FÅR GJENNOMGÅ: Olaf Thommessen (t.h.) er ikke nådig i sin kritikk av Lars Sponheim i sin nylig utgitte bok. Foto: Per Tormod Nilsen

Skjeller ut Lars Sponheim

(VG) Venstre-politiker Olaf Thommessen beskriver partileder Lars Sponheim som dum, ikke til å stole på, selvopptatt og hensynsløs i sin nye bok.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Olaf Thommessen er bystyrerepresentant for Venstre i Oslo, og lå i en langvarig strid med Sponheim i tiden han var nestleder i Venstre. Nå kommer han med sitt hittil sterkeste angrep på Sponheim i boken «På innsiden utenfor».

I boken beskylder han Sponheim for manglende evne til å se annet enn sine egne interesser, og beskriver Sponheim som en person som benytter bakholdsangrep og svertekampanjer for å nå sine mål.

«Etter hvert har det gått opp for meg at «You can't beat stupid». Mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves. Når man står overfor en person som Lars, med så begrenset evne til å se noe annet enn sine egne interesser, kan man faktisk ikke vinne frem. Det eneste måtte være hvis man selv lot seg synke ned til et tilsvarende nivå, men dette er ikke noe alternativ», skriver Thommessen.

Upålitelig

Ifølge den tidligere Venstre-nestlederen gikk Sponheim gjentatte ganger bak ryggen hans.

«Ved flere anledninger er jeg blitt oppringt av forferdede journalister - mennesker jeg stoler på, sentrale rådgivere i Venstre, og politikere fra andre partier. De har kunnet referere til såkalt fortrolige møter der Lars har brukt mesteparten av tiden på å sverte meg.»

Han refererer mistanker om at Sponheim flere ganger har servert drittpakker om ham i media, blant annet da de to kjempet om ledervervet i Venstre i 2002:

«Mange har hevdet at jeg ble utsatt for en såkalt «drittpakke» av Lars og hans folk i denne tiden. Lekkasjene i VG var mange. Avisene slo stort opp, tilfeldigvis på denne tiden, at jeg hadde en ubetalt restskatt.
Likeledes kom det for dagen at en av mine ansatte hadde fått lønn en dag for sent, over to sider i Dagbladet. Mange har også hevdet at noe tilsvarende skjedde da jeg trakk meg etter saken om minnefondet.
At det var litt for tilfeldig at den saken kom opp akkurat da, rett før valgkomiteen skulle konkludere i sitt arbeid», skriver Olaf Thommessen.

Han forteller at Sponheim ikke er til å stole på - og at han derfor ikke kunne gå til ham når han kom i vanskeligheter. Derfor informerte han ikke Sponheim om at han og kona Vendela ble avkrevd en halv million kroner av huskjøpere, før saken sprakk i media.

«Jeg måtte smile innvendig da Lars Sponheim tok til orde for at jeg burde forberede ham og andre på denne type saker, «slik at de kunne gå i krigen for meg». Er det en eneste ting som er sikkert, er det at Lars Sponheim aldri går i krigen for andre enn seg selv. (...) Et angrep fra hans side kommer ikke forfra åpent og ærlig.
Dette var faktisk årsaken til at jeg ikke informerte noen i partiledelsen før saken sto på avisenes førstesider. Jeg visste at jeg var alene. Lars og hans folk var ikke til å stole på.»

Maktmisbruk

Også da Thommessen var på sitt svakeste - nyskilt fra Vendela og kort tid etter hjerneblødningen - ble han angrepet av Sponheim.

«Omtrent samtidig kom det et nytt bakholdsangrep fra partilederen. Lars har alltid visst å velge sine øyeblikk. I et stort medieoppslag understreket han at jeg ikke var noen lederkandidat. Han karakteriserte meg negativt på en ganske grov måte», heter det i boken.

Thommessen mener Sponheim drev maktmisbruk. «Lederstilen til Lars gjorde meg ute av stand til å utøve funksjonen som nestleder. Han misbrukte sin posisjon til å underminere min stilling», skriver han.

Thommessen mener det er umulig for Venstre å lykkes som parti hvis ikke partiledelsen blir mer profesjonell.

Ifølge Thommesen skal Sponheim også ha truet med trekke Venstre ut av regjeringen, dersom han selv ikke fikk fortsette som leder.

Tross gjentatte forsøk lyktes det ikke VG å oppnå kontakt med Lars Sponheim i går.

Artikkelen fortestter under bildet

DEN GANG DA: Ekteparet Olaf Thommessen og Vendela Kirsebom på hagefest i 2006. Foto: Frode Hansen

Kritisk til Vendela

Olaf Thommessen opplevde Vendela Kirseboms åpenhet om sine nye forhold og stevnemøter etter skilsmissen som belastende. De to hadde planlagt å skille seg før han fikk hjerneblødning i 2005.
Det skriver Thommessen i sin nye bok, «På innsiden utenfor».

Han er kritisk til ekskonas åpenhet om samlivsbruddet.

«Etter hvert ble det en belastning å forholde seg til min ekskones behov for å være veldig åpen om sitt nye liv - som single, eller som ikke single, at hun datet, var lykkelig eller ikke lykkelig», skriver Thommessen.

Etter å ha fått opplest avsnittet om sin egen åpenhet sier Vendela Kirsebom til VG at hun ikke ønsker å kommentere dette.

- Jeg vil gjerne ligge unna dette. Vi har et godt forhold, sier Vendela Kirsebom.

Thommessen går til frontalangrep på mediene i boken - og i særdeleshet VG. Han beskriver flere artikler i VG som han mener er overdrevne, usanne eller galt vinklet, og han mener VG ikke forvalter makten avisen har på en riktig måte.

Uansvarlig

«Det som likevel gjør VG til et spesielt tilfelle, er at avisen er stor og har en tilsvarende makt. Den har makt over leseren og makt over kilden - altså politikeren eller kjendisen. Denne makten søker man i VG ikke å forvalte på ansvarlig vis, ved å formidle størst mulig grad av sannhet - uten spekulative vrier. Tvert imot søker man primært å bli større, for helst å få monopol», skriver han.

Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG avviser at avisen ønsker noen form for monopolstilling i medielandskapet.

- Påstandene fra Thommesen er lite konkrete og faller på sin egen urimelighet. Jeg forstår ikke hva han mener med at VG helst ønsker å få monopol, sier Solberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder