- SNAKKET MED PARTILEDELSEN: Trond Birkedal (31) skal ha snakket om overgrepsanklagene med Frp-ledelsen i 2009. Foto: Scanpix

Forsvarer: - Birkedal diskuterte overgrepsanklager med Frp-ledelsen

(VG Nett) Overgrepssiktede Trond Birkedal skal ha diskutert overgrepsanklagene mot ham med Frps generalsekretær allerede for halvannet år siden.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ifølge Stavanger Aftenblad skal samtalene ha funnet sted etter at Birkedal ble informert om at en 15-åring hadde fortalt andre Frp-medlemmer om et angivelig overgrep.

Lederen av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Ove Vanebo, skal ha fått høre om overgrepsanklagene. Sammen skal Birkedal og Vanebo ha kontaktet generalsekretær Geir A. Mo allerede i 2009.

Av generalsekretæren skal Birkedal ha blitt rådet til å kontakte en advokat. Ifølge Stavanger Aftenblad ble advokatfirmaet Thommesen AS, som har kontorer i Oslo og Bergen, kontaktet.

Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin, bekrefter at klienten hans tok opp overgrepssaken med ledelsen i Frp for en god stund tilbake.

- Jeg vet at det har vært kontakt mellom min klient og ledelsen i Frp om overgrepsanklagene. Hvem i ledelsen han var i kontakt med, vet jeg ikke. Nøyaktig når dette fant sted, kan jeg heller ikke si med sikkerhet, men det kan stemme at det var i 2009, sier Sjødin til VG Nett.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VG og VG Netts journalister her

- Flere visste

Også en tidligere sentral tillitsvalgt i FpU hevder at Vanebo ble varslet.

- Den da 15 år gamle gutten fortalte meg at han hadde opplevd en episode med Trond (Birkedal, journ.anm) som han opplevde som ubehagelig. Det ble fortalt også til flere personer, og jeg snakket med Ove Vanebo om den episoden og hva som kunne gjøres med den, sier kilden til VG.

BAKGRUNN: Birkedal siktet for seksuell omgang med mindreårig

Tidligere har også bistandsadvokaten til den 17 år gamle gutten som Birkedal skal ha forgrepet seg på, sagt at generalsekretær Mo visste om overgrepsanklagene.

- Min klient ga beskjed om dette til sentrale personer i FpU-ledelsen for lenge siden. Jeg vet ikke nøyaktig når dette var, men det er snakk om lang tid, sa bistandsadvokat Hege Salomon til VG Nett i går.

Hun har senere presisert dette med at i hvert fall generalsekretær Mo fikk beskjed.

- Hårreisende

Sentrale tillitsvalgte i Frp som VG har snakket med, sier at det må få konsekvenser dersom Frp har håndtert Birkedal-varslingene feil.

En stortingsrepresentant, som vil være anonym, mener at Mo bør gå av dersom det er riktig at han er blitt varslet.

- Det er hårreisende om han har visst om dette. Det bør snart gå en grense for hva man kan akseptere fra Geir Mo, sier representanten.

VG Nett har ikke lyktes med å få kontakt med Mo og Vanebo torsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder