Prest holdt minnestund for død 13-åring: – Det kunne kanskje vært unngått

Søndag snakket sogneprest Knut Grønvik til forsamlingen som kom for å sørge over den døde 13-åringen. Til VG sier han at jenta hadde vanskeligheter som kanskje ikke har blitt møtt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En rekke barn og deres foreldre gikk søndag de drøyt 100 snødekte meterne fra Lommedalen kirke, hvor det hadde vært åpen kirke, og til Mølladammen skole, hvor samlingen fortsatte.

Her møttes venner, foreldre og tidligere skolekammerater for å minnes den 13 år gamle jenta som nyttårsaften ble funnet død på en hytte i Valdres. Søndag formiddag ble det kjent at jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Ifølge NRK hadde politiet sjekket adressen for barnevernet i slutten av november, men den gangen var det ingen som var på adressen. Prest i Lommedalen kirke, Knut Grønvik, kjente ikke selv jenta, men har snakket med flere av venninnenes foreldre, og har fått en oppfatning om 13-åringens situasjon.

– Det er en 13-åring som er død, og det kunne kanskje vært unngått. Men jeg vet ikke hvordan, sier han til VG søndag kveld.

– Hva mener du med det?

– Hun hadde vanskeligheter som kanskje ikke ble møtt.

Mange er triste

Søndag samlet 13-åringens venninner, deres foreldre og andre i lokalmiljøet seg i Lommedalen kirke. Der snakket presten og andre med jentas venner.

– Hvordan takler de dødsfallet?

– Det er veldig forskjellig. Det jeg kan si er at det er veldig blandede følelser, og mange er selvfølgelig triste. Noen føler seg hjelpesløse, og lurer på om det er noe de kunne gjort som venninner. De trenger hjelp til å sortere følelsene sine, og det har vi prøvd å hjelpe dem med.

Grønvik fikk vite om dødsfallet allerede 1. januar gjennom foreldre som hadde barn som var venner med 13-åringen.

– Da visste vi ikke mer enn at hun var død. I dag kom nyheten om at det kanskje var mer dramatiske omstendigheter, sier han.

Les også: 13-åringen døde på hytte

Saken fortsetter under bildet

LYS OG ROSER: Prest i Lommedalen kirke i Bærum, Knut Grønvik, holdt i søndagens minnestund for den 13 år gamle jenta som torsdag ble funnet død. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Forferdelig trist

Jenta var inntil i høst elev ved Mølladammen skole i Bærum, og det er foreløpig ikke kjent hvorfor moren og datteren befant seg i Valdres.

Skolen jenta gikk på åpnet også dørene søndag kveld. Der hadde de tent levende lys, og pyntet med hvite blomster. Rektor ved Mølladammen skole, Gretha Storevik husker jenta godt, men kjente henne ikke personlig.

– Hun gikk her bare i noen få uker. Jeg tror hun hadde det bra her. Jeg har ingen grunn til å tro noe annet.

– Hvordan har lærere og elever mottatt beskjeden?

– Det er juleferie, så vi har gitt beskjed til alle foreldre og ansatte via tekstmelding, og vi har ringt de som kjente henne best. Vi synes alle det er forferdelig trist og tragisk.

Flere elevere, foreldre og ansatte samlet seg på Mølladammen skole etter minnestunden i kirke.

– De fleste var i kirken først og jeg tror mange brukte mye følelser der, så når vi kom ned hit var stemningen veldig rolig. Da satt elevene stort sett og pratet sammen.

– Lokalmiljø i dyp sorg

Skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune sier til VG at skolen fikk flyttemeldingen i høstferien. Hun vet ikke hvorfor familien flyttet, men sier til VG at de hadde et feriested i området.

– Det er et lokalmiljø som er i dyp sorg. Hun har bodd her i mange år, og lokalmiljøet er sterkt preget av denne hendelsen, sier hun til VG.

Saken fortsetter under bildet

VAKT PÅ ÅSTEDET: En sivil politibil sto søndag kveld parkert på hyttetunet hvor den 13 år gamle jenta ble erklært død på nyttårsaften. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ettersom 13-åringens dødsfall nå etterforskes som mistenkelig har Herikstad tenkt til å gå gjennom jentas tid på skolen, og se hvorvidt hun har vært involvert i mobbesaker eller andre ting som kunne påvirke hennes hverdag på skolen.

– Hver tue skal snus i forhold til denne saken.

Obduksjonsrapport ventes mandag

Det var moren som kontaktet nødetatene nyttårsaften. Luftambulansen fant jenta død da de ankom adressen i Valdres, og valgte deretter å varsle politiet.

– Forhold på stedet, satt i sammenheng med at personell fra luftambulansen varslet politiet, gjorde at vi anså dødsfallet som mistenkelig. I sum var raskt klart at dette var forhold som skulle under etterforskning, sa politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt til VG søndag.

Moren ble tatt hånd om av helsevesenet umiddelbart etter at politiet kom til stedet nyttårsaften, og har siden vært til behandling. Helsetilstanden hennes gjør at hun foreløpig ikke er avhørt.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent. Politiet venter svar på en foreløpig obduksjonsrapport mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder