STOLTE: VG-redaksjonen, med magasinredaktør Jane Throndsen og ansvarlig redaktør Torry Pedersen i spissen, gleder seg over å kunne tilby leserne et skinnende nytt lørdagsmagasin. Foto: Robert Eik, VG

VG slipper nytt magasin: Heftig og begeistret

Vi fikk konkurrentene til å trille terning på VGs nye helgemagasin.

 • Mona Grivi Norman
 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over syv år gammel

Redaktører i kjendispresse, gravemagasiner og dagsaviser har vurdert nye VG Helg som lanseres i dag.

Dommen fra samtlige ble terningkast fire.

- Dette er kompetente og dyktige fagfolk med relevante og gode tilbakemeldinger, sier VGs ansvarlige redaktør Torry Pedersen.

- Hvilket terningkast ville du selv gitt?

- Treningskast fem.

Fordi det alltid er noe å strekke seg etter.

DOBBEL FORSIDE: VG lanserer nytt magasin lørdag. Her er faksimile fra dagens forside.


Men jeg gir høyere karakter enn mine kolleger fordi jeg synes VG Helg har «edge», stor stoffbredde, saker som virkelig berører deg, og intelligente stoppunkter.

- Og selvsagt fordi vi som jobber i VG og VG-leseren av natur er noe mer heftig og begeistret!

Anmelderne omtaler det nye helgemagasinet som «helstøpt», «freshere» og med en forside «ingen andre enn VG kunne laget».

HVA MENER DU OM NYE VG HELG? SKRIV DIN MENING HER

VG-identitet

Men mange av anmelderne mener nye VG Helg nå er blitt svært likt Dagbladets Magasinet.

- Formatet er jo nesten det samme for både D2 og Dagbladet Magasinet, det kan gi en umiddelbar opplevelse av likhet.

Men nye VG Helg har en tydelig VG-identitet, sier magasinredaktør Jane Throndsen som har 18 år bak seg i Dagbladet.

- I alle de månedene vi har jobbet med det nye skinnende VG Helg har vi heller latt oss inspirere av de beste i magasinklassen der ute i verden, sier Throndsen.

- Hva er det leserne nå får?

- Et helt nytt magasin som skal gi folk noe å snakke om.

De lange leserhistoriene, de uforglemmelige bildene og helgefølelsen. Håpet er at vi skal bli uunnværlige for folk på en lørdag.

Flere av Norges fremste magasineksperter mener det er riktig av VG å legge penger i et nytt magasin.

- Leserne har tid til å slappe av med godt lesestoff, og helgemagasiner gir oss god samvittighet: Vi får litt aktualitet og nyhet, og da føles det ikke som vi har kastet bort tiden, selv om vi har koblet av, sier medieforsker Jens Barland ved UiO som nylig skrev doktorgrad om VGs produktutvikling.

Barland mener også featurejournalistikk blir viktigere fordi det i større grad skiller papiravisene fra nettavisene.

Magsiner gir leseropplevelse

Printansvarlig Jan Vincent Jørgensen i mediebyrået Carat synes det er fornuftig å gjøre helgemagasinet mer attraktivt for annonsørene.

- Jeg tror det også gjelder for leserne. Vi ser jo at magasiner holder overraskende bra stand i et digitalt marked, og folk har en interesse av å få en leseropplevelse når de har tid til det. Det får de i større grad med et penere produkt.

Konkurrentenes dom over VGs nye magasin:

- Forsiden kunne ingen andre enn VG laget
Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet

MORGENBLADET: Anna B. JEnssen Foto: Morgenbladet

VG:s terninger viser 4 prikker

Gratulerer med ny blekke! Tabloidmagasin er en egen sjanger og dere treffer godt. Dette er på sett og vis en kombinasjon av God kveld Norge-glam og VG-dna-et, store kjendiser, store følelser og en dasj nyhet. Bra rekke med kommentatorer.

Det er god rytme i magasinet, fin blanding av korte og lange saker. VGs uttrykk, fete overskrifter og hypereffektiv bildebruk, har påvirket alle andre norske aviser. Dette magasinet representerer et brudd i så måte, med en mer klassisk avistypografi lånt fra en konkurrent i tabloidmarkedet. Det er forferdelig likt Dagbladet Magasinet, er det ikke?

Forsiden kunne ingen andre enn VG laget. Den er mildt sagt oppsiktsvekkende, et nær fullkomment brudd med den gode smak. For noen herlig frekk, for andre både sexistisk og rasistisk.

- Freshere og stiligere
Kjersti Løken Stavrum, redaktør i A-magasinet

A-MAGASINET: Kjersti Løken Stavrum Foto: NTB Scanpix

VG:s terninger viser 4 prikker

Gratulerer med et langt freshere og stiligere VG Helg! At konkurrenter fornyer seg er viktig for oss alle, da skjerper vi oss enda mer.

VG Helg er blitt renere og har fine grafiske elementer. Innholdet er av god magasinkvalitet, flere morsomme nye spalter. Selv er jeg ikke noe glad i konstruerte bilder med innhold som er regissert fra redaksjonen, slik som det er på coveret med Ari Behn denne førsteutgaven og som jeg forstår at VG Helg skal satse på. For meg innebærer det mye innsats som heller burde vært brukt på nettopp journalistikk og virkeligheten. Med denne omleggingen er VG Helg og Dagbladet Magasinet blitt svært like hverandre. Ideene, sakene og formidlingen blir enda mer viktig for hvilken avis som kommer til å vinne kampen om leserne.

- Et helstøpt magasin
Jo M. Bredeveien, redaktør i magasinet Plot

PLOT: Jo M. Bredeveien. Foto: Plot

VG:s terninger viser 4 prikker

Herlig! At et mediehus satser tungt på å (re-)lansere et magasin i vanskelige tider, og at resultatet er så bra som nye VG Helg, får et journalisthjerte til å glede seg.

Nye VG Helg er solide saker. Designen er inviterende. Bildene er gode, bildeflatene passe store. Miksen mellom korte og lange saker sitter, seksjoneringen passe smart og tydelig. Forsiden er frekk nok og gir lyst til videre lesning, og oppslagssaken leverer også inni magasinet.

Reportasjene er godt komponert; miksen mellom traust og nytt er trolig helt riktig for VG Helgs lesere. VG Helg er et helstøpt magasin. Da tåler man noen skjønnhetsfeil i første utgave. Det skal nok ikke mange utgaver til før magasinet fortjener enda flere øyne på terningen.

- En ansiktsløftning
Knut Kristian Hauger, ansvarlig redaktør i Kampanje

KAMPANJE: Knut Kristian Hauger. Foto: Frode Hansen, VG

VG:s terninger viser 4 prikker

VGs nye lørdagsmagasin er ved første øyekast blitt til forveksling lik Dagbladet Magasinet. Når man blar igjennom VGs nye magasin, som har blitt langt mer stilig og glossy, kommer det tydelig frem at Jane Throndsen, Dagbladets tidligere Magasinet-sjef, er hentet inn til stillingen som ny magasinredaktør i VG. Hun har like fullt gitt VG Helg en ansiktsløftning og designen er ren og pen. Dette kommer til å slå an blant annonsørene.

Vi savner det kraftigere og mer gjenkjennbare VG-stempelet på magasinets nye visuelle profil. VG-logoen er tydelig på forsiden, det er vel og bra, men avisens identitet og sjel er utvannet innover i magasinet. Vi tror imidlertid at leserne vil sette pris på produktet.

- Digger Ari Behn-vrien
Ellen Arnstad, sjefredaktør i Se og hør

SE OG HØR: Ellen Arnstad. Foto: Mattis Sandblad, VG

VG:s terninger viser 4 prikker

Jeg synes at det er mye bra journalistikk i VG Helg, jeg digger Ari Behn-vrien og hårene reiser seg når jeg leser historien om «En pappa går videre».

Virkelig bra!

Jeg liker bildet av Ari Behn og aktmodellene godt. Det både overrasker og provoserer.

Det er mye å lese i VG Helg, men noe blir likevel for lite forløst for meg. Litt for mange fiffige vignetter som jeg ikke helt skjønner - mye Liv og Lyst... Litt for «flinkt» tvers igjennom.

Det som til syvende og sist trekker ned for meg er at det er altfor likt Dagbladets Magasinet. Medie-Norge trenger mer mangfold og unikhet. Her treffer ikke VG Helg planken godt nok på dette første forsøket.

- Dette er bra håndverk
John Arne Markussen, ansvarlig redaktør i Dagbladet

DAGBLADET: John Arne Markussen Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

VG:s terninger viser 4 prikker

Det revitaliserte VG Helg framstår som pent og godt komponert, men magasinfaglig sett er det lite nyskapning å spore. Innholdsmessig er det en fin miks, kanskje noe mykere enn Dagbladets Magasinet.

Bildejournalistikken er god, veldig god. De store flatene utnyttes godt enten vi snakker om portretter eller innholdsrike reportasjebilder.

Til bransjenettstedet Kampanje sier redaktør Jane Throndsen: «Designet skal være et ektefødt barn av VG - det skal ha VGs DNA». Vel, vel. Her må det ha skjedd en forveksling på fødestua. Dette er veldig mye etterligning av Dagbladets Magasinet. Det gjelder layouten, bildebruk, utbrettscover, - til og med bylinebilder av reporterne - er inspirert av Magasinet. Og formatet er identisk.

Hva misunner jeg VG i premierenummeret?

Jo, historien «En pappa går videre» - den hjerteskjærende fortellingen om Knut Birkeland som mistet sine to døtre i den såkalte Bygdøyulykken.

Gratulerer. Dette er bra håndverk. Men hvorfor tok det så lang tid når originalen var ute allerede i 1999?

Flere artikler

 1. VGs Jane Throndsen årets
  kvinnelige medieleder

 2. Dagbladet og Ida Fladen latterliggjøres for «kroppshysteri»-bilde

 3. Fryd og forferdelse over nye VG Helg

 4. VG gir deg reiselyst

 5. VG best igjen.no!

Fra andre aviser

 1. Ros til nye A-magasinet

  Aftenposten
 2. Romsdals Budstikke er årets avis

  Bergens Tidende
 3. Pris til Fædrelandsvennen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no