Etterlatte kritiske til politiets internevaluering

«Hadde politiet rykket ut med en gang, ville de spart mange ungdommers liv»

(VG Nett) Politiets beklagelse kom alt for sent og er for utydelig, mener flere foreldre som mistet barna sine på Utøya 22. juli.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Anne Stine Sæther
 • Jarle Grivi Brenna
 • Jorunn Stølan
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

- Beklagelsen var på sin plass. Men Gud hjelpe meg så sent den kom. Det er åtte måneder siden dette skjedde. Verdien av politiets beklagelse synker proporsjonalt med hvor lang tid det har gått, sier Kolbein Fridtun.

Han er far til Hanne Kristine Fridtun (19), som ble drept ved Pumpehuset på Utøya.

At datteren trolig døde rundt klokken 18.15, mens politiet fortsatt stod på landsiden, gjør det enda verre for familien fra Sogn og Fjordane.

MISTET DATTEREN: Kolbein Fridtun. Foto: Hallgeir Vågenes

- Hanne Kristine var blant de siste som ble drept. Hadde politiet rykket ut med en gang, ville de spart mange ungdommers liv. Blant dem er Hanne Kristine, sier Kolbein Fridtun.

Han får støtte fra Grete Foslund Dahl, som mistet datteren Åsta Sofie Helland Dahl på Utøya.

- Det er veldig godt å få den innrømmelsen fra politiet om at alt ikke gikk så bra. Vi fikk beklagelse på de tingene vi har stilt spørsmål ved fra dag én. Samtidig har det gått alt for lang tid, og beklagelsen har sittet alt for langt inne, sier Dahl.

- Liv kunne vært spart

Det var torsdag at Olav Sønderland la frem den interne evalueringen av politiets innsats under angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli i fjor.

Under pressekonferansen beklaget politidirektør Øystein Mæland at politiet ikke klarte å pågripe gjerningsmannen fortere.

Han antydet også at liv kunne vært spart dersom det ikke hadde vært for at politibåten fikk motorhavari. Ifølge evalueringsrapporten til politiet i Nordre Buskerud, ble politiet 16 minutter forsinket.

- Hvert minutt var ett minutt for mye. Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært stanset før, sa Mæland under pressekonferansen.

- Det er fryktelig å få den beskjeden, å vite at han kunne vært stoppet. De visste jo hvem han var, sier Fosland Dahl.

Samtidig ble evalueringen en bekreftelse på det mange av de pårørende lenge har sagt - at langt fra alt gikk som det skulle.

- I politiet står det ikke bra til i det hele tatt. Det har vi forstått på måten de har håndtert dette på, sier Fridtun.

Han jobber selv i det frivillige brannvesenet på hjemstedet og har ofte ventet på politiet.

- Jeg registrerer at de kom sist. Det er sånn politiet gjør det. I brannvesenet har du sekunder på å komme deg ut. Det burde være det samme med politiet. Det er veldig skuffende at den etaten ikke har krav til responstid. Denne situasjonen må endre det. Det er nødt til å bli resultatet at dette. Hvis ikke må vi ta hånd om ting selv og borgervern er ikke riktig. Jeg vil ha et politi som er opp og går, sier Fridtun.

MISTET DATTEREN: Grete Foslund Dahl. Foto: Scanpix

Mange ubesvarte spørsmål

Også Foslund Dahl mener evalueringen delvis innrømmer alt som gikk galt.

- Ut fra det som ble sagt, så oppfatter jeg det som en total kollaps i kommunikasjonen, på flere plan. Det gjaldt både innad i politiet og ut mot oss pårørende, sier hun.

Selv satt Foslund Dahl hjemme i Vadsø, hundrevis av mil unna Utøya da terroren rammet. I åtte timer ringte hun det hun kom over av telefonnummer, men kom aldri frem.

- Den delen av det har vi kjent på kroppen. Men også i ettertid har jeg henvendt meg til politiet uten å få svar, og uten å få bekreftelse på at de har mottatt noen henvendelse i det hele tatt, sier hun.

Hun setter derfor pris på at politimester Anstein Gjengedal er tydelig på et av spørsmålene hun har vært mest opptatt av, nemlig hvorfor ikke politihelikopteret ble tatt i bruk.

Samtidig sitter hun fremdeles med mange ubesvarte spørsmål.

- Jeg føler fremdeles ikke jeg har fått gode nok svar på hvorfor det ikke ble tatt i bruk sperringer, og hvorfor det tok så lang tid med etterlysningen av ham. Det kunne forhindret hele Utøya.

- Føler du at du kan komme deg litt videre etter denne redegjørelsen?

- Jeg føler at jeg har fått en bekreftelse på at vi som pårørende har kommet med berettiget kritikk, så den belastningen kan vi legge bak oss. Samtidig gjenstår det spørsmål som vi ikke har fått svar på, som jeg håper og tror at 22. juli-kommisjonen vil gjøre på en utfyllende måte, sier hun, og legger til:

- Jeg skjønner at man som land ikke kunne være forberedt på dette. Men det var ikke en stor organisasjon, det var én mann. At han kunne gjennomføre så mye uten å bli tatt, er likevel ufattelig, sier hun.

Les også: Mistet barna på Utøya: - Glad politiet beklager

- Beklager kun båthavariet

Leder for den nasjonale støttegruppen, Trond Henry Blattmann, er skuffet over politiets evaluering.

- Den eneste ordentlige beklagelsen jeg får, er for motorhavariet på båten. Vi er glade for ydmykheten, og at Mæland beklager at det tok for lang tid, men samtidig så sier han at han ikke vet om kortere tid ville gjort at flere liv kunne vært spart. Det er kanskje en problematisering som burde vært drøftet noe mer, sier Trond Henry Blattmann, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Blattmann mistet selv sønnen Torjus Jacobsen Blattmann (17).

- Er du enig i den konklusjonen?

- Nei, jeg er jo selvfølgelig ikke enig i den konklusjonen. Jeg mener at en time og ti minutter etter at varsel blir gitt, det er for lang tid, sier han.

Alf Vederhus er far til Håvard Vederhus (21), som ble skutt ved pumpehuset ca. klokken 18.15, som en av de 15 - 20 siste av gjerningsmannens ofre.

- Angående Nordre Buskeruds innsats kan jeg ikke se at de beklaget annet enn at båten var overbelastet og tok inn vann. Et kritisk punkt som ikke ble tatt opp, var de 7 polititjenestemennene fra Nordre Buskerud som ventet på beredskapstroppen på landsiden, i stedet for å organisere båttransport for å komme seg raskest mulig til Utøya, sier han.

Han sier det er bra med en beklagelse på at politiaksjonen tok for lang tid - og at dette fikk konsekvenser for hendelsesforløpet 22. juli.

- Men jeg føler fortsatt at det er mye som gjenstår å ta tak i for 22. juli-kommisjonen, sier Alf Vederhus.

OVERLEVDE: Adrian Pracon (22). Foto: Helge Mikalsen

Overlevende: - Gjør mye for følelsene

Også Adrian Pracon (22) mener beklagelsen burde ha kommet tidligere. Han ble skutt på Sydspissen som en av de siste, men overlevde ved å spille død. Han bærer fortsatt fragmenter fra kulen i kroppen.

- Politiet har gjenvunnet mye tillit hos meg etter dagens presentasjon. Ved å vise ydmykhet, forståelse og ved å beklage. Det gjør mye for følelsene mine at de sier de beklager, sier Pracon.

- Hvorfor er det viktig at de beklager?

- Det har vært en spesiell holdning hos politiet tidligere. De har ikke kunne gi mange konkrete svar. I dag kom det endelig en del svar, og de viste det menneskelige mange har savnet: Ved å si beklager.

- Har politiet vært for avfeiende tidligere?

- Helt klart. De har vært veldig lite imøtekommende, og hatt en nærmest arrogant holdning. Det har vært vondt å oppleve når man hadde kunne trengt en mer ydmyk og forståelsesfull framgang, slik de endelig viste i dag.

Les også

 1. Mistet barna på Utøya: - Glad politiet beklager

  (VG Nett) De mistet barna sine på Utøya. Nå er de fornøyde med at politiet innrømmer at feil ble begått 22. juli.
 2. Utøya-etterlatte rystet over politisvikt

  (VG Nett) Mor og etterlatt Randi Perreau er rystet over svikten i kriseberedskapen som nå avdekkes i stadig større grad.
 3. Aasland ber studieledere ta hensyn til rettssaken

  Etter 22. juli har mange studenter klaget på manglende tilrettelegging av studiene for dem som ble rammet av…
 4. Dropper oppreisningssaker under rettssaken

  Bistandsadvokatene for ofrene og etterlatte etter 22. juli dropper oppreisningssaker under rettssaken mot Anders Behring…
 5. Rapport: Oppfølgingen av terrorofrene har vært for dårlig

  Pårørende og etterlatte etter terrorangrepene har fått for dårlig oppfølging, fastslås det i en ny rapport.
 6. Bistandsadvokater om Breivik-tiltalen: - Ideelt sett ønskelig om alle hadde vært nevnt

  Mange terrorofre er skuffet over ikke å være nevnt i tiltalen. Bistandsadvokatene skjønner at en grense måtte trekkes.
 7. Ikke nevnt i tiltalen: - Han prøvde å drepe meg også

  (VG Nett) Etter å ha svømt for livet fra Anders Behring Breiviks kuler, er det tungt å ikke være del av tiltalen, mener…

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. - På vegne av norsk politi: Beklager!

 2. Mistet barna på Utøya: - Glad politiet beklager

 3. Måtte bruke startkabler under Utøya-utrykning

 4. Politi-utvalg avdekker kommunikasjonssvikt 22. juli

 5. Utøya-etterlatte rystet over politisvikt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder