Kari Hilde French: – Gleden er ubeskrivelig

Joshua Frenchs mor takker norske myndigheter for deres hjelp med å få sønnen hjem fra Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, publiserte onsdag kveld et innlegg på sin blogg. Der skiver hun om den spesielle dagen da sønnen kom hjem fra Kongo.

I blogginnlegget takker hun norske myndigheter for hjelpen med å få sønnen hjem til Norge etter at han har vært fengslet i Kongo i åtte år.

«Og takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig!», skriver Kari Hilde French om sønnen.

Erna Solberg: Joshua French er løslatt av hensyn til Kari Hilde French

Hun takker også Gud:

«Først og fremst ønsker vi å takke Vår Herre som lar oss oppleve Joshuas hjemkomst på selveste frihetsdagen vår», skriver hun om hjemreisen som skjedde på nasjonaldagen 17. mai.

Bakgrunn: Dette er Kongo-saken

I blogginnlegget, som også er signert søsteren Hannah French, trekkes støtten fra familie og venner frem.

«Vi takker Joshuas enestående samboer som har holdt ham oppe med sin kjærlighet», skriver de.

TAKKNEMLIG: Kari Hilde French har jobbet i mange år for å få sønnen hjem fra Kongo. Her er de fotografert sammen under rettsaken i 2014. Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Solberg snakket med moren

I blogginnlegget takker French spesielt statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende for deres innsats i å få sønnen tilbake til Norge.

«I dag feirer vi 17. mai, vår nasjonaldag. Jeg har i løpet av livet mitt bodd i mange forskjellige land. Er det noe jeg alltid har kjent på så er det takknemlighet for å være norsk. Det har vært vanskelig for mange kongolesere å forstå at Norge har lagt så mye ressurser i å få hjem en vanlig statsborger. Menneskeverdet er en viktig verdi i vårt samfunn. La oss fortsette å holde det høyt i akt», skriver hun.

Bakgrunn: Hemmelig avtale kan få French hjem

På pressekonferansen onsdag kveld opplyste Solberg og Brende at de ikke har vært i kontakt med French etter at han kom hjem til Norge, men at de har snakket med moren.

– Statsministeren ringte ikke til moren før flyet hadde tatt av fra Kongo, sier Brende til VG.

– En vet aldri. Vi har opplevd mange situasjoner der vi har vært nære løsninger før. Så denne gangen skulle vi se at han lettet før vi kunne si at vi hadde løst det, sier Solberg til VG.

Sørger over Moland

Moren beskriver de siste årene som en tid fylt av «enorme belastninger og påkjenninger». I blogginnlegget ber French om at mediene lar familien få ro en tid fremover.

Les også: Kari Hilde French frykter for sønnens liv

Samtidig skriver hun at familien kjenner på sorg i dag.

«Våre tanker går til familien Moland som ikke fikk sin sønn hjem med livet i behold. Vi deler smerten med dem», skriver French.

I august 2013 ble Tjostolv Moland funnet død i cellen han delte med French i Kongo. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord, men senere ble French dømt til livstid i fengsel for overlagt drap på Moland.

Kom hjem 17. mai

I går ble Joshua French (35) løslatt fra fengselet i Kongo, og han ankom Norge klokken 11.00 onsdag 17. mai.

Statsminister Erna Solberg opplyste på en pressekonferanse at norske og kongolesiske myndigheter har kommet til enighet om at French overføres til Norge.

Kongelsiske myndigheter har lagt vekt på humanitære forhold i saken og hensynet til moren hans, Kari Hilde French, ifølge statsministeren.

Les også: Avtalen ble undertegnet i Kongo i går

I Norge vil han få nødvendig helsemessig oppfølging. Utenriksminister Børge Brende påpekte på pressekonferansen at French ikke har noen dom mot seg i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder