UTELIV: Ingen synlige tegn på savn etter smarttelefonene utenfor hytta på Eikemo for Elias Eikemo Lundh (12), Rebekka (18), mamma Elisabeth og Ruben (16). Snømannen Kalle er fornøyd med selvhugget juletre, trekjelke og en velbrukt snøskuffe. Foto: Privat

Skjermer seg mot skjerm-jul

Flykter til fjells - uten mobil, nettbrett, TV og PC

Spill på brett trumfer trådløst nett for familien Lundh i julen. For da skjermer de seg mot mobilen og alt som er av digitale skjermer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Noen har sikkert tenkt på hvor dormende deilig det kunne ha vært med en jul fullstendig avlogget fra mobilen, fra nettbrettet, ja kanskje til og med fra flatskjermens evige resirkulering av Grevinnen, Hovmesteren og Love Actually.

Les gjerne: Vi blir stadig mer knyttet til mobilen

Familien Eikemo Lundh tenkte på det, og gjorde noe med det. Tradisjonen tro går de julen i møte på den enkle hytta på Eikemo ved Åkrafjorden i Rogaland.

FAMILIE-SKITUR: «Team Eikemo Lundh» fotografert på juleskitur i ikke helt nypreparerte løyper på Eikemo. Fra høyre: Mamma Elisabeth Eikemo Lundh, Elias, Rebekka, Åshild og Ruben Alexis. Foto: Privat

Der er det verken vei eller mobildekning. Det er hele familien glad, for, insisterer pappa Alexis Lundh (44) overfor VG.

Med fire ungdommer som vanligvis har smart-telefonen som en av sine mest brukte «kroppsdeler», er det grunn til å ettergå farens lovprising av det mobilfrie juleliv. Eldstedatter Åshild er et nøkkelvitne som stadfester at julen foregår helt uten routere og trådløse nett.

Fikk du med deg denne? Dette mener eksperter om mobilbruk i møter


– Det gir meg en helt spesiell frihetsfølelse å komme til hytta på Eikemo i julen. Jeg slipper å sjekke mobilen for de siste Snapchat-meldingene, sier Åshild Eikemo Lundh til VG.

Hun kobler rett og slett ut Facebook. Hun har lagt merke til at hele familien blir mer tilstede der de sitter og står enn i den digitale hverdagen. Åshild er 20 år og vanligvis en racer på mobilen og i sosiale medier.

Les også: Her funker mobilforbudet

Hun beskriver en slags innflyvnings- og landingsprosess når hun forteller om transformasjonen fra digitale hverdager til hellige juledager på hytta.

MOBILFRI SONE: Julehytta på Eikemo blir fristed og samlingssted for enda en julehøytid i familien Eikemo Lundhs liv. Foto: Privat

– Det er så viktig å koble av fra en hverdag der man nærmest er pålogget 24-7. Men det tar litt tid å lande. Når vi fyrer opp i vedovnen og får på oss ullsokkene, er det som at behovet for å oppdatere og følge med er borte vekk, så mobilen blir liggende i vinduskarmen, forteller Åshild til VG.

Rektor til VG: Ta fra de unge mobilen før leggetid

Pappa Alexis følger opp og beretter om lange julefrokoster, brettspill-økter og samtaler som kan vare til langt på natt.

Skjer noe med hodet

FØR JULEFERIEN: Alexis Lundh bruker mobiltelefonen aktivt - også til å snakke i - før han drar på mobilfri juleferie på hytta sammen med familien. Foto: Privat

– Bare det å sette seg ned nærmest uten tidsbegrensning for å lese i en bok, er jo helt vanlig på hytta i jula. Eller å komme seg utendørs i forfriskende friluft for en tur og fysisk aktivitet, beskriver Alexis Lundh.

For ham og familien blir julen en spesielt fredelig tid der de seks fester oppmerksomheten på hverandre. Samtidig skjer det noe oppe i hodet etter en dag eller to frikoblet fra det digitale, mener Lundh bestemt.


– Jeg blir mer til stede. Ofte når familien er sammen ellers, så er mobilene der hele tiden. Vi snakker sammen, men noen sjekker kanskje Instagram-feeden eller noe annet samtidig, sier ungdomspappaen.

Han er nok over snittet bevisst på mobilbruk, og holder blant annet foredrag om dette i jobben sin. Samtidig som han ser den enorme gleden folk har av de nye digitale verktøyene, så har det også en bakside.

– I møter med mennesker så forsvinner ofte blikket ned på mobilskjermen. Øynene flakker. Det svekker oppmerksomheten mellom de som fysisk møtes, sier Lundh.

Kjennetegn på avhengighet

Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøgskole, har formulert noen typiske kjennetegn på overdrevet mobilbruk.

• Når du i alle sammenhenger kikker i mobilen, sjekker meldinger, e-post og sosiale medier enten du er i møter, teater, på kino eller i middager.

• Når du ikke klarer å la være, bortsett fra når du sover. En ekstrem bruk ligger tett opptil ulike former for avhengighet, viser hjerneforsking.

Det som skjer ved mobilavhengighet er at hjernen har glede av stimuleringen og utløser dopamin. Etter en stund vil hjernen ha mer.

– Dette er vanenes forbannelse. Hjernen lærer seg dette enormt raskt. Den vil ha belønning, noe som trigges ved å få brukeren til for eksempel å sjekke mobilen, sier Andreassen til NHHs egen publikasjon, NHH Bulletin og forskning.no.

NHH-professoren advarer mot at mobilen kan styre folks atferd, og at hjernen kan få en slags abstinens om den ikke blir konstant stimulert.

– Den kan bli hyperstimulert med disse mediene, og hjernen elsker å bli hyperstimulert. Ellers kan den bli rastløs. Den kan si - uten at du er bevisst om det; sjekk Facebook!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder