikere til å bli kastet på sjøen. Det å bli plukket opp i en mann-over-bord øvelse er noe vi øver på langs hele kysten, hele tiden. Politikere fra alle partier, inkludert Erna Solberg, har gjort det, sier Lind.

– Vi utfordret Listhaug til å delta i øvelsen, og synes det er sporty gjort av en statsråd å lære hvordan vi jobber med livredning. sier generalsekretæren.

Redningsselskapet fikk 10 millioner kroner fra statsråden for å lære opp greske frivillige til et nasjonalt sjøredningskorps, og Rikke Lind sier at de er svært takknemlig for dette bidraget.

Inspirert på Twitter

Også Thor Bjarne Bore, tidligere sjefredaktør i flere aviser og tidligere leder av Kirkerådet, fant Listhaugs redningsaksjon verdt å spøke med.

«Inspirert av Sylvi Listhaug åpner jeg vinduet i natt for å kjenne hvordan uteliggere har det», skriver Bore.

Andre kritiserer timingen. Badet skjedde dagen etter at minst 400 migranter og flyktninger druknet på vei mot Europa.

- Smørblid minister i et gravkammer. Kanskje noe av det mest absurde jeg har sett i norsk politikk. Ekkel retorikk, skriver Tony Alexander på Twitter.

https://t.co/QlUSUU780a <-- Dersom flyktningene har råd til slike flytedrakter har de ingenting i Europa å gjøre!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder