VG-KOMMENTATOR: Eirik Mosveen. Foto: Robert S. Eik, VG

Biologisk erkevås

Kommentar av Eirik Mosveen

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jeg husker godt hvilket sjokk det var første gang det gikk opp for meg at det var fullt mulig å være idiot og professor - samtidig.

Da raste barndommens møysommelig oppbygde innbilte sosiale maktpyramide sammen. Den har aldri reist seg siden. I dag er jeg kommet til at det fremste kjennetegn ved oss mennesker er at vi er dumme. Men det er variasjoner over dumhet. De minst dumme omtales av andre gjerne som kloke og kunnskapsrike.

Hva mener du om denne saken? Delta i debatten i kommentarfeltet!

Og sjelden er vi så dumme som når vi tror vi vet.
Jeg vil ikke påstå at professorene Dag Hessen og Bjørn Grinde er idioter. Det kan godt hende at de til og med er mindre dumme enn snittet av befolkningen.

Men i Dagsavisen i dag hevder altså de to professorene i biologi - Hessen og Grinde - at folk som bor på Oslos vestkant er penere enn de som bor på Oslos østkant.

Selv har jeg bodd begge steder, uten at det har hjulpet.
Av en eller annen grunn forestiller enkelte seg at det er blitt moderne igjen å bringe til torgs gammelt biologisk tankegods fra fagets mørkeloft, si gjerne mellomkrigstiden.

Vårherre har tilsynelatende alltid hatt en helt egen glede av å kødde det til for biologer, ved å kline talent og dumhet utover både raser, kjønn og geografisk opprinnelse på en monumentalt lite forutsigbar måte.

Og jeg mistenker Ham for å bli like ekstatisk hver gang han kan få en professor til å fremstå som allsidig ubegavet offentlig. Derfor tror jeg Han leste Dagsavisen med den størst tenkelige fornøyelse i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder