KLARGJØRES: Seks norske F16-fly skal delta i operasjonen i Libya. Foto: 338 skvadronen.

Luftforsvaret har fått klarsignal

(VG nett) Norske myndigheter har gitt Luftforsvaret klarsignal til å forberede seks F16-fly til operasjoner i Libya.

  • Tom Bakkeli
  • Ole N. Olsen
  • Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forsvarsminister Grete Faremo bekrefter overfor VG Nett at man nå har gitt ordre om å forberede seks F16 jagerfly til oppdrag i Libya.

-Vi har allerede gitt klarsignal til Luftforsvaret, som vil samarbeide med belgierne om basevalg i Italia, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Les også: Fransk jagerfly har skutt mot militært kjøretøy

De seks flyene skal forlate Norge så raskt som mulig, men det er foreløpig ikke klart hvor lang tid dette vil ta.

Informasjonssjef Eystein Kvarving i Luftforsvaret fortalte tidligere lørdag at de er i full gang med å planlegge operasjonen.

- Godt forberedt

Det norske bidraget vil inkludert bakkemannskaper utgjøre 110-120 personer, som hentes fra de militære anleggene ved Bodø og på Ørlandet.

GRAFIKK: SLIK VIL ET ANGREP PÅ LIBYA BLI

- Vi har vært i utlandet med norske kampfly flere ganger tidligere, det er jobben vår. Flere av pilotene som er klare har vært med tidligere. Vi føler at vi er godt forberedt, sa Kvarving til VG Nett.

Allerede i morgen vil personell fra Luftforsvaret reise sydover for å begynne første fase av operasjonen Norge skal delta i militært.

Klargjør fly og våpen

- Vi ser nå på ulike områder på Sicilia, og sender personell ned i morgen for å se på de stedene som kan være aktuelle, og så skal vi få flyene og våpnene klare. Vi vil kunne ta av fra norsk jord helt i begynnelsen av neste uke, det er så nøyaktig jeg kan være, sier Generalinspektør i Luftforsvaret Finn Kristian Hannestad.

Les også: Dette frykter NATO i kampen mot Gaddafi

Han deltok i Dagsrevyen på NRK i kveld, sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Vi snakker om en liten skvadron bestående av operativt personell og piloter, og støtte til den flyoperative siden samt et teknisk apparat for å holde fly og våpen operative og klare til å gjøre den jobben vi skal, sier Hannestad til NRK Dagsrevyen.

- Norge i front

Støre ville på sin side ikke bruke ordet krig om det norske bidraget som skal operere i Libya.

- Norge er ikke i krig, sier Støre.

Han sier videre at målet er å beskytte de sivile i landet.

- FN har vedtatt en resolusjon og Norge ønsker å være i front med å gjennomføre den politisk, humanitært og også militært, sier utenriksministeren til NRK Dagsrevyen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder